IZSELITEV

Na narodni dom pečat, umetnike pa na cesto

Objavljeno 07. februar 2014 22.00 | Posodobljeno 07. februar 2014 22.00 | Piše: Mihael Korsika

Novomeška občina: slikarji in kiparji se morajo izseliti do 20. februarja.

Sebastjan Šeremet pred maskami. Foto: Mihael Korsika

NOVO MESTO – Malo pred praznovanjem Prešernovega dne, slovenskega kulturnega praznika, ko se je vsa država ukvarjala z ledenim oklepom in reševanjem od sveta odrezanih ljudi, je novomeška občina umetnikom poslala predčasno praznično darilo. Iz sploh prvega narodnega doma na Slovenskem namerava na cesto postaviti umetnike, ki imajo tam slikarske, kiparske in druge ateljeje.

Uporabnike Sokolovca, tako domu pravijo domačini, je na oglasni tabli pričakalo občinsko »obvestilo o izpraznitvi in zaprtju narodnega doma. Zaradi zagotovitve varnosti življenja in zdravja ter ohranitve premoženja Mestna občina Novo mesto prepoveduje vsakršno nadaljnje zadrževanje v objektu.« Novomeški župan je sicer že nekaj časa na bolniškem dopustu, tako se je pod obvestilo podpisala podžupanja Mojca Špec Potočar.

Rok za izpraznitev je 20. februar, 17. pa naj bi že prekinili dobavo elektrike in vode. Iz zapisa je razvidno, da naj bi se takrat »trajno zapečatili« tudi vsi vhodi v objekt. Če bi bili hudomušni, bi se lahko glede na postavljene datume vprašali, ali želijo novomeški občinarji umetnike morda zazidati znotraj narodnega doma.

Pred približno desetletjem so umetniki nekako zavzeli razpadajoče poslopje narodnega doma. V Sokolovcu je začelo delovati društvo za kulturno ozaveščanje, ki je skupaj z drugimi društvi in podporniki začelo urejati že leta zanemarjene prostore.

Nabiranje
 glasov volivcev?

Predsednik društva Sebastjan Šeremet je eden izmed prvih uporabnikov doma. »Za izselitev ni nobenega pravega argumenta,« je prepričan. Po njegovem deložaciji botrujejo jesenske lokalne volitve. »To je umetniški skvot. V bistvu smo skvot po navadi takrat, ko nas hočejo vreči ven. Pred tem smo imeli dogovor z občino, da nas pustijo na miru, to imamo zapisano tudi na papirju. Zdaj spet pred volitvami ne bu, ne mu, kar naenkrat sredi zime ven,« zatrjuje Sebastjan. S policijo niti s sosedi po njegovih besedah nimajo nobenih težav. V desetletju jih je policija po njegovem obravnavala le enkrat, in sicer zaradi preglasne glasbe.

Kot pravi, niso tako nori, da bi delali težave, saj so hvaležni, da imajo prostor za ustvarjanje. V spodnjih prostorih, ki so jih umetniki po Šeremetovih besedah sami obnovili, je tako zrasla galerija. V tej trenutno Igor izdeluje maske iz »dreka«, kot pravi: »Gre za kaširan časopisni papir in lepilo za tapete.«

Po njegovih besedah so v domu pred tremi leti organizirali brezplačno likovno delavnico: »Nastalo je več kot 80 mask.«

V kleti so iz odpadnih materialov uredili manjši klubski prostor, v prvem nadstropju so slikarski in kiparski ateljeji, tam ustvarjata tudi slikar in kipar Igor Obradinovič ter kipar Borut Šprajcer. »Kako in kam naj preselim atelje v dveh tednih,« se sprašuje Šprajcer. Dodaja, da ima občina za narodni dom že leta pripravljena okna, ki so spravljena v skladišču: »Mi bi jih sami zamenjali.«

Po Šeremetovih besedah umetniki doma ne bodo predali zlahka in se ne nameravajo izseliti, če bo treba, bodo organizirali mirne demonstracije.

Na nevarnost opozorila policija

Na novomeški občini vztrajajo pri deložaciji. Ob tem poudarjajo, da jih je Policijska uprava Novo mesto v začetku meseca opozorila o nevarnosti bivanja v narodnem domu. »Policija je opozorila župana in občinsko upravo, da sprejme ustrezne ukrepe za preprečitev morebitnih nezgod v objektu, ki je smrtno nevaren glede električnih inštalacij, požarne, komunalne in sanitarne varnosti,« so sporočili.

Občinska uprava je tako sprejela ukrep, da se morajo uporabniki narodnega doma iz stavbe izseliti zaradi varnostnih razlogov. »Fluktuacija ljudi v narodnem domu je tako raznolika, da kot lastnik sploh nimamo pregleda nad tem, kdo stavbo uporablja in za kakšne namene, saj jo uporabljajo predvsem za bivanje in ne zgolj za ustvarjalno dejavnost,« še pravijo.

Opozarjajo, da so šele v sredo po dveh letih lahko vstopili v stavbo, saj so uporabniki po njihovih navedbah zamenjali ključavnice in s tem preprečili vstop v stavbo uradnim osebam občine.

Očitek o predvolilni potezi pa zavračajo: »Tisti, ki to očitajo, so najbrž sebe uzrli v tej luči in jim takšna situacija ustreza, da manipulirajo s tovrstnimi izjavami. To pomeni, da noben moder politik, če se gre predvolilnih potez in obljub, ne dela takšnih 'nevšečnih' potez. Dejstvo je in edina resnica, da je objekt nevaren za bivanje in da je lastnik (Mestna občina Novo mesto) odškodninsko odgovoren, če se komur koli v stavbi kar koli zgodi.«

 

Prvi narodni dom na Slovenskem

Narodni dom v Novem mestu stoji v starem mestnem jedru in je bil kot prvi narodni dom na območju Slovenije zgrajen leta 1875. V njem je bila sprva čitalnica, nato so se tja naselila različna društva in glasbena šola. Tukaj so delovali tudi znameniti Sokoli, katerih član je bil olimpijec Leon Štukelj. Prav tu so ga slavnostno sprejeli po osvojitvi prve zlate medalje leta 1924 v Parizu. Narodni dom je postal osrednji prostor družabnega in kulturnega dogajanja v mestu do druge svetovne vojne. Leta 1992 so ga razglasili za kulturni spomenik lokalnega pomena.

 

Deli s prijatelji