STRAH

Na Mali Loki vre: Zgodil
 se bo Ambrus na kvadrat!

Objavljeno 24. julij 2015 22.28 | Posodobljeno 24. julij 2015 22.28 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Sosedje proti naselitvi Hočevarjevih v večstanovanjsko hišo: Strojanovi niso nič proti njim.

Župan občine Trebnje Alojz Kastelic razume krajane, a zaradi reševanja stanovanjskega problema te družine mu na vrata že trkajo odvetniki in Amnesty International. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

MALA LOKA – Konec tedna se je med krajani Male Loke in po okolici kot blisk razširila vest, da želi občina Trebnje v večstanovanjsko hišo na naslovu Mala Loka 7 v tamkajšnje socialno stanovanje naseliti romsko družino. A to ne kar ene, ampak družino Hočevar, s katero so imeli že nič koliko težav in resnih groženj, celo napadov. In ni čudno, da je med ljudmi zavrelo. Čez vikend so združeni vaščani Male Loke, Krajevna skupnost Velika Loka in Krajevna skupnost Šentlovrenc spisali protestno pismo, ki so ga podpisali vsi prebivalci Male Loke in ga v ponedeljek predali županu, ki naj bi ta konec tedna v njihovo sredino že naselil Rome.

Dovolj je ustrahovanj

»Če bo treba, bomo postavili živi zid, da družine ne bodo naselili. In ne da se bo tu ponovil Ambrus, ampak Ambrus na kvadrat. Naj nam ne očitajo nestrpnosti, saj nimamo proti Romom nič, smo pa proti tej družini, saj imamo ogromno hudih izkušenj. Res je problematična, Strojanovi niso nič proti njim,« je kritičen eden od krajanov, ki želi biti neimenovan. Strah ga je. Kot tudi vse preostale, s katerimi smo se pogovarjali. Ljudje se počutijo povsem nemočne, opeharjene. Predvsem zato, ker je vodstvo občine to želelo speljati brez njihove vednosti.

Povedo, da je na robu njihove vasi Mala Loka nekaj desetletij prebivala romska družina Hočevar. »Leta in leta smo se borili z njimi, saj smo bili vsi vseskozi deležni verbalnega nasilja, ustrahovanj, tatvin, nasilnega vedenja, fizičnih napadov tako na moške kot ženske in otroke. Vseskozi so bili prepiri in nasilje tudi med brati in starši znotraj romske družine. Ko je Zvonko Hočevar - Tonki ubil lastnega očeta, so po pričevanju takratno leseno hišo sami požgali in se razkropili po okoliških vaseh, saj niso bili ne takrat in tudi danes ne zmožni skupnega družinskega bivanja. Ker so tudi druge romske družine izločile družino Hočevar predvsem zaradi njihovih nasilnih izpadov, so se umaknili vsak k sebi in si ustvarili vsak svoje okolje za bivanje,« pravijo krajani.

En član te družine, in to prav Zvonko Hočevar - Tonki, se je vrnil na Malo Loko in se nelegalno naselil na državni zemlji in od tedaj naprej se je nasilje do vaščanov in prebivalcev drugih vasi v okolici samo še stopnjevalo. »Vsakemu izmed nas je že večkrat zagrozil s smrtjo in z maščevanjem, hodil po vasi in streljal vsepovprek, nazadnje 22. decembra 2013 na tri sovaščane. Posredovali so pripadniki specialne policije, vendar niso ukrepali. Niso bili namreč enotni, ali so pokale petarde ali so bili streli iz orožja. A še kako dobro vemo, kako strelja revolver. Pri 70 strelih smo nehali šteti, in takrat so na policijo klicali številni krajani, tudi iz sosednje Velike Loke. A Tonki, ki je streljal, je ostal na prostosti,« pove eden od krajanov, drugi pa opiše, kako je pred dobrim letom nabiral regrat, Tonki pa je streljal v zemljo nedaleč od njega. In izvemo, da okoli razlaga, kako z lahkoto ubije človeka. Ubil je celo svojega očeta pa bratranca. In vedno govori, da se je na Mali Loki rodil in da bo na Mali Loki tudi umrl. »Sedemdeset let starega moškega je z nožem zaštihal med rebra, ker mu ni hotel dati žganja, za poskus uboja je bil kaznovan z nekaj meseci zapora. Pa pretepel je voznika rešilca. Ljudi prosi za bencin, vodo, aspirin, in če se mu upirajo, zagrozi s smrtjo,« pove tretji, spet eden opiše dogodek, kako je Tonki s pajdašem dobesedno ugrabil krajana iz sosednje vasi. Golega sta privezala na stol, mu grozila in se opijala zraven. Eden je šel po cigarete, drugi je omagal in zaspal, nemočnemu krajanu pa se je potem uspelo rešiti.

