V SPORU SO

Na letališču Brnik vojna med taksisti

Objavljeno 16. januar 2015 18.17 | Posodobljeno 16. januar 2015 18.17 | Piše: Špela Ankele

V boju srboritih taksistov za stranke v ponedeljek spet posredovala policija.

Policisti so v zadnjem času že večkrat posredovali v sporih med taksisti. Foto: Špela Ankele

ZGORNJI BRNIK – Ko je ta teden, na hladno gorenjsko dopoldne, na Letališču Jožeta Pučnika pristalo letalo iz Londona, so bili potniki izjemno presenečeni. Pa jih niso presunile lepote Storžiča in Krvavca, ki sta žarela v soncu, poslovneže, turiste in družine, ki so prileteli iz Anglije, so par minut zatem neprijetno presenetili taksisti, ki so prišleke »pozdravili« z glasnimi besedami in gestami, ki so mejile na ruvanje. Ta dogodek so si podrobno zapisali tudi brniški policisti, ki so takšnih in podobnih trenj med taksisti že vajeni. Zanimivo: prav vsi taksisti, s katerimi smo se te dni pogovarjali, se strinjajo, da takšna trenja nikomur ne koristijo. In prav vsi so prikimali ob misli, da bi bilo treba čim prej razelektriti napeto ozračje, s katerim je že dlje obkroženih šest čakalnih mest, ki so na letališču rezervirana za taksiste. Toda kaj, ko nihče ne ve, kako se problema lotiti.

Eni pravijo: Nagajajo nam in grozijo

Naj zgodbo začnemo v ranem ponedeljkovem jutru. Kazalci na urah se leno pomikajo proti številki pet, gorenjska metropola se počasi prebuja. Iz Kranja se proti Letališču Jožeta Pučnika v konvoju odpravi šest taksistov. »Postavili se bomo na mesta, ki so na letališču rezervirana za taksiste. Imamo vsa potrebna dovoljenja, plačali smo takse, imamo nalepke, ki dovoljujejo delo na letališču, vendar nam Taksi društvo letališče Ljubljana to nenehno onemogoča. Ko pridemo delat na letališče, nas zaparkirajo, grozijo tudi s fizično silo in ne pustijo strankam, da bi vstopale v naša vozila,« pravijo Kranjčani. Med njimi je Miran Stritar, ki pojasni, da že desetletje vozi taksi: »Sprva sem delal v Ljubljani, zadnja leta vozim predvsem v Kranju. Povsod sem se lahko brez težav pridružil preostalim taksistom. Na letališču pa je drugače, saj tu veljajo posebna pravila.« Sogovornikom, ki rano zjutraj prihajajo iz kranjske smeri, se namreč zdi logično, da bo prvi dobil stranko tisti, ki se prej postavi v vrsto, ne pa oni, ki so z magnetki nalepljeni na hladilnik v prostorih Taksi društva letališče Ljubljana. »Poskušali smo se že postaviti tudi v to vrsto, ki jo urejajo magnetki, vendar je bil naš poskus neuspešen,« zatrjujejo sogovorniki.

Drugi povedo: Vrsta je urejena z magnetki

Ivan Šeme, predsednik Taksi društva letališče Ljubljana, se s prevozi ukvarja že dve desetletji. Potrdi, da vrstni red taksistov, ki čakajo na letališču, urejajo z magnetki: »Približno 40 taksistov se strinja, da se vrsta oblikuje na takšen način. Na letališču bi na stranke rado čakalo veliko taksistov – v preteklosti jih je bilo kakih 20, zdaj jih je že dvakrat toliko. Do vseh je fer, da se z uporabo imen, napisanih na magnetke, vnaprej postavijo v vrsto. Če takšnega reda ne bi upoštevali, bi eni vozili večkrat kot drugi, kar ne bi bilo pošteno. Vsak se lahko postavi v to vrsto, vendar marsikdo nima potrpljenja v vrsti čakati več dni. Takšen spisek imamo zaradi reda, zaradi poštenosti in pravičnosti.« Sogovornik odločno zanika, da bi bili vozniki, ki so vključeni v društvo, nasilni do drugih. Tudi on nam potrdi, da je med taksisti v zadnjem času izbruhnilo več incidentov, ki so pristali v policijskih zapiskih: »Problem se v zadnjem času le še stopnjuje in treba bi ga bilo rešiti čim prej.«

