SEZONA

Na Pohorju (še) burno

Objavljeno 29. december 2014 08.29 | Posodobljeno 29. december 2014 08.29 | Piše: T. L.

Iz podjetja Marprom, ki po propadu Športnega centra Pohorje upravlja žičniške naprave na Pohorju, so posredovali pogodbo, ki so jo sredi novembra podpisali s hčerinsko družbo Martura.

MARIBOR – Medtem ko je vreme (znova) zagodlo smučarskim delavcem, saj nenavadno visoke temperature niso najprimernejše za snežne vragolije, pa obsmučarsko dogajanje, povezano z mariborskim Pohorjem in njegovim delovanjem po propadu ŠC Pohorje, še vedno buri duhove.

Tako so iz mariborskega javnega podjetju Marprom, ki po propadu Športnega centra Pohorje upravlja žičniške naprave na Pohorju, posredovali pogodboimage, ki so jo sredi novembra podpisali s hčerinsko družbo Martura in ki je po mnenju nekaterih sporna. Kot pravijo pri Marpromu, pogodba določa način prodaje smučarskih kart ter delitev prihodkov in provizije.

Želi lobi letošnjo sezono prikazati v negativni luči?

»Natolcevanja jasno razkrivajo, da posamezniki ne razlikujejo ali nočejo razlikovati med javno gospodarsko službo, javnim podjetjem in gospodarsko družbo, ne poznajo pravil javnega naročanja in še več: ne poznajo ali nočejo razumeti temeljnih razmerij, na katerih je zaživela letošnja smučarska sezona na Mariborskem Pohorju. Z neresničnimi dejstvi ne škodijo samo ugledu podjetij, ampak posredno uničujejo tudi odlično začeto smučarsko sezono na Pohorju. Vse omenjeno da slutiti, da obstaja lobi, ki mu je v interesu letošnjo zimsko sezono prikazati v negativni luči in s tem pripraviti teren za prihodnje leto, ko se bodo razmerja morala vzpostaviti na novo, in takrat nadaljevati politiko, ki je prejšnjega upravitelja pripeljala do zloma,« menijo v Marpromu.

V podjetju pojasnjujejo, da je Marprom občinski koncesionar za izvajanje prevozov s krožno-kabinsko žičnico, pri čemer so za vse posle, ki se izvajajo na gondoli in presežejo 20.000 evrov, zavezani postopku javnega naročanja. Marprom pa ni koncesionar za izvajanje prevozov z žičniškimi napravami, saj to ni v pristojnosti občine, ampak so za to dejavnost morali pridobiti obratovalna dovoljenja in na lastno pobudo dosegli dogovor o upravljanju žičnic s stečajnim upraviteljem propadlega podjetja ŠC Pohorje. Ker so javno podjetje, so tudi na tem področju zavezani postopkom javnega naročanja.

»Marprom ni koncesionar za izvajanje prevozov z žičniškimi napravami (sedežnicami in vlečnicami), saj ta dejavnost ni v pristojnosti občine, ampak je dejavnost, za katero je treba pridobiti obratovalna dovoljenja.« Dodajajo, da so na lastno pobudo dosegli dogovor o upravljanju žičniških naprav s stečajnim upraviteljem propadlega ŠC Pohorja. Ker je Marprom javno podjetje, je tudi na področju upravljanja žičniških naprav zavezano postopkom javnega naročanja.

Marprom je želel upravljati tudi smučišča, vendar so pri urejanju administrativnih postopkov ugotovili, da nimajo registrirane ustrezne dejavnosti. Če bi želeli registrirati dejavnost, bi morali po soglasje na mestni svet. Zaradi časovne stiske in zagotovitve zimske sezone, so upravljanje smučišč prenesli na Marturo. Kljub temu da to hčerinsko podjetje ni zavezano postopkom javnega naročanja, so pri iskanju podizvajalca pri pripravi smučišč izvedli zbiranje ponudb, z najugodnejšim ponudnikom pa še dodatna pogajanja, na katerih so dosegli še ugodnejšo ceno. V Marpromu pravijo, da bodo pripravo smučišč financirali izključno iz prodaje smučarskih kart, zato da je povsem logično, da prodajo izvaja Martura, ki tudi upravlja smučišča. Ker smučišč brez žičniških naprav ne bi bilo, pa Martura skladno s pogodbo Marpromu nakaže polovico prihodkov od prodanih kart, s čimer Marprom financira vzdrževanje sedežnic in vlečnic.

Posredno vendarle k Pauku?

Kot je znano, je Marprom pred dnevi za pripravo smučišč izbral podjetje PMKD, ki bo skrbel za zasneževanje in teptanje prog, nadzor in servis opreme. Sicer se omenjenemu podjetju očita vsaj posredna povezanost z domnevno spornim mariborskim podjetnikom Nikom Paukom, ki je, kot je poročal časnik Večer, prek podjetja Bnep tudi oddal svojo ponudbo in že pred tem zaposlil nekaj nekdanjih delavcev ŠC Pohorje, ki so se zdaj preselili k izbranemu podizvajalcu. Družbi Bnep in PMKD imata skupno zgodovino, saj se obe pojavljata v aferi, kjer je bilo s pomočjo orionovcev pred upniki umaknjenih več milijonov evrov Paukovega premoženja. Uradno je podjetje PMKD v lasti Mateja Dimnika, ki je tudi podpisal pogodbo z Marpromom.

Deli s prijatelji