KADROVSKO PODHRANJEN

Na oblasti 100 dni, »kiksov« pa že toliko ...

Objavljeno 02. december 2014 10.45 | Posodobljeno 02. december 2014 10.48 | Piše: P. Pa.

Komaj dobre tri mesece na oblasti, za seboj pa ima nič koliko spodrsljajev.

Cerar pri izbiri kandidata za gospodarskega ministra nima srečne roke.

LJUBLJANA – Predsednik vlade Miro Cerar je danes na oblasti 100 dni (25. avgusta ga je državni zbor (DZ) izglasoval za novega predsednika vlade, 18. septembra so poslanci potrdili še vlado) in v tem času smo se lahko prepričali, da s kadri nima sreče. Danes se bo pred člani odbora DZ za gospodarstvo predstavil novi, že četrti kandidat za gospodarskega ministra – Zdravko Počivalšek.

Cerar se pojavljanju v javnosti, zlasti kadar so težave, precej izmika, kar pa ni čudno, saj se, ko se komaj reši en problem, že pojavi nov. Skupni imenovalec vseh pa je pomanjkanje primernih kadrov. 

Počasno sestavljanje vladnega omizja

Po zmagi na predčasnih volitvah so mnogi pričakovali, da bo Cerar čim prej sestavil vlado in se lotil dela. Na volitvah je dobil kar 36 poslanskih sedežev, njegovi ministri pa so prisegli 18. septembra, kar je več kot dva meseca kasneje. Največ kritik je bil zdajšnji premier deležen zaradi že več mesecev nedelujočega ministrstva za gospodarstvo, ministrstva, ki naj bi bilo najpomembnejše za izhod Slovenije iz krize. 

Sporen postopek imenovanja

Cerarja so že takoj ob nastopu mandata mnogi kritizirali zaradi slovenske kandidatke za Evropsko komisijo, Alenke Bratušek. Kljub različnim pozivom, naj se zadeva čim prej razreši in uskladi, je vztrajal pri njeni kandidaturi, vse dokler ni bilo že skoraj prepozno. Zaradi Cerarjevega vztrajanja pri Bratuškovi kot kandidatki za komisarko so se začeli že takoj na začetku krhati odnosi med predsedniki strank v koaliciji. Karl Erjavec je Cerarja vprašal, kaj je obljubil zdajšnjemu predsedniku komisije Junckerju.

Po katastrofalnem nastopu Bratuškove v Bruslju so kritike letele tudi na Cerarja, ker ni prej umaknil Bratuškove, ki se je za kandidatko prijavila kar sama. Saga z evropsko komisarsko se je vlekla vse do sredine oktobra, Cerar pa je v zadnjem trenutku predlagal za komisarko Violeto Bulc. Bulčeva je bila zaradi pomanjkanja političnih izkušenj, šamanskih navad, hoje po žerjavici in steklu pod drobnogledom evropskih medijev.

Postopek imenovanja Bulčeve za kandidatko za evropsko komisarko pa je pod drobnogled vzela tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Preiskujejo sum nasprotja interesov, sum korupcije in sum ravnanja v nasprotju z integriteto. Sporno naj bi bilo tudi glasovanje predsednika vlade, saj naj bi bila Cerar in Bulčeva družinska prijatelja.  Erjavec je ocenil, da Bulčeva ni dobila zadostne večine na seji vlade. Bulčeva se je iz glasovanja izločila, po poslovniku vlade pa šteje, da sta odsotna ministra glasovala za. »Ponavlja se zgodba iz časa potrjevanja kandidature Alenke Bratušek,« je takrat trdil Erjavec. 

Afera lažni »magister« kaplja čez rob za Dobovška

Le nekaj dni po imenovanju je v javnost pricurljala novica, da je novi državni sekretar Jure Leben lagal o svoji izobrazbi. Trdil je, da je magister znanosti, in tako tudi dobil službo, ki je za zaposlitev na Zavodu za gradbeništvo Slovenije zahtevala izobrazbo magistra znanosti. Leben se je izgovarjal, da ni vedel, da njegova stopnja ni enaka zahtevani. Dodal je še, da Googlov prevajalnik »master of science« prevede kot »magister znanosti«. Preveč izplačano plačo je moral vrniti, nekaj dni zatem pa je po pogovoru s Cerarjem tudi odstopil z mesta državnega sekretarja na okoljskem ministrstvu. Leben je kljub temu ostal član izvršnega odbora SMC. V stranki so to opravičili z besedami, da je za zaplet z nazivom svoje izobrazbe prevzel odgovornost.

Cerarjeva stranka je zaradi lažnivega »magistra« Lebna ostala brez pomembnega in enega najvidnejših članov stranke, Bojana Dobovška. Dobovšek je zaradi Cerarjeve izbire kandidatov za ministrsko ekipo zavrnil ponujeno mesto za notranjega ministra. Takrat je dejal: »Ko boste videli ekipo, vam bo vse jasno.« To naj bi storil v imenu vrednot, ki naj bi se jim odrekla stranka SMC.

V četrto gre rado?

Nesrečna roka pri izbiri kandidatov za ministre je Cerarja spremljala tudi, ko je izbiral gospodarskega ministra. Tik pred zdajci je na že neuradno objavljenem seznamu zamenjal kandidata za gospodarskega ministra. Namesto Ervina Pfeiferja je predlagal podjetnika Jožefa Petroviča. Pfeiferja je zamenjal zato, ker naj ta ne bi bil neoporečen. V letih 2004–2010 je bil zaposlen v NLB in skrbel za naložbe v Sarajevu, ki so nato nasedle.

Kot se je izkazalo, pa tudi Perovič, ki je zamenjal Pfeiferja, ni bil tako »čist«. Kmalu po tem, ko je prevzel resor, so se pojavili očitki o njegovi vlogi v spornih poslih pri prodaji pisarniškega materiala državnim organom. Petrovič je odstopil 17. oktobra, na 29. dan svojega ministrovanja. Cerar je po dolgem iskanju njegove zamenjave za ministra predlagal upokojenca Gojka Koprivca, ki pa je kmalu nepreklicno odstopil od kandidature, uradno zaradi nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja. Cerar se je tako v svojem kratkem mandatu lotil že četrtega iskanja ministra za gospodarstvo, zadnji kandidat je Počivalšek. Pri iskanju smo mu z vseslovensko akcijo pomagali tudi mi.image

Obglavljena Sova

Pred kratkim je Cerar dobil še eno zaušnico. Zaradi zunanjih pritiskov, ki so se začeli z njegovim imenovanjem, je po nekaj več kot treh tednih odstopil direktor Sove Andrej Oček. Cerar tako trenutno ne potrebuje le nekoga, ki bo reševal gospodarsko stanje v državi, ampak tudi človeka, ki bo vodil agencijo in zagotavljal nacionalno varnost. 

Deli s prijatelji