»Meni je njegova družina ukradla dve ovci, tri osle, kure, bencin, prikolico,« našteva eden od krajanov Male Loke, ki je, tako kot drugi sogovorniki, odločen, da se bo odselil, če bodo v stavbo s hišno številko 7 naselili Rome. »Gre za dve ženski z otroki, Tonki pa je zaprt, še kakšnih pet let mu je ostalo, a prišel bo na prostost, gotovo že prej.

Tudi drugi Romi so jih izločili

»Dobro leto te družine ni več ob robu gozda, preselili so jih v Vejar, a tudi preostali Romi so jih izločili, menda so ti dve ženski celo pretepli. In zdaj jih mora župan zaščititi in preseliti drugam. Ampak zakaj prav v to hišo? Naj jih naselijo v katero drugo uradno in urejeno romsko naselje, na primer v Hudeje ali Zagorico. Ali naj jo naselijo v katero izmed državnih ustanov, ki so namenjene problematičnim osebam,« predlagajo krajani.

»Krajani se res bojijo te družine. Treba jih je socializirati in civilizirati, ne smemo jim dati le korenčka, ampak tudi palico. Posamezniki dobijo 500 evrov socialne podpore, to je toliko, kot dobi delavec, ki mora vsak dan osem ur delati za strojem. Seveda so tudi Romi, ki delajo, a še ti pravijo, da bodo pustili službo, saj bodo dobili od države več, če ne bodo delali nič. Za takšno stanje je kriva država,« pravi Andrej Jevnikar, predsednik Krajevne skupnosti Šentlovrenc, ob predsedniku KS Velika Loka Simonu Erjavcu sopodpisnik zahteve, ki so jo v ponedeljek krajani nesli k županu občine Trebnje Alojziju Kastelicu.

»Razumem krajane, najbrž bi jaz reagiral enako. A tudi krajani morajo razumeti mene, saj imam nad sabo problem, ki ga moram rešiti, hkrati pa na moja vrata hodijo odvetniki in predstavniki Amnesty International. Ne vem, kako zadevo rešiti, a jasno je, da bi morala za problematične in nasilne družine poskrbeti država. To je že tretja selitev omenjene družine in povsod, kamor pridejo, se pojavijo problemi,« pove župan Kastelic, h kateremu so prišli tudi občani, ki imajo slabe izkušnje z družino Hočevar, grozili so jim z ubojem, streljali nanje, jih napadali. »Jasno je, da en župan ne more rešiti tega problema, zato s tega mesta pozivam odgovorne, da skupaj ukrepamo. Če nam ne bodo pomagali iz Ljubljane, bomo še mi obupali, zmanjkuje nam namreč energije,« priznava Kastelic in dodaja, da bo pregledal še nekaj možnosti, kam bi lahko namestili družino, ki potrebuje, to prizna, stalni nadzor. »Hkrati tudi ministrstvo za delo nima posluha, da bi okrepili naš center za socialno delo, kjer imamo za Rome zagotovljenega pol delavca. Absurd je tudi, da se moram kot župan polovico časa ukvarjati prav z romsko problematiko,« opozarja župan.

Krajani čakajo, kakšna bo naslednja poteza. Stanovanje je namreč že skoraj nared. In ob tem znova poudarjajo: »Ni težava v etnični pripadnosti te družine, ampak v kriminalni družini. Ne moremo več živeti v strahu, ali bo naslednja žrtev fizičnega napada oče, mati, brat, soseda, otrok, vnuk!« Res si ne želijo biti prestrašeni zaporniki v lastnih domovih. 

Deli s prijatelji