ŠPARANJE KOT ŠE NIKOLI, ŠE ZA MALICE NE BODO DALI

Na Pivo in cvetje letos le z vstopnino

Objavljeno 11. maj 2017 12.44 | Posodobljeno 11. maj 2017 12.45 | Piše: Mojca Marot

Prvič v Laško ne bo mogoče brez plačila vstopnine, ta bo od 10 do 15 evrov. Na veleveselici tudi letos znana glasbena imena, prave ohceti pa ne bo.

Nekaj slabe volje je med domača društva vnesla novica, da jim organizator letos ne bo zagotovil malice. Foto: Mojca Marot

LAŠKO – Festival Pivo in cvetje, letos bo že 53., je doslej vsako leto v Laško privabil okoli 110.000 obiskovalcev iz Slovenije in tudi tujine, v štirih dneh in nočeh so popili okoli 200.000 pollitrskih vrčkov piva. A veliko vprašanje je, ali se bo organizator Pivovarna Laško Union, ki z utečeno ekipo že od jeseni skrbno pripravlja letošnji program, ki bo potekal od 13. do 16. julija, tudi letos še lahko pohvalil s tolikšnim obiskom. 
Prvič namreč uvajajo vstopnino. Spomnimo, da so nekakšno simbolično vstopnino uvedli že lani, a ni bila obvezna. Dva evra je bilo treba odšteti za priponko, tisti, ki jo je kupil, je izkazal nekakšno solidarnost z mladimi glasbeniki, organizator pa jim je iz tega fonda namenil nekaj sredstev. 
Vstopnice za letošnji festival se bodo začele prodajati že prihodnji teden, do konca maja bo cena za 30 odstotkov nižja in bo znašala 10 evrov za osebo za enodnevni obisk. Junija bo cena že nekoliko višja, na dan festivala pa bo treba zanjo odšteti 15 evrov. »To je res letošnja največja novost, a hkrati tudi zagotovilo za kakovostno in pestro glasbeno ponudbo. Še vedno je to najnižja vstopnina za tak edinstveni festival, če vemo, da imajo obiskovalci možnost spremljati kar 15 različnih koncertov v enem večeru,« pravi Urban Centa, vodja programa festivala Pivo in cvetje Laško. Ob tem bo treba odšteti tri evre za parkiranje in 10 evrov za kampiranje.

Brez pijače v nahrbtniku

Organizatorji priznavajo, da je postal festival velik finančni zalogaj tudi zanje, in brez vstopnine ne gre več. Delno tudi zato, ker je treba obiskovalcem zagotoviti ustrezno varnost. Zanimivo je, da bodo mladostnike v Laškem opozarjali in jih spodbujali k odgovornemu uživanju alkoholnih pijač. In obljubljajo, da bodo gostinski ponudniki dosledno spoštovali zakonodajo o prepovedi točenja in strežbe alkohola mladoletnim, tja pa tudi ne bo več mogoče vnašati kupljene pijače v nahrbtnikih. 
»Stroške smo res optimizirali, vendar pričakujemo, da bodo domača društva kljub temu poskrbela za zanimiv in raznolik program,« pravi Simona Oset, vodja organizacijske ekipe festivala Pivo in cvetje Laško. Nekaj slabe volje je namreč med domača društva, ki so vsako leto bogatila program z etnografskimi prireditvami, udeležbo v povorki in ohcetjo, vnesla novica, da jim organizator letos ne bo zagotovil malice, ki je bila nagrada posameznikom za sodelovanje na prireditvi. Društva sicer vsako leto prejmejo nekaj denarja, ki jim zadošča za stroške, a budžet je neprimerljiv s tistim, ki ga organizator nameni za nastop glasbenikov.

Prihaja tudi prsata Samantha
Organizatorji 53. festivala Pivo in cvetje so že razkrili nekaj glasbenih gostov, ki bodo skrbeli za zabavo. Nastopili bodo Modrijani, Kingston, Riblja čorba, Ditka, Tony Cetinski, Avsenikov tercet, Šank rock, Big Foot Mama, Dan D in številni drugi, tudi zvezdnica Samantha Fox, ki je v 80. letih prejšnjega stoletja z glasom, še bolj pa stasom, oprsjem, burila predvsem moško domišljijo. Vseh nastopajočih organizatorji kot vselej še niso razkrili. 

Ne bodo se preselili

Znano je tudi, da ohceti po stari šegi, na kateri bi morali letos čisto zares poročiti že 49. par, ne bo. Ne le zato, ker se na razpis letos ni prijavil nihče, pač pa tudi zato, ker bodo imela društva na račun tega manj stroškov. Škoda, saj je za ohcet v minulih desetletjih vedno vladalo veliko zanimanje. 
Kot je povedala predsednica Etno odbora Urška Knez, so po tehtnem premisleku presodili, da je prav, da še naprej sodelujejo na prireditvi in tako dajo svoj prispevek k promociji prireditve in kraja. »Ohcet pa bomo letos izvedli zgolj kot prikaz na prireditvi, ki jo bomo poimenovali Iz vasi v mesto in jo posvetili letošnjemu praznovanju 790. obletnice pridobitve trških in 90. obletnice mestnih pravic pa tudi rudarskemu življenju, en dan pa bomo prikazali, kako je nekdaj potekal sejem, na katerem se je na veliko barantalo,« razkriva Knezova, ki se zaveda, da so prav domača društva, hortikulturno društvo in laška Godba na pihala z mažoretkami, srce prireditve. 
Veliko je bilo tudi ugibanja, ali se nemara festival iz Laškega po toliko letih počasi seli v Ljubljano. A prvi mož pivovarne Dušan Zorko zagotavlja: »Pivo in cvetje ostaja v Laškem, ker tja edino spada. In zahvaljujem se vsem, ki imajo za to prireditev tolikšno razumevanje. To za mesto s štiri tisoč prebivalci ni preprosto, z vidika varnosti in kakovosti življenja je velik zalogaj.«

Deli s prijatelji