LEPOTA

Na Most po krepost

Objavljeno 23. januar 2015 16.56 | Posodobljeno 23. januar 2015 16.57 | Piše: Primož Hieng
Ključne besede: Most na Soči

Most na Soči leži na skalnatem pomolu nad sotočjem Soče in Idrijce, ki sta s svojima strugama, vrezanima globoko v skalnata korita, naselju dali izvrstno obrambno zaščito. Zaradi akumulacijskega jezera hidroelektrarne Doblar so danes korita zalita, pod naseljem pa se razliva jezero, privlačno za ribiče in obiskovalce, ki uživajo na urejenih, razglednih in nezahtevnih sprehajalnih poteh. Most na Soči je srce Soške doline, kraj dejavnega oddiha in pozitivne energije v deželi žive vode.

Most na Soči. Foto: Primož Hieng

Domačini Most na Soči na kratko imenujejo kar Most, hkrati pa je kraj na mostova čez Sočo in Idrijco vezan že od davne preteklosti. Značilna je sovica, ki v grški mitologiji pooseblja modrost. Sovico, upodobljeno na skifosu, grški posodici, so našli na Mostu na Soči med arheološkimi raziskavami leta 2001. Evropska zgodovina pozna kraj kot eno najkompleksnejših arheoloških najdišč jugovzhodnega alpskega območja in pravo arheološko zakladnico. Najdbe iz bronaste in železne dobe ter rimskega in zgodnjesrednjeveškega časa so dokaz za pomembnost kraja skozi obdobje kar treh tisočletij.

Most na Soči spada med najpomembnejša arheološka najdišča na območju jugovzhodnih Alp. Naselje se je v varnem zavetju na naravnem pomolu med Sočo in Idrijco začelo razvijati že v bronasti dobi. V kraju in okolici so odkrili več kot 7000 predvsem železnodobnih grobov, vse to pa Most na Soči uvršča med najpomembnejša prazgodovinska najdišča v Evropi. Bogate najdbe segajo od mlajše bronaste dobe do rimskega obdobja, največ pa jih je zapustila železnodobna skupnost, ki je prav po naselju dobila naziv svetolucijska kultura. Najdbe so razstavljene v muzejih na Dunaju, v Trstu in Tolminu, pa tudi arheologi Tolminskega muzeja še vedno presenečajo z novimi, izjemnimi odkritji. Po farni zavetnici sv. Luciji, ki je upodobljena na oltarni sliki v župnijski cerkvi, se je kraj imenoval vse do leta 1952.

Turist bo hitro odkril staro jedro Mosta na Soči. Z vaškega trga oziroma cestnega križišča se lahko povzpne po klancu navzgor proti farni cerkvi sv. Lucije, kjer so vredne ogleda freske Toneta Kralja. Mimo rojstnih hiš dirigenta Marka Muniha in pisatelja Ivana Preglja ter njegovega spomenika se pride na vrh hribčka z vaškim pokopališčem in ljubko cerkvico sv. Mavra iz 12. stoletja. Od tu je izjemen pogled proti Tolminu in na smaragdno zeleno Soško jezero. V starem delu vasi je še osnovna šola z muzejskim prostorom, s telovadnico in fitnesom ter z igrišči za športne igre in tenis.

V kraju je več gostiln, okrepčevalnic, zdravniška oskrba z lekarno, trgovina, banka in pošta. Vse druge možnosti za oskrbo, zabavo in kulturo gost najde v bližnjem občinskem središču Tolminu.

Sprostitev v naravi je možna v različnih oblikah v bližnji in daljni okolici. Gost se lahko popelje z ladjicama nekaj kilometrov po jezeru, zavesla v kajaku ter se odpelje z avtovlakom ali muzejskim vlakom proti Gorenjski ali vse do Trsta.

Danes je Most na Soči znan po čudovitem jezeru, ob njegovih bregovih pa so urejene sprehajalne poti. Mreža pešpoti sega tudi na okoliške hribe. Po kraju in sosednjih vaseh je speljana tematska vodnoenergijska pot Na Most po krepkost.

Kot lahko preberemo v vodniku Na Most po krepost, so radiestezisti ob urejenih sprehajalnih poteh, ki vodijo od sotočja rek Idrijce in Soče proti vasi Modrej in dalje proti točki Pod ključem, pa ob desnem bregu jezera pod vasjo Modrejce ter mimo gostišča Šterk proti vasema Kozmerice in Sela pri Volčah, odkrili 14 vitalnih energijskih točk. Na teh mestih so postavljeni izbrani energijsko primerni kamni, prodniki iz rek Soče, Idrijce in Nadiže, ki izboljšujejo pretok energije v prostor.

Energija na takih točkah dosega vrednosti tudi do 250 milijonov enot po Bovisu (povprečna energija človeka je približno od 5000 do 10.000 enot po Bovisu). Točke se razlikujejo glede na lastnosti energije, ki delujejo na človeško telo, na čakre. Opisi lastnosti posameznih točk so na količkih ob kamnih, kot je zapisano v vodniku. Prostor bogatijo tudi skulpture priznanih umetnikov.

Poti vodijo tudi mimo šestih zanimivih vodnih izvirov – trije veljajo po ljudskem izročilu in radiestezijskih meritvah za zdravilne –, šestih vaških korit, zajetij iz prve svetovne vojne, na tem območju pa so še tri kraške jame.

Na energijsko pot se podajte v lahki obutvi ali bosi in predvsem sproščeni. Na označenih točkah se usedite, udobno namestite in zamižite. Sprostite telo, roke in noge naj ne bodo prekrižane. V mislih se povežite z okolico, tako da začutite pripadnost naravi. Deležni boste energije, ki vas bo obogatila. Na točki se ne zadržujte več kot 20 minut. Preden zapustite pot, lahko naravi izrazite zahvalo za energijsko izkušnjo, ki ste jo prejeli.

 

Deli s prijatelji