PARLAMENT

Na mizi tudi plače v javnem sektorju in višji DDV

Objavljeno 21. maj 2013 10.22 | Posodobljeno 21. maj 2013 10.22 | Piše: STA, T. L.

Med drugim bo državni zbor obravnaval noveli zakonov o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 ter o sistemu plač v javnem sektorju.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Po ponedeljkovem podpisu dogovora o varčevalnih ukrepih za letos in prihodnje leto ter stavkovnega sporazuma med vlado in večino sindikatov javnega sektorja bodo danes pred poslanci potrebne zakonske spremembe. Med drugim bo državni zbor obravnaval noveli zakonov o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 ter o sistemu plač v javnem sektorju.

Predlog sprememb zakona o izvrševanju proračunov med drugim uveljavlja dvig rtv-prispevka in davka na dodano vrednost (DDV). Po novem bi gospodinjstva za rtv-prispevek morala znova plačevati 12,75 evra namesto sedanjih 12,11. Splošna stopnja DDV bi se s 1. julijem zvišala z zdajšnjih 20 odstotkov na 22, znižana stopnja pa z 8,5 odstotka na 9,5.

Spremembe zakona gredo tudi v smer večje fleksibilnosti pri prerazporejanju materialnih stroškov, prelagajo napredovanje javnih uslužbencev na leto 2014, določajo višino regresa za javne uslužbence in funkcionarje za leto 2014 ter urejajo izplačilo razlike zneska za letni regres za lani.

Predlog novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju prinaša novo plačno lestvico z manjšimi razlikami med plačnimi razredi. Plače bi se javnim uslužbencem znižale najmanj za pol odstotka, nato pa bi se znižanje plač povečevalo progresivno, do 4,86 odstotka.

Da bi te rešitve veljale tudi za sodnike in pravobranilce, bosta na mizi poslancev še noveli zakonov o sodniški službi ter o državnem pravobranilstvu.

Novele bodo poslanke in poslanci obravnavali po nujnem postopku, še pred tem pa bodo zakonski predlogi dopoldne pod drobnogledom pristojnih delovnih teles. Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo bo tako odločal o noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju, novela zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 pa je v domeni odbora za finance in monetarno politiko.
 

Deli s prijatelji