TRAGEDIJA

Na pomoč, ata nam je mamo zaštihal!

Objavljeno 14. junij 2013 11.38 | Posodobljeno 14. junij 2013 11.39 | Piše: Aleš Andlovič

Na smrt bolni 39-letni Danijel Hribernik je umoril partnerico Katarino Sernec.

SVEČINA – Družinska tragedija je predsinoči šokirala prebivalce Svečine, majhnega zaselka na slovensko-avstrijski meji, znanega predvsem po svoji odlični vinski kapljici. Na uri je bilo nekaj minut pred deveto zvečer, ko sta v gostinski lokal v središču Svečine pritekla dva mladoletna otroka. »Na pomoč, na pomoč!« sta vpila, ko sta stopila skozi vrata. In nato nadaljevala: »Pokličite reševalce. Ata je zaštihal mamo! Prosim, čim prej pokličite reševalce,« natakarica se je odzvala vzorno in nemudoma na pomoč priklicala reševalce, na kraj dogodka pa so se pripeljali tudi policisti. Kaj se je zgodilo za vrati občinskega stanovanja v središču Svečine, ni vedel nihče. Možje postave so skupaj z reševalci našli žensko, ki je zabodena v prsni koš ležala na tleh stanovanja.

Zdravniška služba se je začela ukvarjati z zdravstvenim stanjem zabodene, za katero se je pozneje izkazalo, da je 37-letna domačinka Katarina Sernec. Medicinsko osebje ji je želelo pomagati, a so po dobri uri boja za življenje dvakratne mamice morali vreči puško v koruzo. Vbodne rane so bile prehude in srce Katarine Sernec se je dokončno ustavilo. Medtem ko so se reševalci borili za življenje žrtve, pa so policisti začeli iskati storilca.

Kot sta dogodek opisala mladoletna otroka, je bil glavni osumljeni prav njun oče, 39-letni Danijel Hribernik. Očividci so videli, da se je po verbalnem sporu z življenjsko sopotnico in materjo skupnih otrok odpeljal od doma s kolesom z motorjem. »Nikoli ni imel vozniškega dovoljenja za vožnjo z avtomobilom, zmeraj si ga videval z mopedom,« nam je o Danijelu Hriberniku dejal eden od domačinov.

Tragična zgodba družine Sernec-Hribernik se je začela že pred dobrega pol leta. Štiričlanska družina je leta in leta stanovala v hiši tik ob avstrijski meji. Njen lastnik je bil avstrijski državljan, ki je naposled našel skupni jezik z avstrijskima veleposestnikoma, bratoma Polz, za odkup vinograda in hiše. »Vsega nekaj mesecev je minilo in že je moral Danijel z družino iz hiše, ki jo je v Ciringi imel v najemu,« nam je dejal sogovornik, ki ni želel biti imenovan. Na pomoč je družini z dvema šoloobveznima otrokoma priskočila občina. Na srečo se je v središču Svečine sprostilo občinsko stanovanje. Slabih 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje v večstanovanjski hiši, v kateri je zraven gostinskega lokala tudi vrtec, je družini zadostovalo.

Med samomorom je v paniki pozabil, da so 
mu zaradi bolezni tik pod adamovo jabolko vstavili cevko, skozi katero diha.

Kot so nam dejali sosedje, je bila Katarina zelo delavna ženska. Da bi pomagala nahraniti lačna usta svojih otrok, je od jutra do mraka delala v Avstriji. »Deset, enajst, včasih dvanajst ur je delala pri enem od avstrijskih vinogradnikov. Ni igralo vloge, ali je bila zima ali poletje,« nam je dejala ena izmed sosed. Kaj se je tragičnega večera dogajalo za vrati, vedo le vpleteni. Nedvomno je, da sta bila v času, ko je Danijel Hribernik zabodel Katarino Sernec, v stanovanju tudi njuna otroka. Le kaj se je pletlo po glavi dvakratnega očeta, da je svojim otrokom vzel mamo? Kot so nam povedali domačini, je bilo nasilje v družini nekaj vsakdanjega. Po njihovem pričanju naj bi se večkrat primerilo, da je oče dvignil roko nad svojo zunajzakonsko partnerico. »Na tem naslovu policijskih intervencij s področja nasilja v družini še nismo beležili,« pa nam je pojasnil Bojan Kitl iz mariborske policijske uprave.

Zatem ko je zabodel partnerico, se je Danijel Hribernik ustrašil in pobegnil s svojim, v Svečini znanim mopedom APN 6. Pot ga ni vodila daleč, po nekaj zavojih po okoliških gričih se je vrnil na domače dvorišče. Ko je uvidel, kaj je storil, je splezal po lestvi na podstrešje sosednjega skladišča, si okoli vratu zataknil zanko in odmaknil stolček. Toda možakar je delal načrte brez krčmarja ...

V paniki je pozabil, da so mu zaradi bolezni – menda ima raka na požiralniku – tik pod adamovo jabolko vstavili cevko, skozi katero diha. Visečega z zanko okrog vratu, a še vedno pri življenju, sta ga na podstrešju hladilnice, le slabih 50 metrov od doma, našla policista. Snela sta ga in predala v roke medicinskemu osebju. Nato so Danijela Hribernika, ki naj bi večkrat pregloboko pogledal v kozarec, odpeljali na zdravljenje v psihiatrično bolnišnico.

Priden delavec

Poznavalci razmer so nam dejali, da je bil Danijel Hribernik zelo delaven in nadvse marljiv človek. Kljub svoji domala neozdravljivi bolezni naj bi se zadnje čase dvakrat ob pomoči javnih del zaposlil kot fizični delavec v svečinskem hlevu. »Od mladih nog sva prijatelja. Ne mi zameriti, ampak zadeve ne želim komentirati,« nam je sporočil eden od njegovih bližnjih. Tudi mesta, kje je Danijel živel, preden se je z družino preselil v središče Svečine, nam možakar na traktorju ni želel izdati. »Vse podatke o njem in njegovi karieri imajo v mestu,« nas je na prefinjen način preusmeril na vodstvo biotehniške fakultete. Čeprav so bile sprva informacije, da naj bi bil osumljenec za umor tudi hitrega ljubosumja, pa nam tega naposled nihče ni želel potrditi. A tam, kjer je dim, je po navadi tudi ogenj.

Deli s prijatelji