REZI

Na Krajnikovo bajno plačo lahko kar pozabijo

Objavljeno 26. november 2012 11.22 | Posodobljeno 26. november 2012 11.22 | Piše: T. L., STA

Novi predsednik OZS Alojz Kovšca pravi, da se bo osebni dohodek vodstvenemu kadru zbornice najverjetneje zmanjšal.

Dušanu Krajniku ne gre slabo.

LJUBLJANA – Potem ko je razkritje rekordno visoke plače Dušana Krajnika, nekdanjega generalnega sekretarja OZS, povzročilo nemir med obrtniki, novi predsednik zbornice Alojz Kovšca pravi, da se bo osebni dohodek vodstvenemu kadru zbornice najverjetneje zmanjšal. Zaveda se, da to ne bo poželo navdušenja pri zaposlenih, a poudarja, da se je treba prilagoditi razmeram.

Navdušenja ne bo

»Vem, da to ne bo poželo navdušenja pri zaposlenih, vendar se je treba prilagoditi razmeram, v katerih je država, z uvedbo prostovoljnega članstva, ko pričakujemo velik osip, pa bo v veliko slabšem položaju tudi zbornica,« je v pogovoru za današnjo izdajo časnik Dnevnik dejal Kovšca.

Kovšca, sicer tudi državni svetnik, zagotavlja, da v DZ ne bo poskušal lobirati za ohranitev obveznega članstva. Prepričan je namreč, da je obvezno članstvo povozil čas. »Spoštujem legitimno odločitev obrtnikov. Če želimo drugačno odločitev, jih moramo o tem najprej prepričati,« poudarja.

Nekateri ne plačujejo, koristi pa uživajo

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) meni, da je vloga zbornic širša kot vloga gospodarskih interesnih združenj, in po njegovem bi lažje delovali, če bi imeli stabilen sistem financiranja. To možnost vidi v neki vrsti prispevkov vseh gospodarskih subjektov.

»Nekateri niso člani nikjer, uživajo pa rešitve, ki jih zbornice ali drugi sistemi zanje izpogajajo. Vsi bi morali enakomerno prispevati. Mi smo obrtnike sredi krize vprašali, ali bi bili pripravljeni plačevati članarino ali ne, zdaj pa smo soočeni z realnostjo,« je dejal Kovšca.

Kot pravi, po ukinitvi obveznega članstva odpuščanj v OZS kar tako ne bo. Osebje, ki bo kompatibilno z novo strukturo, programom in novo funkcijo zbornice, bo ostalo, s tistimi, ki ne bodo, pa bodo skušali najti skupno rešitev.

Do zdaj OZS ni smela izvajati individualnih storitev za člane, novi zakon pa zbornico postavlja v povsem drugačno vlogo, in to čez noč, pojasnjuje predsednik OZS. Da bo zbornica novim nalogam kos, je treba iz obstoječih kadrov iztisniti največ, poudarja.

»Zavedam se, da bo težko, da je ukrep s plačami destimulativen za strokovno osebje, a zavedati se moramo, da je to zahteva naših članov, ki so lastniki hiše in narekujejo pogoje, pod katerimi bo ta zanje opravljala storitve,« je dejal.

Ljubljana res ne potrebuje pet zbornic

Kovšca se je dotaknil tudi velikega in razvejenega zborničnega sistema, ki po njegovem mnenju sicer zagotavlja specifično podporo. Meni, da Ljubljana verjetno res ne potrebuje pet zbornic. To bi se dalo funkcionalno združiti in meni, da bo do tega tudi prišlo. Bi pa želel, kot pravi, da to združevanje ne bi bilo administrativno, ampak na podlagi želja članov.

Vsaka območna obrtna zbornica je samostojna pravna oseba, mogoče je tudi, da bo šla izpod okrilja OZS. Kovšca sicer meni, da bi v tem primeru prišlo do osiromašenja zborničnega sistema, separatistični pogledi pa bi utegnili zborničnemu sistemu celo škoditi. »Bojim se, da bodo posamezne panoge želele ustanavljati panožne zbornice, a treba se je zavedati majhnosti slovenskega gospodarstva,« je še dejal Kovšca.
 

Deli s prijatelji