TRANSVERZALA

Na Mrzlici srečali škrata in podrli rekord

Objavljeno 25. maj 2014 23.10 | Posodobljeno 25. maj 2014 23.12 | Piše: M. M.

Tretja destinacija Zlatorogove transverzale je planince v soboto zvabila v Zasavje.

Zmagovalci so bili vsi. Foto: Maša Meden

Po dveh kislih sobotah nam je bilo vreme le naklonjeno. Kot bi se želelo oddolžiti za vse oblake in deževje, je bilo 10. maja prav pomladno kičasto. Zasavje, ki se ga drži tudi oznaka črna dolina, je bilo ta dan odeto v poživljajočo barvno paleto in nič ni nakazovalo na temačno kotlasto dolino, kot Zasavje prevečkrat neupravičeno opisujejo nepoznavalci. Po eni izmed sedemnajstih planinskih poteh, ki vodijo do Planinskega doma na Mrzlici, se je že v zgodnjih jutranjih urah odpravilo mnogo pohodnikov. Do 16. ure se jih je na našem dogodku zbralo več kot 1000! S tem je svojo obljubo izpolnil Miran Frelih, eden izmed aktivnejših članov Planinskega društva Trbovlje, gonilna sila pri projektu Zlatorogove transverzale ponosa in lanski častni ambasador akcije. Obljubljal nam je vrhunsko doživetje in še kako je držal besedo.

Pestro dogajanje

Člani planinskega društva pod taktirko predsednika Matjaža Kilarja in Mili, nepogrešljive, neustrašne in gajstne oskrbnice doma, so pokazali, kako se streže pravi planinski zabavi. Tolikšne gostoljubnosti, urejenosti okolice doma, cvetočih rož, pestre in slastne kulinarične ponudbe ter dodatnih animacijskih aktivnosti Zlatorogovi planinci, roko na srce, še nismo doživeli. Na Mrzlici nas je obiskal jamski škrat Perkmandeljc, vročico je dvigala privlačna bosonoga plesalka, za glasbo so skrbeli duo Sončna stran in ekipa Vrhovskih ofiračev, ki je godla na domače inštrumente, vsak 50. planinec, ki se je vpisal v Zlatorogovo častno knjigo, je za darilo prejel knjigo, 500. in 1000. udeleženec pa sta prejela brezplačni vikend paket v planinskem domu. Predstavila sta se Turistično društvo Trbovlje in Zveza kmečkih žensk Trbovlje, na kmečki tržnici pa so obiskovalci lahko kupili številne lokalne dobrote.

1037 planincev

Če izvzamemo Šmohor, sklepni dogodek akcije Zlatorogova transverzala ponosa, ki ima prednost domačega terena, potem smo na Mrzlici podrli rekord akcije in se nevarno približali tudi Šmohorju. V Zlatorogovo častno knjigo se je namreč vpisalo kar 1037 planincev. S podpisi smo tako zbrali 1037 evrov. Za prav vsakega bo Pivovarna Laško namreč namenila evro za nadaljnje uspešno delovanje lokalnega planinskega društva, tokrat trboveljskega. Prihodnjič se za spremembo družimo v nedeljo. Dobimo se 18. maja na Boču. Vabljeni! 

Deli s prijatelji