STAVKA

Na ministrstvu stavko policistov obžalujejo

Objavljeno 10. januar 2013 17.56 | Posodobljeno 10. januar 2013 17.57 | Piše: S. J., STA

Neizpolnjena ostala ena stavkovna zahteva.

Stavko so pripravljeni nadaljevati.

LJUBLJANA – Ministrstvo za notranje zadeve obžaluje, da se je Policijski sindikat Slovenije odločil napovedati stavko in sindikat vabi k nadaljevanju pogajanj. Izpostavljajo tudi, da je iz maja lani podpisanega stavkovnega sporazuma med obema policijskima sindikatoma in vlado ostala neizpolnjena le ena zahteva.

Neizpolnjena ostala le ena zahteva

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je namreč za zdaj ostala neizpolnjena le zahteva, ki se nanaša na novelo pravilnika o seznamu poklicnih bolezni. Omenjeni pravilnik namreč ni bil sprejet v roku šestih mesecev, kot je zahteval sindikat, ampak je bil rok podaljšan na eno leto po uveljavitvi nove pokojninske reforme.

Aneksa niso hoteli podpisati

Tako so decembra lani ob podpisu aneksa h kolektivni pogodbi za policiste obema policijskima sindikatoma v podpis ponudili tudi nov aneks k stavkovnemu sporazumu, ki bi rok za pripravo omenjenega pravilnika podaljšal za eno leto, kot je bilo dogovorjeno med socialnimi partnerji, vendar Policijski sindikat Slovenije tega aneksa ni hotel podpisati. V predlaganem aneksu je bilo sicer po navedbah notranjega ministrstva jasno navedeno, do bo ministrstvo za zdravje v sodelovanju z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve v roku enega leta pripravilo nov pravilnik o seznamu poklicnih bolezni in postopek ugotavljanja, potrjevanja in prijavljanja bolezni.

Stavka se nadaljuje v petek

Razloge, zakaj pravilnika ni mogoče pripraviti v šestmesečnem roku, pa je predstavnikom sindikata na sestanku vladne pogajalske skupine za pripravo kolektivne pogodbe za policiste 4. decembra lani pojasnila tudi državna sekretarka ministrstva za zdravje.

Skupščina Policijskega sindikata Slovenije je danes sklenila, da bo sindikat v petek zaradi neizpolnjevanja in oviranja sporazuma med obema policijskima sindikatoma in vlado začel izvajati stavkovne aktivnosti na območju celotne države.

Deli s prijatelji