VSAK HITRI TEST ŠE V PCR-POTRJEVANJE

V bolnišnicah že dolgo ni bilo toliko pacientov s covidom, novosti pri hitrih testih (VIDEO)

Testirali so kar 23.649 oseb, vsi pozitivni hitri testi pa se bodo od sobote potrjevali s PCR-testi.
Fotografija: Hitro testiranje se bo za nekatere poklice še naprej izvajalo enkrat tedensko. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Hitro testiranje se bo za nekatere poklice še naprej izvajalo enkrat tedensko. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

V četrtek je bilo 5151 PCR-testiranj na novi koronavirus, pozitivnih pa 16,5 odstotka vzorcev (850 vzorcev). Poleg tega so opravili še 18.498 hitrih testov, ki so zaznali 205 pozitivnih oseb. To pomeni, da delež pozitivnih znaša 1,1 odstotka. To je razvidno iz sledilnika covida. Vlada poroča, da imamo v bolnišnicah 789 oseb – nazadnje je bila številka nižja od 800 31. oktobra 2020, na intenzivni negi pa 154 (trije manj kot včeraj). Iz bolnišnic je bilo skupno odpuščenih 71 ljudi. Umrlo je 15 ljudi s covidom 19, skupno doslej 3692.



Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je z 837 dvignilo na 841.

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida 19, ki se je pričela ob 11. uri, sodelujejo minister za javno upravo Boštjan Koritnik, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne in predsednik Slovenske gospodarske zveze na avstrijskem Koroškem Benjamin Wakounig, ki je spregovoril o izkušnjah glede ukrepov v času epidemije v Avstriji.



Sekretarka je uvodoma poudarila, da se epidemiološka situacija nekoliko umirja, a da to ne pomeni, da smo iz najhujšega. Število je še vedno zelo visoko, če se primerjamo z drugimi državami. Večjo grožnjo nam predstavljajo novi sevi v naši soseščini.


Obvezno testiranje enkrat na teden, ni nujno, da ob ponedeljkih


Magajnetova je spet poudarjala nujnost nošenja mask in upoštevanja higienskih standardov, ki jih moramo ohranjati še naprej, da onemogočamo širjenje virusa. Testiranje je enkrat tedensko potrebno še naprej za vse zaposlene v vzgojnih in izobraževalnih ustanovah, servisnih dejavnostih in v trgovinah. To ne pomeni vse en dan, ampak se testiranje ustrezno razporedi čez ves teden.

Na različnih območjih izvajajo hitro testiranje zdravstveni domovi in koncesionarji, torej izvajalci javne službe. Delodajalci v dejavnostih, kjer je testiranje obvezno, pa se morajo dogovoriti za testiranje svojih zaposlenih. »Testiranje splošne populacije naj bo namenjeno samo tistim, ki si želijo preveriti svoje stanje.« Strahu, da bo testov zmanjkalo, ni.



O hitrih testih je Magajne dejala, da jih Slovenija še ne bo naročala, bo pa to storila, če bo potrebno. Dejala je, da po vseh ocenah, ki jih je opravil NLZOH, hitri testi niso nezanesljivi in so primerljivi z drugimi testi, ki jih uporabljajo znotraj EU.

Test ni potreben za osebe, ki so bile že cepljene z dvemi odmerki cepiva, od cepljenja pa je po navodilih proizvajalca cepiv Pfizer-Biontech preteklo sedem dni, pri Moderni 14 in  Astrazeneci 21 dni. V tem primeru se razume, da je oseba zaščitena. Testiranje pa tudi ni potrebno, če je oseba v zadnjih šestih mesecih prebolela covid 19. To dokaže s PCR-testom ali pa s hitrim antigenskim testom, ki je bil narejen ob prepoznavi bolezni ter je starejši od 21 dni in ni starejši od šest mesecev. Če pa takrat testa niso opravili, je zdravnik pri obolelih diagnozo lahko postavil na podlagi klinične slike in epidemiološke povezave. V tem primeru velja tudi potrdilo zdravnika, da je ta oseba v zadnjih šestih mesecih prebolela koronavirus.
 

Koritnik o spremembah na aplikaciji


Koritnik je uvodoma spregovoril o aplikaciji #OstaniZdrav. Preneslo si jo je več kot 371.000 ljudi, konec januarja je bila obsežna posodobitev. Zdaj so povezani na centralni evropski strežnik, zato si bodo lahko naprave izmenjale čezmejne ključe. Nalaganje aplikacij v drugih državah, ki sodelujejo pri tem sistemu, tako ne bo več potrebno. Ključi se bodo izmenjavi vsak dan ne glede na to, ali bo uporabnik zapustil državo ali ne.



»V sredo se je Slovenija povezala na evropski centralni strežnik, kar pomeni, da interoperabilnost ali čezmejna povezava ključev deluje tudi v aplikaciji #OstaniZdrav. Ta aplikacija si bo izmenjevala oddajne kode z vsemi aplikacijami, ki uporabljajo sistem za obveščanje o izpostavljenosti, ki sta ga vzpostavila Google in Apple. Do zdaj je uporabnik, da bi bil obveščen o tveganem stiku z uporabnikom druge aplikacije, moral naložiti tudi drugo aplikacijo v tisti državi, kjer je bil. Zato se je odločila vzpostaviti evropski centralni strežnik. Nalaganje drugih aplikacij ob potovanju v države, ki sodelujejo v čezmejni izmenjavi, po novem torej ne bo več potrebno.« 

Trenutno v čezmejni izmenjavi sodeluje poleg Slovenije še 12 držav: Avstrija, Belgija, Hrvaška, Danska, Finska, Nemčija, Irska, Italija, Latvija, Nizozemska, Poljska in Španija. Malta, Norveška in Portugalska pa so v zaključnih fazah testiranja.

Več o aplikaciji si lahko preberete na spletni strani vlade.


Vstop na Tirolsko možen z negativnim testom


Zaradi novih različic novega koronavirusa na Tirolskem je vstop tja možen le z negativnim testom, je dejal Benjamin Wakounig. Ker je v Avstriji velika razširjenost koronavirusa, se bo Tirolska od jutri za dva tedna popolnoma zaprla. Učenci v Avstriji se lahko testirajo doma, k frizerju pa ne moreš brez negativnega testa. Ker je Avstrija z 10. februarjem uvedla nove ukrepe, se je število testiranj zelo povečalo. Cepljeni so bili zdravstveni delavci in oskrbovanci v DSO. »Cepljenje poteka zelo počasi, tako kot v vseh državah EU.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije