PITNA VODA

Na Obali voda ne bo problem, na Dolenjskem pa bo

Objavljeno 13. avgust 2012 15.08 | Posodobljeno 13. avgust 2012 15.08 | Piše: T. L., STA

Na Komunali Novo mesto opozarjajo, da si v primeru dodatnega usihanja vodnih virov ne bi mogli pomagati niti z redukcijami.

Počila je glavna vodovodna cev, prebivalci pa so ostali brez pitne vode (fotografija je simbolična).

NOVO MESTO, KOPER – Na Komunali Novo mesto, ki s pitno vodo oskrbuje 33.000 prebivalcev osmih dolenjskih občin, so danes poudarili, da izdatnost njihovih vodnih virov upada, raven podtalnice se niža, padavin pa je na omenjenem območju v zadnjih letih za 40 odstotkov manj. Brez teh in manjše porabe pitne vode bo te zmanjkalo za vse njihove uporabnike, so opozorili.

Tudi redukcije ne bodo pomagale

Kot je na današnji novinarski konferenci v Novem mestu povedal direktor novomeške Komunale Rafko Križman, se je kljub več pozivom k varčevanju poraba pitne vode na njihovem območju v juliju povečala za desetino, hkrati pa je bilo po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) na Dolenjskem od lanskega julija za približno dve petini manj padavin. Če se bodo podobne suše nadaljevale, se bodo težave pri vodooskrbi še povečale, je napovedal.

Po besedah vodje vodooskrbe pri Komunali Novo mesto Istoka Zorka pa njihov vodovodni sistem napajajo iz 18 vodnih virov. Polovico vode zajemajo na črpališču Jezero v občini Šmarješke Toplice, četrtino pa iz vodnih virov pod Gorjanci. Zmanjšala se je izdatnost ravno teh in pa vodnega vira Jezero, ki je pred desetletjem obratoval z izdatnostjo 220 litrov vode na sekundo, zdaj pa je njegova največja zmogljivost za polovico manjša in ne pokriva porabe v času dnevnega največjega odvzema, je nadaljeval. Rešitev je za zdaj le v varčevanju, v primeru dodatnega usihanja vodnih virov pa si ne bi mogli pomagati niti z redukcijami. Zapiranje posameznih odsekov vodovoda bi namreč povzročilo izpraznitev sistema, pri vnovičnem polnjenju vodovoda pa bi prišlo do še večjih okvar, je dodal.

Po podatkih Komunale Novo mesto na območju osmih dolenjskih občin – Novega mesta, Šmarjeških Toplic, Straže, Šentjerneja, Mirne Peči, Dolenjskih Toplic, Škocjana in Žužemberka – upravljajo približno 900 kilometrov vodovodnega omrežja, 18.300 vodovodnih priključkov in 18 vodnih virov. Njihove vodne izgube v povprečju ne presegajo 23 odstotkov, poraba vode pa se je v zadnjih 12 letih ob tem, da so jo tudi manj načrpali, nekoliko zmanjšala.

 

V tem tednu na Obali ne bo težav

Kljub temu, da je bilo za gašenje požara na kraškem robu minuli konec tedna treba okoli 800.000 litrov vode, to ni ogrozilo nemotene distribucije vode v slovenski Istri, poudarjajo v Rižanskem vodovodu. Glede na trenutno stanje vodnih virov in na vodno bilanco ocenjujejo, da bodo tudi ta teden uspeli zagotoviti nemoteno oskrbo z vodo.

Pretežni del vode, ki jo dobavljajo iz Kraškega vodovoda, so v Rižanskem vodovodu namenili za gašenje obsežnega požara, ki je izbruhnil v petek. Da so gasilci lahko ukrotili požar, je bila potrebna voda, ki so jo jemali na hidrantih v Črnem Kalu, v Črnotičah, na cesti za Podgorje in v Petrinjah. Na prizadetem območju je tudi nekaj manjših vodnih zbiralnikov Rižanskega vodovoda, ki so na srečo utrpeli le minimalno škodo, saj so jih gasilci dobro varovali.

Ne glede na porabljeno vodo pa to ni ogrozilo preostalih obalnih pip, kjer je voda nemoteno tekla, so sporočili iz Rižanskega vodovoda, kjer zaradi požara tudi ne pričakujejo drugih večjih posledic na samem sistemu distribucije.

Primanjkljaj vode iz kraške smeri so nadomestili z nekoliko povečanim črpanjem rižanske podtalnice, tam pa se nivoji v vodnjakih počasi, a vztrajno nižajo. Vse te preusmeritve odjemov vode omogoča tehnično dovršen vodovodni sistem ter njegovo daljinsko nadziranje in upravljanje, pojasnjujejo.

V Rižanskem vodovodu vse odjemalce sicer še naprej pozivajo k skrajno varčni rabi vode, hkrati pa se vsem zahvaljujejo za trud in razumevanje.

Delno prepoved uporabe vode so v slovenski Istri uvedli že konec julija, kljub dolgotrajni suši pa do delnih odklopov oskrbe s pitno vodo še ni prišlo.
 

Deli s prijatelji