CENE

Na ljubljanskih tržnicah

Objavljeno 26. februar 2013 21.26 | Posodobljeno 26. februar 2013 21.26 | Piše: Ajda Janovsky

Preverili smo cene nekaterih izdelkov na ljubljanskih tržnicah in jih primerjali z navedbami na spletu.

Fižol je na tržnici v centru cenejši od najnižje navedene cene na spletu. Foto: Ajda Janovsky

Če je bilo nakupovanje na tržnicah včasih stvar varčevanja, se zadnja leta vse bolj zdi, da postaja izbiranje svežih domačih izdelkov razkošje, dostopno le tistim z globokimi žepi. Še oznaka eko ali bio, in prepričani ste lahko, da boste morali za dobrino odšteti pravo malo bogastvo.

A ker je nakupovanje na trgu pogosto zabavnejše od tistega v trgovskih centrih, izdelki, ki jih kupujemo na tržnicah, pa, vsaj deloma, domačega izvora in zato bolj zdravi, je koristno poiskati načine, kako tudi tam nakupovati – ceneje.

Okvirne primerjave cen na nekaterih Ljubljanskih tržnicah (Center, Moste, Bežigrad, Koseze) najdemo na spletni strani http://www.lpt.si/trznice/Cene _na_trznici. Tam smo lahko ob zadnjem pregledu pred dnevi izvedeli, da je najcenejša jabolka mogoče kupiti na Tržnici Koseze, kjer zanje odštejete 0,99 evra za kilogram. Cene fižola v zrnju se gibljejo od 6 do 12 evrov. Krompir vas bo na Tržnici Koseze najbrž stal več kot na Tržnici Bežigrad; na prvi zanj odštejemo od 0,8 do 1 evra, na drugi od 1 in 1,5 evra.

Piščančja bedra so najcenejša na Tržnici Center, kjer je najnižja cena za kilogram 2,89 evra, najdražja pa na Tržnici Moste, kjer vam za kilogram zaračunajo kar 5,15 evra.

Jajca stanejo od 0,8 do 0,3 evra na vseh tržnicah razen na Tržnici Center, kjer je spodnja meja nekoliko višja – 0,25 evra.

Podatkov za kruh in mleko, ki ju tudi lahko kupite na tržnicah, na spletni strani nismo našli.

Preverili smo, kako se preverjanje cen na spletu izkaže v praksi. Odkrili smo, da se cene večinoma, a ne povsem, ujemajo z zapisanimi.

Na treh tržnicah v Centru, Kosezah in BTC (okvirnih cen za zadnjo na spletu žal ni mogoče najti) smo z lahkoto našli izdelke na zgornji cenovni meji. A razlike so tudi v prid kupca: na Tržnici Center smo se na primer razveselili fižola v zrnju (vrste češnjevec) po ceni 5 evrov za kilogram, kar je za evro ceneje, kot je zapisano na spletni strani!

Nekatere izdelke lahko, če pridemo pred zaprtjem tržnice ali če znamo barantati, dobimo s popustom, torej ceneje, kot je navedeno na spletu.

  • Tržnica Center

1 kg kislega zelja 2 evra
1 kg domačega belega kruha 1,80 evra
1 kg celega piščanca 3,99 evra
1 kg krompirja 1 evro
1 kg zelene solate 2 evra

  • Tržnica BTC

1 kg piščančjih hrbtov 2,89 evra
1 kg riža 2,59 evra
1 kg pekovskega polnozrnatega kruha 1,90 evra
1 kg pomaranč 1,49 evra
1 l domačega mleka (ne iz mlekomata!) 1,20 evra
10 jajc 1,87 evra

  • Tržnica Koseze

polbeli kruh (30 dkg) 1,20 evra
1 l mleka (mlekomat) 1 evro
vreča krompirja (10 kg) 5 evrov
1 kg piščančjih hrbtov 2,70 evra
1 kg celega piščanca 2,89 evra
1 kg jabolk 2 evra

Deli s prijatelji