NAGRAJENA

Na kupon napisal ženino ime

Objavljeno 06. avgust 2015 20.02 | Posodobljeno 06. avgust 2015 19.59 | Piše: Aleksander Brudar

S hektolitrom Dane in Slovenskih novic bosta žejo gasila Ana in Tone Zupančič iz Litije.

Zupančičeva se ne bojita, da bi Danina pijača ostala neporabljena. (Foto: Dejan Javornik)

VAČE –  »Prmejdun! To pa bo pijače za en lep čas,« nas z nasmehom na obrazu pozdravita Ana in Tone Zupančič iz Litije, ki smo ju presenetili na njunem vikendu na Vačah. Ana, ki že 20 let uživa v zasluženem pokoju oziroma slabe štiri leta več kot mož Tone, je ena izmed tistih srečnih bralk Slovenskih novic, ki jim je žreb v letošnji nagradni igri Hektoliter pijače na dan! namenil darilni paket s 108 litri različnih osvežilnih pijač iz družbe Dana. »Pri nas tega ne bo težko porabiti,« nam pove Ana, saj, kot razloži, bosta z možem pijačo ponudila trem vnukom, vsem družinskim članom in sosedom, ki bodo k njima prišli na obisk.

Med pogovorom smo izvedeli, da je tudi za to nagrado najbolj zaslužen Tone, ki je poslal kupon za sodelovanje v nagradni igri, nanj pa je zapisal ženino ime. Očitno ima pri tovrstnih igrah precej srečno roko, saj je Ana po njegovi zaslugi nekoč že zadela mikrovalovno pečico, kolo in enoletno uporabo vozila. Zupančičeva sicer pravita, da vsak dan spijeta dovolj tekočine, a ne tiste z dodatkom alkohola, temveč brez njega. Zato je tudi s tega vidika strah, da bi pijača neporabljena ostala kje v zaprašenem kotu, odveč. Sicer jima dela okoli domače hiše v Litiji in vikenda ne zmanjka: »Če sproti vse pospravljaš, je kar v redu. Nikakor pa ne smeš čakati, saj se potem precej nabere dela,« svoje izkušnje strne Ana.

Na Vačah nad Litijo, kjer so našli znamenito situlo, imata vikend že 40 let. V vsem tem času se je, pravi Tone, vreme zelo spremenilo, veter v prvih letih v primerjavi z zadnjimi denimo nikoli ni bil tako močan. Tone, ki skupaj z ženo ne skriva dobre volje, nam še pove, da je hotel v bližini vikenda v starejši hiški urediti lovsko sobo, a je misel opustil in tam raje naredil kujavnik. Ko ga vprašamo, kaj to pomeni, v smehu razloži: »Če se z ženo spreš, se greš tja kujat.« Ana nas je medtem lepo pogostila in nam povedala, da je pri hiši ona odgovorna za kuhanje. Glede na dobrote, ki nam jih je ponudila, lahko rečemo, da ji gre to zelo dobro od rok.

Deli s prijatelji