PRAVI ŠOV

Na koncu polovi vse podgane in pogasi ogenj

Objavljeno 18. junij 2015 00.01 | Posodobljeno 18. junij 2015 00.01 | Piše: Mojca Suhadolc Černe

Phenomena navdušuje s predstavo, ki zagotavlja drugačnost in dih jemajoče točke.

David kljub krvi in odtrgani roki ostaja simpatičen. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Hočeš nočeš, v korak s časom je moral tudi cirkus, čeprav njegov nastanek sega v daljni čas gladiatorskih iger. Njegov obstanek je po več kot 2000 letih ogrožen: ljubitelji živali so dosegli svoje, in prav je tako. Eksotične živali so umaknili s programa, artisti pa so napeli možgane in ustvarili drugačne predstave.

V Sloveniji te dni gostuje italijanski cirkus Phenomena. Že s plakatov nas straši obraz zombija. In ker sem velika ljubiteljica cirkusa, se odločim, da si to grozo ogledam ter se prepričam na lastne oči. Samozavestno vstopim, in že me prestraši zombi, ki se pojavi pred mano. Zakričim od presenečenja, ne od groze, saj takšnega sprejema ne pričakujem. Od tukaj naprej pa ena sama simpatična, grozna zabava. Točke obiskovalcem jemljejo dih, artisti se z njimi ves čas duhovito in nevsiljivo poigravajo.

Ljubitelji magije bodo najbolj navdušeni nad drugim delom predstave. Marck Jack se predstavlja z magijo, ki po drznosti in spretnosti spominja na znanega iluzionista Davida Copperfielda. Rekviziti napolnijo prostor, asistentke so prave lepotice, artist pa z izjemno masko, skrbno izbranimi detajli, kostumografijo in gibanjem po odru zares prepriča. Bravo!

Slovenija je imela srečo, da so pri nas gostovali veliki cirkusi, kot so Moira Orfei, Medrano, Knie in še bi lahko naštevali. V Evropi imamo kar nekaj cirkuških družin, nekatere so stare 600 let in bdijo nad tovrstno obrtjo, saj je to njihov način življenja. V mislim imam priimke Casartelli, Moira, Anselmi, Knie, Medini, Zavatta, Bellucci, Rosante.

Vse te družine bodo ostale zveste klasičnemu cirkusu, le da bodo v programu prevladovale artistične točke, od živali pa konji in psi, edine živalske vrste, ki se jih lahko socializira. Še naprej bodo gojili spoštovanje do vseh spretnosti, ki se prenašajo iz roda v rod.

In kaj je potem predstava Phenomena? Cirkus, in to odličen. V Italiji je postala takšna groza prava moda, kar je normalno. Čez nekaj let bomo morda gledali predstavo, ki bo vsa nežna in nedolžna, pa nas bo ravno tako navdušila. Kdo ve?

Cirkus je vedno pod šotorom, le oder je včasih pravokoten, kakor pri Phenomeni, artisti pa so povsod spretni in veliki garači; kadar ga vprašaš, kaj bo delal zvečer, nikoli ne odgovori, da bo nastopal, vedno pravi, da bo delal. Za nas, obiskovalce, za popestritev vsakdanjika, za iskren nasmeh in prijeten večer.

Deli s prijatelji