ROHNELO BO

Na Obali postavili celo vas Harley Davidson

Objavljeno 03. julij 2016 00.15 | Posodobljeno 03. julij 2016 00.15 | Piše: Janez Mužič

Portorož gosti največji shod evropskih ljubiteljev motorjev harley davidson. Pričakujejo najmanj 4000 harleyjašev in še kakih 10.000 drugih motoristov.

Štiri Francoze je Portorož tako očaral, da bodo ostali še osem dni. Foto: Janez Mužič.

PORTOROŽ – »Življenje s harley davidsonom je življenje, o katerem lahko človek le sanja,« pravi Jos Corkebeek iz Belgije. Če le ni predaleč, gre vsako leto na kakšen shod ljubiteljev harley davidsonov. Tako tudi že 25. evropskega, ki od četrtka do jutri prvič poteka v Sloveniji, ni smel zamuditi. Gre za letošnji največji shod navdušencev nad temi legendarnimi motornimi kolesi v Evropi in on si je zanj vzel kar 14 dni dopusta. Na poti prek Francije, Nemčije, Avstrije in Italije se je ustavil v Benetkah ter si zdaj vzel kar en teden za ogled Portoroža in še za kak potep po Sloveniji, kjer je prvič.

Pri nas tudi še nista bila 64-letni vodja mehanične delavnice David in 62-letna računovodkinja Lorraine Hunter, ki sta se s svojim harley davidsonom pripeljala iz Velike Britanije. V 27 letih sta jih zamenjala že 12 in na misel jima ne pride, da bi kupila kak drug model kot electro glide. »To je najboljši potovalni motocikel na svetu, nadvse udoben je za daljše vožnje in z njim se je najlepše peljati v dvoje. Za pot do Portoroža sva si vzela štiri dni. Nisva hitela in sva uživala v umirjeni vožnji po romantičnih podeželskih cestah. Prevozila sva 2000 kilometrov dolgo pot. Ni nama žal, saj je tu fantastično vzdušje. Tako bova ostala še kar nekaj dni,« je bil vesel David.

Ja, po Portorožu, Piranu, pa tudi drugje po Istri te dni kraljujejo harley davidsoni. Na vsakem koraku so, bučno je, povsod je gneča in polno je zastav Harley Davidsona ter panojev s spodbudnim sloganom v angleščini: Screw it, let's ride (obzirno prevedeno: Kaj nas briga, gremo). Gostinci imajo polne roke dela s strežbo lokalne hrane in seveda piva, ne manjka stojnic z domačimi pridelki in celo umetniki so zaslutili posel z na novo ustvarjenimi motoristično obarvanimi portoroškimi suvenirji. Od četrtka do jutri pričakujejo najmanj 4000 motoristov na teh ikonskih konjičkih, danes in jutri pa še kakšnih 10.000 drugih motoristov ter seveda tudi nemalo radovednežev. Vstop na vsa prizorišča je prost.

Kot kaže dogajanje prvih dveh dni, bo tudi po zaslugi prizadevnih organizatorjev, gostincev, hotelirjev in še koga, ki so tokrat res stopili skupaj, to verjetno letošnji največji in seveda tudi dobičkonosni turistični dogodek na Obali.

Portorož je ta konec tedna mešanica žive glasbe, didžejev in motoristične zabave. Na glavnem odru se vrsti kakih 10 glasbenih skupin, med njimi Elvis Jackson, Teddy Bears in Hornets. V vasi z imenom Harley Davidson je razstava najnovejših modelov teh motorjev, tam je območje za demonstracijsko vožnjo, ponujajo se spominki, oblačila in druga oprema znamke Harley Davidson, obiskovalci lahko preizkusijo tudi celotno paleto džipov in seveda je živahno tudi v Harley baru na plaži Meduza. Še zlasti bo zanimivo danes, ko bo po napovedih kakšnih 3000 motoristov ob 11. uri paradno zapeljalo po slovenski Istri. Iz Portoroža jih bo pot vodila proti Sečovljam in Dragonji, nato po Šmarski cesti v Koper, ob morju mimo Žusterne proti Izoli in od tam nazaj v Portorož.

Deli s prijatelji