TEŽAVE

Na oddihu previdno z bančnimi karticami

Objavljeno 25. junij 2012 10.32 | Posodobljeno 25. junij 2012 10.32 | Piše: P. J., STA

Izguba ali kraja plačilne kartice lahko močno pokvari dopustovanje v tujini.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Pred odhodom na dopust v Združenju bank Slovenije uporabnikom plačilnih kartic svetujejo, naj naredijo kopije svoje kartice in potnega lista ter jih hranijo ločeno in varno. Prav tako naj ločeno hranijo kartice in gotovino, saj na ta način v primeru kraje ne bodo ob vse.

Pred potjo preverite limit

Tistim, ki potujejo v tujino, v bančnem združenju svetujejo, da je dobro razpolagati z več različnimi karticami. Pred potovanjem naj preverijo veljavnost kartice in razpoložljiv limit. V gneči je priporočljivo imeti torbico ali denarnico tesno ob sebi, v hotelskih sobah ali apartmajih pa uporabljati sefe.

Če kljub temu pride do izgube ali kraje kartice, naj lastnik o tem takoj obvesti izdajatelja kartice. »Le tako bo vaša kartica blokirana in s tem zmanjšane možnosti zlorabe,« pravijo v Združenju bank Slovenije ter uporabnikom svetujejo, naj sum kraje kartice obvezno prijavijo tudi najbližji policijski postaji. To velja tudi za tujino.

Previdno pri plačevanju

Pri plačevanju s kartico pa v bankah uporabnikom svetujejo, naj pred podpisom ali vnosom osebne PIN-številke preverijo informacije tako na računu kot tudi na slipu ali POS-terminalu. Kartice naj nikoli ne izpustijo iz svojega vidnega polja in naj nadzirajo celoten postopek plačevanja.

Sicer pa naj bodo potrošniki pri postopku plačevanja na prodajnem mestu ali dvigu gotovine na bančnem avtomatu pozorni, da nihče ne vidi vtipkane osebne PIN-številke. »Če kdo stoji preblizu, ga prosite, naj se odmakne,« še svetujejo v združenju bank.

Deli s prijatelji