ROCK'N'ROLL

Na Ježici Amerika v malem

Objavljeno 02. oktober 2017 16.08 | Posodobljeno 02. oktober 2017 16.09 | Piše: Primož Hieng

Ob ljubljanskem kopališču Laguna na ogled 200 ameriških avtomobilov. Poslušalo se je rock‘n‘roll in jedlo burgerje ter pečena rebrca.

Atraktivni predelani mustang. FOTO: Primož Hieng

LJUBLJANA – Amerika v malem, tako bi lahko opisali sobotno popoldansko in večerno dogajanje ob ljubljanskem kopališču Laguna na Ježici, kjer so bili v ospredju znameniti ameriški avtomobili, med njimi tudi nekaj znamenitih repatih ladij.

»Nekaj rdečega, modrega in črnega, allstarke, obvezna rdeča šminka in dobra volja so obvezna oprema za vse, ki so za en dan postali del čarobnega sveta ameriških starodobnikov, rock'n'rolla in razigranih pin-up deklet,« so sobotno dogajanje opisali organizatorji 13. srečanja Piston Riot. Dodali so še, da je srečanje edinstveni in nadvse slikoviti dogodek, več kot vreden doživetja. Tako smo se v sončnem popoldnevu lahko prepustili sproščenosti na ameriški retro način, ob dogodku pa so se nekateri odločili za preobrazbo v slogu 50. let prejšnjega stoletja. Poskrbeli so tudi za tombolo z glavno nagrado – kolo beach cruiser.

Prihrumeli tudi motorji

Vse niti dogodka so spretno spletali člani V8 cluba Slovenija, ki združuje ljubitelje ameriških avtomobilov, med katerimi je starodobnikov: »Klub smo ustanovili septembra 2002, da povežemo ljubitelje in lastnike ameriških vozil, ki med seboj sodelujejo, se srečujejo ter si delijo izkušnje in različne informacije. Tako se že 15 let družimo, organiziramo družabna srečanja in obiskujemo srečanja drugih tovrstnih klubov v tujini.«

15 let se že zbirajo člani V8 cluba Slovenija.

Na dogodku Piston Riot je po nekaterih ocenah sodelovalo približno 200 jeklenih konjičkov vseh starosti in modelov, od večne klasike, kot je cadillac eldorado, do zarjavelih in mogočnih avtomobilov 70. let. Dogodek je z značilnimi spremljevalnimi dejavnostmi in programom obiskovalcem pričaral utrip ameriškega načina življenja in zabave, ki je seveda precej drugačen od našega. Mnoge je razveselila tudi ameriška kulinarika, v slast so šli zlasti burgerji, pečena svinjska rebrca in hot dogi.

Čeprav prihajajo lastniki in ljubitelji ameriških vozil iz različnih okolij, subkultur, profilov in poklicev, obiskovalci niso mogli prezreti številnih fantov in deklet slikovite rockabilly subkulture, ki črpa navdih v 50. letih prejšnjega stoletja.

Obiskovalci so imeli kaj videti, pravi muzej mišičnjakov iz različnih obdobij bogate ameriške avtomobilske zgodovine. Množica camarov, mustangov, chargerjev, chryslerjev in cadillacov ter drugih kultnih avtomobilov z motorji V8 ni razočarala nobenega obiskovalca. Nič manj niso navduševali mogočni poltovornjaki in hitre corvette ter vedno očarljivi motorji harley-davidson.

Merili glasnost motorjev

Stara ameriška vozila povezujemo tudi s tradicionalno ameriško glasbo, ki je razveseljevala številne obiskovalce. Tako so lahko zaplesali s country in western plesalci, saj so v zadnjem času postale zelo priljubljene najrazličnejše, predvsem ženske plesne skupine, ki plešejo skupinske plese.

Poskrbeli so tudi za tombolo z glavno nagrado – kolo beach cruiser.

Dekleta so lahko obiskala pin-up salon, moški pa so se uredili pri brivcu. Poskrbeli so še za unikatno poslikavo avtomobilov, pri čemer so se posebno izkazali mojstri ameriške retuše. Najmlajši so se lahko vozili na testnih vožnjah na otroških vozilih.

Zvok motorjev ameriških ladij in drugih vozil je nekaj posebnega, vsekakor pa je predvsem zelo glasen. Tako so pripravili še tradicionalno merjenje glasnosti avtomobilov. Sledilo je še predavanje z naslovom Slovenske vrednote in ameriški avtomobili – konflikt interesov ali sožitje na sončni strani Alp, o čemer je predaval dr. Miha Starc. Lastnikom ameriških vozil v različnih kategorijah so podelili pokale za njihovo vztrajnost ter restavriranje in njihovo redno vzdrževanje

Večer in noč sta minila v znamenju glasbe, v ospredju je bil spet dobri stari rock'n'roll s skupinami, ki so obiskovalce zabavale vse do jutranjih ur. Takrat so zahrumeli motorji težkih ameriških avtomobilov in smo se iz starih ameriških časov spet vrnili v megleno ljubljansko 21. stoletje. 

Deli s prijatelji