NA MORJE

Na plažo s psom pred deveto zjutraj ali po sedmi zvečer

Objavljeno 30. junij 2012 12.34 | Posodobljeno 29. junij 2012 19.27 | Piše: S. J.

Zvestih prijateljev nikar ne mučite na soncu.

Stik in tudi pogovor z živaljo delujeta pomirjajoče in preganjata občutek osamljenosti

LJUBLJANA – Čeprav večina psov obožuje vodo in kopanje, pa težko prenašajo sonce. Mnogi lastniki sicer radi poležavajo na soncu, vendar se morajo zavedati, da psi nad sončenjem niso navdušeni. Zato se na plažo s psom odpravite pred deveto uro zjutraj ali pa po sedmi uri zvečer.

Kaj vzeti s seboj?

S seboj nujno vzemite steklenico z vodo, saj bo vaš ljubljenček zagotovo žejen, pa tudi vrečko za iztrebke imejte vedno pri roki. Ne pozabite na povodec, saj na plaži niste sami. Da bo vaš pes še bolj zadovoljen, naj v torbi ne manjkajo priboljški in igračke, s katerimi se bo lahko zabaval v vodi. Pes se bo zadovoljil že s plastenko, malo manj pa z žogico za tenis, saj se vode hitro napije in potone.

Kdaj psa prhamo?

Psa redno prhajte, če se praska ali pa ima na koži ranice, v nasprotnem primeru mu soli ni treba izpirati vedno, ko pride iz vode. Obvezno pa ga morate umiti, če se kopa v pristanišču, kjer je v vodi veliko olja ali celo fekalij.

Zakaj pes po kopanju pogosto bruha?

Pes po kopanju v slani vodi pogosto bruha ali pa ima drisko, vendar vam zaradi tega ni treba pretirano skrbeti, saj je vzrok v požiranju morske vode. Če se to zgodi tudi vašemu kosmatincu, mu dajte vodo, obroke čez dan zmanjšajte, nikar pa mu ne dajajte priboljškov. Simptomi se bodo umirili v dnevu ali dveh, k hitrejšemu okrevanju pa bistveno pripomore tudi aktivno oglje.

Če noče v vodo, ga pustite

Nič zato, če se vas ljubljenček ne mara kopati. Bodite potrpežljivi in ga ne silite v vodo. Nekateri psi se sčasoma lahko sami opogumijo in skočijo v morje. Lahko pa ga tudi motivirate tako, da mu v vodo mečete predmete. Najprej v plitko, nato pa v vedno globljo.

image

Nevaren vročinski udar

Če psa kljub vsem prizadevanjem ne morete spraviti v vodo, da bi se vsaj malo ohladil, ga namestite v senco in mu ponudite svežo vodo. Bodite pozorni na simptome, ki spremljajo vročinski udar. V primeru, da vaš ljubljenec intenzivno sope, se slini, pospešeno diha, ima močno pordele vidne sluznice ali celo izgubi zavest, obstaja velika verjetnost, da gre za vročinski udar.

Deli s prijatelji