PRERIVANJE

Na istem stolčku bi sedela dva sodnika

Objavljeno 17. november 2014 08.00 | Posodobljeno 17. november 2014 08.00 | Piše: Primož Škerl

Kazenski sodnik Miran Jazbinšek v boju proti stečajnemu sodniku Matevžu Žuglju za šefovski stolček v Celju.

Matevž Žugelj. Foto: Andraž Purg

CELJE – Celjsko okrožno sodišče bi že septembra moralo dobiti novo vodstvo. Zdaj nima niti novega niti starega, temveč zgolj začasno. Zapletlo se je, ko je dosedanji predsednik Miran Jazbinšek podal pritožbo na odločitev Sodnega sveta RS, ki je za novega prvega moža celjskih okrožnih sodnikov izbral protikandidata Matevža Žuglja. Pravzaprav gre za tožbo, ki jo je Jazbinšek vložil na upravno sodišče, v njej pa po vsej verjetnosti izpodbijal navedbe sodnega sveta. Podrobnosti niso znane, je pa upravno sodišče odpravilo oziroma razveljavilo odločitev o imenovanju Žuglja na predsedniški stolček.

V javnosti ne zasledimo prav pogosto, da se sodniki med seboj prerekajo o kadrovskih vprašanjih, se pa iz celjskega primera vidi, kako dobro poznajo pravne in sodne poti. Trenutni pat položaj sicer ne koristi nikomur, še najmanj uporabnikom sodnih storitev, ne nazadnje bi se kdor koli lahko obregnil ob vprašanje zakonitosti delovanja okrožnega sodišča. Tožba namreč zadrži odločbo o imenovanju, sporno pa ostaja obdobje od imenovanja Žuglja v začetku septembra do razveljavitve odločbe v istem mesecu. Sodnika primopredaje poslov, po kateri bi predsedovanje prevzel Žugelj, nista opravila.

Kazenski sodnik Miran Jazbinšek je položaj zasedel maja 2008, ko mu je maja letos potekel mandat, so ga imenovali za začasnega predsednika, zdaj so mu mandat podaljšali še za pol leta. Dotlej bo sodni svet moral znova odločiti med obema kandidatoma. Žugelj je specializirani stečajni sodnik in hkrati predsednik volilne komisije Mestne občine Celje. Protagonista v čakanju na novo odločitev sodnega sveta modro molčita, čemur bi lahko dejali tudi džentelmenski molk. Nekdo bo drugemu v kratkem postal nadrejeni, zato sodnika bržčas menita, da se je v tem času pač pametno vzdržati komentarjev in razlag subjektivnih stališč, še zlasti v medijih, saj ne gre tako škoditi sodstvu in sodišču, ki ga bo eden od njiju kmalu vodil. In kaj pravijo v sodnem svetu? »Na vaše novinarsko vprašanje vam sporočamo, da je Upravno sodišče Republike Slovenije s sodbo in sklepom opr. št. IV U 213/2014-28 tožbi tožeče stranke Mirana Jazbinška v delu, ki se nanaša na izpodbijano odločbo Sodnega sveta št. 2/14-83 z dne 4. 9. 2014, ugodilo, odločitev Sodnega sveta (cit. odločbo) odpravilo in mu zadevo vrnilo v ponovno odločanje. Upravno sodišče je tožbi ugodilo zaradi nepravilne uporabe pravil postopka in posledično nepopolno ugotovljenega dejanskega stanja. Sodni svet bo moral opraviti ponovni postopek izbire med prijavljenima kandidatoma Miranom Jazbinškom in Matevžem Žugljem in novo odločbo izdati v 30 dneh od prejema sodbe, v tem času pa, v skladu z odločbo začasne predsednice Višjega sodišča v Celju z dne 6. 11. 2014, opravlja funkcijo začasnega predsednika Okrožnega sodišča v Celju Miran Jazbinšek. Na druga vprašanja (Bo sestava sodnega sveta enaka? Kaj v primeru ponovne pritožbe? Obstaja možnost ponovnega razpisa? Relevantnost podpisovanja listin? op. a.) vam v tem trenutku ne moremo odgovoriti, saj postopek še poteka,« je zapisal predsednik sodnega sveta Janez Vlaj

Deli s prijatelji