POGAJANJA

Na mizi znova reforma trga dela

Objavljeno 04. januar 2013 08.50 | Posodobljeno 04. januar 2013 08.50 | Piše: P. J., STA

Reformo naj bi odbor v DZ obravnaval 15. januarja, v DZ pa naj bi o njem odločali konec januarja.

Andrej Zorko in Andrej Vizjak.

LJUBLJANA – Socialni partnerji bodo danes nadaljevali pogajanja o reformi trga dela, na mizi bo novela zakona o urejanju trga dela. Predvidoma bodo usklajevali predloge dopolnil k zakonu, ki jih je pripravilo ministrstvo za delo.

Ministrstvo je predstavnikom sindikatov in delodajalcev posredovalo predloge za dopolnila k noveli, ki jih je pripravilo na podlagi pogajanj, je STA povedal izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko.

Dopolnila se med drugim nanašajo na nadomestila za čas brezposelnosti, in sicer naj bi se višina nadomestila za prve tri mesece brezposelnosti znižala z zdajšnjih 80 na 70 odstotkov osnove, zgornja časovna meja prejemanja nadomestila pa naj bi ostala pri 25 mesecih (sprva je bilo predlagano znižanje na 18 mesecev).

Kompromisni predlog

Na mizi bo predvidoma tudi kompromisni predlog ministrstva glede začasnih in občasnih del, ki naj bi ostala v tem zakonu in jih ne bi urejali v posebnem zakonu, kar so predlagali sindikati. Po prvotnem predlogu bi ta dela lahko opravljali upokojenci in starejši brezposelni. Sindikati so predlagani ureditvi tovrstnega dela nasprotovali, delodajalci pa so začasna in občasna dela zaradi prožnosti podprli.

Pogajalce v nadaljevanju pogajanj o reformi trga dela čakajo tudi določbe prenovljenega zakona o delovnih razmerjih, med drugim so predlagane spremembe glede zaposlovanja za določen čas, postopkov odpuščanja ter glede odpravnin in odpovednih rokov. Reformo bo odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide obravnaval predvidoma 15. januarja, resorni minister Andrej Vizjak pa pričakuje, da bosta predloga zakonov na plenarni seji DZ konec januarja.

Deli s prijatelji