SANACIJA

Na onkološkem inštitutu krpajo prerjavele cevi

Objavljeno 20. julij 2012 16.51 | Posodobljeno 20. julij 2012 16.51 | Piše: T. L., STA

Težave Onkološkega inštituta Ljubljana z vodovodnim omrežjem po mnenju ministra za zdravje Tomaža Gantarja postajajo absurdne.

LJUBLJANA – Težav onkološkega inštituta kar ni in ni konec. Tako je generalna direktorica onkološkega inštituta Ana Žličar znova opozorila na stanje vodovodnih cevi na inštitutu. Prva cev je že prerjavela in je popustila, vsak čas pa se lahko zgodi, da cevi ne bodo zdržale, opozarja direktorica. Večje škode še ni bilo, saj so pronicanje vode pravočasno opazili in cev popravili. Žličarjeva upa, da bi lahko dejansko sanacijo vodovoda začeli čim hitreje.

Minister: težave onkološkega inštituta so absurdne

Težave Onkološkega inštituta Ljubljana z vodovodnim omrežjem po mnenju ministra za zdravje Tomaža Gantarja postajajo absurdne. Kot pravi, bi se lahko sanacija začela prihodnje leto, prej pa morajo še izbrati projektanta in nato izvajalca sanacije. Le izjemoma, če bi se stanje zelo poslabšalo, bi lahko preskočili nekatere postopke. V naslednjem tednu bo izbran izvajalec projektne naloge sanacije vodovodnega omrežja na onkološkem inštitutu, ki bo potreboval nekaj mesecev za izdelavo projekta. Pripraviti bo namreč moral novi projekt obnove celotnega vodovodnega sistema na inštitutu, pri čemer bo moral upoštevati, da bo lahko inštitut v času obnove normalno deloval.

Do sanacije popravila plača inštitut

Do začetka sanacije pa mora inštitut tekoče okvare sam popravljati in kriti stroške za to. Minister priznava, da to ni zadovoljiva rešitev in da gre samo za krpanje. Upa pa, da bo tega krpanja čim manj, saj obžaluje, da mora inštitut namenjati denar za popravila vodovoda.

Vodovodni sistem v novi stavbi onkološkega inštituta je sicer problem že od same vselitve. Kmalu po vselitvi v novo stavbo so morali uvesti številne ukrepe proti legioneli, med drugim so na vodovodnem omrežju izvajali klorne in toplotne šoke.

Ministrstvo za zdravje se sicer s sanacijo vodovodnega sistema na inštitutu ukvarja od leta 2010, ko je SCT, ki je sodeloval pri gradnji inštituta, tudi pristal na prevzem krivde oz. dela krivde za pomanjkljivosti in napake pri gradnji vodovodnega sistema ter s tem tudi na kritje dela stroškov.

 

Deli s prijatelji