KOPANJE

Na Lajštu se zbirajo brhke zjale

Objavljeno 29. junij 2014 20.32 | Posodobljeno 29. junij 2014 20.33 | Piše: Vane D. Fortič

Sotočje Idrijce in potoka Belca je poleti priljubljeno kopališče.

Tolmun, po domače žonf. Foto: Vane D. Fortič

Idrijčani so se od nekdaj hodili kopat v Belo, kot po zaselku Bela imenujejo predel doline reke Idrijce nizvodno od sotočja potoka Belca in reke Idrijce do zaselka. Tisti, ki pridejo bolj zgodaj, lahko svoj prostorček zasedejo že prej, v soteski Strug ob enem od žonfov (tolmunov), ki jih je izdolbla reka med Divjim jezerom in zaselkom Bela. Včasih so domačini žonfe imenovali kar po zaporednih številkah. Dobimo se pri tretjem, so se dogovorili, ko so se na kopanje odpravili s kolesom ali peš.

Večina pa se jih napoti v naravno kopališče Lajšt, ki leži na samem sotočju Idrijce in Belce. Potok Belca izvira v Idrijskem hribovju in teče po istoimenski dolini. Znan je po klavžah, ki so ju v preteklosti uporabljali za splavljanje posekanega lesa proti Idriji – Brusovih in Putrihovih klavžah.

Tolmuni, čudoviti za kopanje, so tudi v strugi nad kopališčem Lajšt, kjer je reka izdolbla vodne kotlice ali bučke. Vdolbine, globoke po več metrov, so nastale v kamninah z vložki mehkejših delov, ki jih odnaša voda. Voda, ki kroži, drgne ob kamnino ter širi in poglablja luknjo.

Potočnim postrvem zelo hladna in bistra voda v žonfih in bučkah gotovo ustreza, kopalcem pa toplejša v naravnem kopališču Lajšt. Tu je Idrijco v zgornjem delu zajezil mostiček za prehod avtomobilov, v spodnjem pa jez. Cesta po dolini Idrijce je ozka, a na novo asfaltirana, tako da poleg domačinov v zadnjem času prihaja čedalje več obiskovalcev od drugod.

Idrijco lahko na več delih prečkamo peš in pridemo na njen levi breg prek kakšnega cigu musta, kot domačini rečejo visečemu mostu. Edini cestni do kopališča Lajšt pa vodi čez Idrijco v bližini gostilne Pri Fežnarju. Ker je reka pod njim globlja, je tudi to primeren kraj za kopanje, na levem bregu, kjer se v Idrijco izliva potoček, pa je primerno za piknike.

Prav v sotočje Idrijce in potoka Belca se je umestilo kopališče Lajšt. Voda je od vsega zgornjega toka Idrijce v kopališču najtoplejša, ker so z jezom umirili vodotoka. Poleti se tu kopajo tudi domače zjale – bejbe, rečeno mednarodno.

Obiskovalci lahko ob kopališču igrajo odbojko na mivki, košarko ali namizni tenis. Na kopališču bo kmalu urejena tudi plaža za lastnike psov in njihove ljubljenčke. Vsako poletno nedeljo organizirajo glasbene in plesne dogodke ter športne in razvedrilne dejavnosti. Velik travnik za mostom pa je namenjen prireditvam in piknikom.

Deli s prijatelji