NI OTOPLITVE

Na nasprotnih bregovih: kolaps v policiji?

Objavljeno 10. november 2014 23.17 | Posodobljeno 10. november 2014 23.17 | Piše: STA, T. L.

Policistov sestanek z ministrico ni pomiril. Predsednik Sindikata policistov Slovenije Petrovič je dejal, da bodo šele v sredo videli, ali so njihovi argumenti obrodili sadove.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Sestanek policijskih sindikatov z ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar in vodstvom policije očitno ni prinesel večjih otoplitev v odnosih med vlado in policisti. Po besedah predsednikov obeh sindikatov policistov Zorana Petroviča in Radivoja Uroševiča namreč čakajo na konkretne predloge vlade.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Petrovič je dejal, da bodo šele v sredo, ko bodo dobili nov predlog vlade glede varčevalnih ukrepov v javnem sektorju, videli, ali so njihovi argumenti, ki so jih tudi danes predstavili Györkös Žnidarjevi, obrodili sadove. »Če bo tudi v tem gradivu predlagan odvzem dodatka za stalnost, bo to za nas signal, da vlada rine v konflikt s precej nedodelanimi posegi,« je dejal.

Zrušitve plačnega in kariernega sistema

Kot pravi, preprost izračun kaže, da bi ta nabor ukrepov povzročil resno motnjo v delovanju policije, saj bi privedli do popolne zrušitve plačnega in kariernega sistema. Po njegovih navedbah bi namreč vsi v policiji po tem predlogu izgubili vsaj dva plačna razreda.

Poleg napovedanih varčevalnih ukrepov, ki bodo prizadeli tudi policiste, je za slabo voljo v policijskih vrstah poskrbela še petkova odločitev predsednice odbora DZ za notranje zadeve Lilijane Kozlovič (SMC), da prekine sejo, namenjeno razpravi o varčevalnih ukrepih v policiji. Po mnenju Kozlovičeve se namreč predvideni ukrepi nanašajo na ves javni sektor, zato naj se partnerji najprej pogovorijo za pogajalsko mizo.

Oba sindikata sta se odzvala izjemno kritično. Petrovič je že takrat napovedal, da bo organe SPS seznanil z dogajanjem, in meni, da ne bo nobene težave »motivirati policistov, da pokažemo, kaj je sesutje varnostnega sistema«. Prav tako je napovedal, da bo sindikatu predlagal izvedbo najostrejših ukrepov, ki »bodo prizadeli to vlado, ki nam je z ukrepi napovedala vojno in jo ta trenutek tudi sprejemamo«.

Kot je dejal danes, bo seja sindikata v torek popoldne. Ukrepi, ki jih bo Petrovič predlagal, pa so stavka in protivladne demonstracije, prav tako opozarja na to, da policisti, ki imajo pogoje za upokojitev, že danes vlagajo zahteve za izračune pokojnine in dajejo odpovedi. Tako bi se lahko v kratkem upokojilo 200 policistov, je dejal in dodal, da bi to lahko povzročilo kolaps nekaterih policijskih enot.

Ne konflikt, ampak rešitev

»Naš namen ni konflikt za vsako ceno, ampak rešitev, ki jo vidimo samo tako, da se ne posega v plače policistov. Od leta 2007 smo policisti izvedli vse ukrepe, ki bi jih morali tudi drugi v javnem sektorju, pa jih niso, in tega bremena ne nameravamo plačati v policiji,« je dodal.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Uroševič pa opozarja, da je pri današnjem sestanku šlo za sektorsko dogovarjanje, ki težko vpliva na njihove odnose do vlade ali vladne pogajalske skupine.

Tako so se danes dogovorili, na kakšen način bo tekel dialog glede možnih prihrankov znotraj ministrstva. Takšnega dogovora med ministrstvom in policijo po njegovi oceni ne bo težko doseči, medtem ko so pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja druga zadeva.

Deli s prijatelji