Zgodba ima
že dolgo brado

Zgodba, ki jo našemu turizmu nič kaj v ponos pišejo taksisti na našem največjem potniškem letališču, ima že dolgo brado. To potrdijo tako v Taksi društvu letališče Ljubljana kot tudi na Aerodromu Ljubljana, ki je imel še pred kakimi desetimi leti neposredne pogodbe s približno tridesetimi taksisti: »Dostop ni bil prepovedan nikomur. Občasno se je zgodilo, da so nekateri pogodbeni taksisti goljufali pri cenah, ki niso bile jasno označene, imeli so slabe in neurejene avtomobile, niso obvladali osnov tujih jezikov, bili so osebno neurejeni. Seveda ne vsi, govorim o nekaj izjemah, ki pa so žal metale slabo luč tudi na druge in povzročale konflikte.«

Tako so se na Aerodromu Ljubljana odločili prekiniti pogodbe s taksisti in jih spodbudili, da se organizirajo v taksi društvo. »Vanj je bilo vključenih več taksistov, ki so se medsebojno nadzorovali in tako preprečevali, da bi pri opravljanju storitev nastajali nesprejemljivi odkloni. Od vseh taksistov, ki so vozili z letališča oziroma nanj v okviru taksi društva, je bil zahtevan določen standard kakovosti in urejenosti avtomobilov, prav tako tudi osebna urejenost,« so opisali na Aerodromu Ljubljana.

Letališče in
občina nemočna

Potlej pa je v zgodbi, ki je po besedah Aerodroma Ljubljana dotlej potekala dokaj mirno, nekako lani sledil preobrat. »Nato je Agencija za varstvo konkurence sprejela odločbo, ki nam je naložila, da je treba trg taksi prevozov na letališču popolnoma sprostiti in parkirišča pred terminalom ponuditi tudi drugim, češ da smo z ureditvijo, kakršno smo imeli, kršili pravila konkurence. Od takrat pred terminalom lahko čakajo in parkirajo vsi. Ta rešitev je slaba, ker je pred terminalom pogosto nered, ki nam ni v ponos, odvzeta pa nam je bila možnost, da bi stanje uredili,« pojasnijo na Aerodromu Ljubljana, kjer še pravijo, da nimajo pooblastil za ureditev taksističnih zdrah.

Podobno nemočni so na občini Cerklje, pojasni župan Franc Čebulj: »Vsak taksist, ki želi potnike čakati na letališču, plača okoli 250 evrov takse na leto. To je letos storilo 51 taksistov. S problemom, ki jih imajo na letališču, smo že dlje seznanjeni. Že eno leto se pospešeno ukvarjamo s tem, pa nikamor nismo prišli – konec koncev zadeva niti ni v pristojnosti občinskega inšpektorata.« In tako so ravno ta teden predstavniki občine s taksistično enigmo seznanili predstavnike ministrstva za infrastrukturo.

Ali in kdaj bodo razrešili perečo taksistično problematiko, pa je že drugo vprašanje, na katero odgovora še ni. Prav tako ga nismo našli, ki bi nam znal povedati, kolikokrat dotlej bo v taksistične zdrahe še morala poseči policija. Si pa upamo zapisati, da bodo imeli od te godlje največ koristi odvetniki, ki jih bodo plačale nekatere med vpletenimi stranmi.

Nedostojno vedenje taksistov

Kolikokrat so možje v modrem v okolici taksistične proge posredovali lani, ni znano, so pa na kranjski policijski upravi potrdili, da so »brniški policisti v povezavi s taksisti lani obravnavali nekaj prijav, ki so se večinoma navezovale na prekrške s področja javnega reda in nedostojno vedenje. V primerih ugotovljenih kršitev so policisti ukrepali po zakonu.«

Deli s prijatelji