ŽALOSTNO

Na izletu izvedela, da ji je zgorela hiša

Objavljeno 20. maj 2017 21.31 | Posodobljeno 20. maj 2017 21.31 | Piše: Špela Ankele

Ivanka Nartnik in njen sin Jure sta ostala brez strehe nad glavo.

Hiša je tako zelo poškodovana, da jo bo treba porušiti. Foto: PGD Šentjošt

PLANINA POD HORJULOM – »Ravno sem delal v hlevu, ki je ob hiši. Slišal sem, da je nekaj počilo. Zdelo se mi je, da so se zaloputnila vrata. Ko sem hotel nakrmiti živino, sem pogledal proti hiši in videl dim. Sprva sem hotel pogasiti z gasilnikom, a se ni dalo. Želel sem poklicati gasilce na pomoč, a tudi tega nisem mogel več storiti,« je včeraj dopoldne, še vedno pod vtisi minulega dne, ko je na Planini nad Horjulom zgorela domačija, pripovedoval Jure Nartnik. Na domačiji Pr' Lomovec, ki jo je v četrtek dopoldne popolnoma uničil ogenj, živi z mamo.

»Med požarom me ni bilo doma, saj sem bila na izletu, ki so ga pripravili za kmetovalce iz naše občine. Ko me je dosegla novica o požaru, so prav vsi na avtobusu zbrali denar za taksi, da me je pripeljal domov. Vsem sem zelo hvaležna za tako lepo gesto,« je Juretova mama Ivanka Nartnik komaj zadrževala solze.


Juretu in Ivanki lahko pomagate z nakazilom na sledeči humanitarni naslov:

Rdeči križ Slovenije
Delavska hranilnica d.d.
IBAN: SI56 61000 1122334482
Sklic ali referenca: SI00 18-05-2017

Vsi so hiteli na pomoč

A ne samo sopotnikom na avtobusu, mama in sin sta hvaležna prav vsakomur, ki jima je takoj po požaru priskočil na pomoč. »Gasilci so hitro prišli – prvi so bili iz bližnjih Lučin, sledili so jim še člani okoliških prostovoljnih društev,« je zbrano gasilsko vrsto, ki je doma v krajih, kjer se gorenjska občina Gorenja vas - Poljane že preveša proti občinama Dobrova - Polhov Gradec in Horjul, pohvalil Jure Nartnik.

Med tistimi, ki so na pomoč prihiteli med prvimi, pa so bili tudi sosedje iz razdrobljene vasi Planina. Eden od njih, Ivan Pustovrh, je o požaru, ki je na vrhu razpotegnjene vasice pustošil ta teden, povedal: »Že od daleč sem slišal gasilske sirene. Sprva sem mislil, da odmevajo od nekod drugod. A ko so šli gasilci mimo naše hiše, sem pohitel za njimi in pomagal, kolikor se je dalo. Kaj veliko se ni dalo, kajti vse je že bilo v ognju.« Tudi on je med tistimi sosedi v vasici, umeščeni v objem Polhograjskega hribovja, ki odločno zatrdijo: »Seveda bom pomagal pri obnovi domačije, in to z delom. Z denarjem pa nihče od nas, sosedov, ne more kaj veliko pomagati, kajti nihče ga nima veliko.«

Začasno bosta pri sorodnikih

Ravno zato se je v vasi Planina in širši okolici že začela akcija zbiranja sredstev. Kot je povedal Urban Iglič, bratranec lastnika pogorele hiše, bodo sredstva, s katerimi bodo pomagali obnoviti eno najstarejših kmetij v zgornjem delu vasi Planina, zbirali prek Rdečega križa.

Ker je ogenj tako močno uničil hišo, da jo bo treba porušiti, sta mati in sin streho nad glavo našla pri sorodnikih, ki živijo v bližini. »Sosedje so že hoteli odstranjevati ruševine. A s tem bomo morali še malo počakati, kajti najprej morajo kriminalisti opraviti svoje delo,« je zagnane sosede, sorodnike in vse, ki so v težkih urah že priskočili na pomoč, pohvalil Jure Nartnik. Ker so bili kriminalisti med našim obiskom še na delu, bi v tem trenutku lahko le ugibali, ali je požar izbruhnil zaradi napake na električni napeljavi ali zaradi česa drugega.

Lastnik hiše Jure Nartnik je zaposlen v horjulskem podjetju Metrel, nekaj dodatnega zaslužka pa na odmaknjeno kmetijo prinese živinoreja. »Imamo deset glav živine. Ravno sem se lotil prenove hleva – čez en teden bi že bilo vse končano. A to bo zdaj moralo počakati,« je dejal in zgolj molče prikimal ob ugotovitvi, da je hlev, ki je postavljen le nekaj korakov od hiše, k sreči ostal nepoškodovan. 

Deli s prijatelji