SPORNO KURJENJE

Na obrobju Ljubljane se dušijo v smradu

Objavljeno 24. september 2017 13.14 | Posodobljeno 24. september 2017 13.14 | Piše: Aleksander Brudar

Iz ljubljanskih Roj se zaradi kurjenja kadi.

Tako se je kadilo v začetku avgusta. Zelo je smrdelo, pravi bralec. Foto: Bralec

LJUBLJANA – »Tam ob Savi se veliko kuri. Mi ne vemo, kdo to dela. Mi zagotovo nismo, saj je to na drugi strani reke. Takrat se zelo kadi, ampak takoj vsi rečejo, da to Strojanovi delajo. Kar pa ni res,« nam pred svojim domovanjem na Rojah pri Šentvidu v Ljubljani, kamor se je ta najbolj znana romska družina v Sloveniji priselila iz Ambrusa sredi leta 2007, odločno zatrdi Rajko Strojan.

2007. so se Strojanovi priselili iz Ambrusa.

Pri njih smo se oglasili, potem ko smo se odpravili preverjat zapis, ki smo ga dobili v uredništvo in v katerem avtor opozarja, da Strojanovi s sežiganjem gum in drugih odpadkov onesnažujejo tamkajšnje okolje. »Kadar je toplotna inverzija, se smrad po plastiki vali po naši dolini in naseljih Brod, Vižmarje, Tacen, Šmartno... Tega smradu vam s sliko ne morem(o) prikazati,« piše in še, da krajane tak »steber dima in smrad motita«. Avtor zapisa še poudari, da so se zaradi tega že večkrat obrnili na policijo, a odziva z njihove strani ni bilo. Sprašuje se, zakaj odgovorni tudi pri Strojanovih ne merijo emisij tako kot pri približno 2000 individualnih hišah, ki imajo svoja kurišča. »Vse te lastnike hiš država posiljuje z vsakoletnim merjenjem emisij iz njihovih kurišč ogrevalnih naprav, za kar moramo plačati, ne glede na to, ali smo imeli tik pred tem serviserja naše naprave, ki je servisiral peč in nastavil optimalno izgorevanje!« se jezi avtor.

Najprej naj se prepričajo, ali to res mi delamo, nato pa naj nas obtožujejo.

V času našega obiska Roj in bližnjih naselij dima nismo opazili. Domačini, s katerimi smo govorili, so se med drugim pritoževali, da je po okoliških travnikih in gozdovih veliko smeti, ki naj bi jih tam puščali prav Strojanovi. Slišali smo lahko celo, da je nekdo pred časom napadal ovce, ki so se pasle v neposredni bližini Strojanovih. Celo tako daleč je šlo, da je izrezal ograjo in z avtom zapeljal na pašnik ter jih preganjal. Ko smo lastnika živali, znanega kmeta, ki živi pod Šmarno goro, povprašali o tem, nam je odgovoril, da ne ve točno, kdo je v ozadju. Dokazov, da bi šlo za Strojanove, namreč nima. Da tega niso storili oni, nam je odločno zatrdil tudi Rajko. »Mi imamo ogromno živali, ki smo jih sem pripeljali še iz Ambrusa. Imamo zajce, kure, goske, 40 rac. Pa lepo vas prosim, a zdaj bomo pa mi šli sosedom ovce krast? Petdeset evrov za eno ovco pa še imamo,« nam pojasni. Nato pa razloži, kako so poleti, ko so imeli družinska praznovanja, pri bližnjem lokalnem kmetu naročili in tudi kupili sedem odojkov. »Tudi prevoz smo plačali. Pošteno smo vse plačali,« nam zatrdi.

Kdo smeti po gozdovih?

Beseda nanese tudi na odpadke in njihovo kurjenje. Glede prvih nam Rajko pove, da jih oni v bližnje gozdove ne vozijo in da to delajo drugi. »Oni smeti tam odvažajo in potem rečejo, da so Strojanovi krivi,« razloži. »Danes drugi sami kurijo gume in zbirajo kable, odpadno železo. Ne samo Romi,« še razloži in doda, da dim moti tudi njih, predvsem njihove otroke, saj bolehajo za bronhitisom in astmo. Opozori še, da veliko posameznikov v gozdove pripelje tudi stare avtomobile in jih kar zažge. »Najprej naj se prepričajo, če to res mi delamo, nato pa naj nas obtožujejo,« še pravi Rajko, ki se ni želel fotografirati, saj, kot nam je v šali povedal, bi to storil, če bi ga prej poklicali in ga na to pripravili. »Da bi se malo uredil,« še sklene. 


Gorelo je listje

Na PU Ljubljana so nam povedali, da na širšem območju Roj, Savelj in obrežja reke Save policisti opravljajo naloge s področja varovanja okolja ob rednem delu. Zaradi kurjenja v začetku avgusta so posredovali enkrat. Ugotovili so, da je bila zakurjena večja količina suhega listja, zaradi česar se je močno kadilo. »Dogodek pa ni imel znakov kaznivega dejanja ali elementov prekrška,« zaključujejo na PU Ljubljana. Na okoljski inšpekciji pa so nam odgovorili, da v zvezi z neprijetnimi vonjavami in kurjenjem odpadkov letos niso dobili nobene prijave. »Inšpekcija se je leta 2016 in 2017 udeležila dveh skupnih akcij nadzora, ki ju je organizirala policija. V nobeni akciji ni bilo ugotovljenih nepravilnosti v zvezi z odlaganjem odpadkov (gradbeni odpadki, nevarni odpadki itd.), ki naj bi jih odlagali Romi,« so še povedali in dodali, da so v zadnjih dveh letih za širše območje Roj dobili štiri prijave v zvezi z odloženimi odpadki. »Ker povzročiteljev ni bilo mogoče ugotoviti, so bili inšpekcijski ukrepi, odločbe, izdani lastnikom zemljišč. Dve inšpekcijski odločbi sta bili izpolnjeni oziroma odpadki odstranjeni, eni odločbi pa rok izvršitve še ni potekel.«

 

Deli s prijatelji