AFERA LUKŠIČ-FDV

Na plačilni listi tudi predsednik Solidarnosti in Darko Štrajn

Objavljeno 16. januar 2014 12.19 | Posodobljeno 16. januar 2014 12.19 | Piše: P. J.

Damjan Mandelc je prejel za opravljeno delo dobrih 1700 evrov, Štrajn pa skoraj 2300 evrov.

Darko Štrajn in Damjan Mandelc.

LJUBLJANA – V aferi Lukšič in FDV nista služila le Jernej Pikalo in brat Igorja Lukšiča. Dokument, ki ga je objavil Požareport.si, razkriva, da sta bila med sodelavci pri projektu o državljanski vzgoji, zaradi katerega so bile podane ovadbe, pomembna tudi člana nove stranke Solidarnost.

Eden izmed treh predsednikov Damjan Mandelc je zaslužil dobrih 1700 evrov, član sveta stranke Darko Štrajn pa skoraj 2300 evrov. Štrajn je bil pred tem dolga leta član LDS in predsednik Liberalne akademije.

Sestrična predsednika SD Marina Lukšič Hacin je zaslužila 1820 evrov, Oto Luthar 5980 evrov, Tanja Petrović 1760 evrov, Rudi Rizman 3432 evrov, Mitja Sardoč 5412 evrov, Mirjam Hladnik Milharčič 1820 evrov, Gregor Rihtar 1616 evrov, Ksenja Vidmar Horvat 1716 evrov, Borut Čehovin 700 evrov in Katja Stušek 646 evrov. Kot smo že poročali, je Jernej Pikalo v enem letu in pol dobil 29.000 evrov plače in še nekaj sto evrov od SAZU.

Spodaj objavljamo odziv Damjana Mandelca:

»Ne poznam in nisem poznal podrobnosti, ki v zadnjih dneh krožijo v medijih, tudi ne morebitnih nepravilnosti, ki jih očitajo razpisu, vanj sem bil na povabilo Fakultete za družbene vede povabljen na podlagi spiska strokovnjakov, ki je bil priložen prijavi projekta »Državljan(stvo) v novi dobi: državljanska vzgoja za multikulturni in globaliziran svet« ter nato izbran za izvedbo dela kot zunanji sodelavec. S FDV sem podpisal avtorsko pogodbo, ki mi je nalagala, da pripravim konceptualizacijo novega državljanstva v dobi globalizacije v obsegu 3,5 avtorske pole. Za opravljeno delo sem prejel neto plačilo 1.193,50 EUR (oziroma 1.540 EUR bruto). Podatek, ki so ga navedli v zapisu na strani (1.760 EUR bruto), ne drži.

Zunanji sodelavci projekta nimajo (vsaj v tem primeru nismo imeli oziroma nisem imel) nobenega vpogleda v pogodbe fakultete in financerja oziroma v korektnost sklepanja tovrstnih pogodb, to je v pristojnosti vodij oziroma skrbnikov projektov.

Ob tem izjavljam še, da se distanciram ob omembe Solidarnosti, katere sopredsednik sem. Moje znanstveno delo nima z opravljanjem funkcije v stranki Solidarnost nobene zveze oziroma povezave.«

 

Deli s prijatelji