TEST

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu tiskalnika?

Objavljeno 23. september 2012 11.15 | Posodobljeno 23. september 2012 11.15 | Piše: S. J.

Pri ZPS so opravili testiranje tiskalnikov.

Tiskalnik lahko kupite tudi za manj kot 100 evrov.

LJUBLJANA – Ponudba večfunkcijskih naprav na trgu je ogromna, ker pa se na nakupovalnem seznamu marsikatere družine ob začetku šolskega leta najde tudi tiskalnik oz. večfunkcijska naprava, Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) ponuja nekaj nasvetov, da nakupa ne bomo obžalovali.

Tiskalnik dobite tudi za manj kot 100 evrov

Na našem trgu kljub veliki izbiri nastopa praktično le pet močnih znamk: Brother, Canon, Epson, HP in Lexmark, vendar pa večfunkcijsko napravo lahko kupite že za manj kot 100 evrov.

Na kaj moramo biti pozorni?

Pri nakupu takšne naprave moramo biti pozorni na barvila, kakovost in hitrost tiska, optično branje (skeniranje) in kopiranje ter pošiljanje telefaksov, ki je že iz mode, vendar nekatere naprave to možnost še vedno ponujajo. Prav tako je treba gledati tudi na gonilnike in preostalo programsko opremo, preveriti pa se izplača tudi porabo med tiskanjem, ko je bila naprava dejavno pripravljena na tiskanje oz. drugo opravilo, v stanju pripravljenosti in takrat, ko je bila povsem izklopljena. Nekatere naprave namreč porabljajo energijo, dokler jih tudi fizično ne izključimo, večina naprav pa porablja kar precej energije tudi v stanju pripravljenosti. ZPS zato svetuje, da je pametno napravo po uporabi povsem izključiti.

Barvila so zelo draga

Za domačo napravo so najprimernejše naprave, ki tiskajo z eno od brizgalnih tehnologij. Katera je pri tem uporabljena, je odvisno od posamezne znamke, za potrošnika pa je pomembnejša razlika pri shranjevanju barvil. »Še vedno je na trgu kar nekaj naprav, ki imajo za vse barve eno samo kartušo, kar pomeni, da je treba zamenjati kartušo tudi, ko zmanjka le ene barve,« je poudaril Boštjan Okorn, vodja testiranja pri ZPS. »Barvila so zelo draga, zato je cenovno mnogo sprejemljivejša rešitev z ločenimi kartušami za posamezne barve.«

Izguba kakovosti najvidnejša pri skeniranju fotografij

Naprave se med seboj razlikujejo tudi po hitrosti, ki ni nujna v sorazmerju s kakovostjo. Pred izbiro je pametno preveriti realno izmerjeno hitrost med tehničnimi podatki. Skeniranje in kopiranje sta precej povezani opravili, saj fotokopiranje pravzaprav združuje optično branje in tiskanje. Kakovost preizkušenih naprav je tu v povprečju nekoliko slabša kot pri samostojnem optičnem bralniku, a za domačo uporabo je večinoma dovolj dobra. Izguba kakovosti je bolj kot pri besedilu vidna pri skeniranju fotografij in barvnih strani iz revij.

Kaj so glavne razlike?

Pred začetkom uporabe boste morali vedno na računalnik namestiti ustrezne gonilnike. »Pred namestitvijo priloženih gonilnikov vam priporočamo, da na internetu preverite, ali je morda na voljo novejša različica gonilnikov in programske opreme – v tem primeru priloženega gonilnika ne naložite oziroma ga pozneje odstranite iz računalnika, da vam ne bo delal zmede,« je poudaril Boštjan Okorn. Med testiranjem je ugotovil, »da so glavne razlike v priročnosti uporabe, saj so nekatere naprave bolj zapletene in zahtevajo več privajanja kot druge«. 

Deli s prijatelji