ANKETA SLOVENSKIH NOVIC

Na hrvaško morje kljub čakanju na meji

Objavljeno 08. maj 2017 18.46 | Posodobljeno 08. maj 2017 18.45 | Piše: Lovro Kastelic

Slovenci podpirajo strožji nadzor na slovensko-hrvaški meji.

Na Obrežju se nabirajo neskončne kolone vozil. Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – V soboto, 29. aprila, je morala odlična ljubljanska operna pevka najprej v München na operni muzikal, kamor je bila povabljena, takoj po predstavi, v kateri bo že prihodnje leto nastopala, je 28-letnica odhitela v Berlin na obvezne vaje.

V bavarsko prestolnico je resda prispela, a z debelo, sedemurno zamudo. Predstavo je seveda zamudila. Avtobus, ki je startal na Hrvaškem, bi jo moral v Ljubljani pobrati ob desetih dopoldne. Zaradi nečloveških kolon na hrvaško-slovenski meji kot posledica evropske uredbe o strožjem nadzoru na zunanjih evropskih mejah, ki je bila sprejeta zaradi večje varnosti, pa je iz Ljubljane krenila šele ob petih popoldne! Njen že vnaprej plačani prevoznik je torej na meji čakal kar sedem ur. »Neznosno,« pevka kar ni mogla verjeti. »Kaj ne živimo v osrčju Evropske unije, prostega pretoka delovne sile in celine brez meja?« se je jezno spraševala.

image
Vir: S. N.

Prihaja pa že poletna turistična sezona, ko se bodo trume Slovencev spet valile na hrvaško obalo in izdatno polnile njihov proračun, ki je življenjsko odvisen od njihovega poletnega turizma.

Ali podpirate strožji nadzor in pregledovanje potnikov na zunanjih evropskih mejah ali ne?

Podpiram 65 %

Ne podpiram 28 %

Ne vem 7 % 
 


Zaradi strožjega nadzora na slovensko-hrvaški meji so na nekaterih mejnih prehodih nastali tudi večurni zastoji. Se vam zdi to sprejemljivo ali ne?


Ni sprejemljivo 49 %

Je sprejemljivo 36 %

Vseeno mi je 12 %

Ne vem 3 % 

So bili torej meddržavni nesporazumi krivi, da je ljubljanska operna pevka prišla s tolikšno zamudo v München? Je bila njena zamuda, pa ne le njena, saj je v zadnjem obdobju zaradi kolon in večurnih zastojev že preveč ljudi izgubljalo živce na naši južni meji, zgolj kolateralna škoda, ker si je, na primer, Nemčija pred časom zaželela kakšen milijon novih delavcev, namesto milijona pa se je v Evropo potem v pičlih dveh letih vsulo več kot sedem milijonov prebežnikov? In kako šele bo, ko bo turistična sezona prav zares na vrhuncu? Se bo tedaj sploh še splačalo za vikend napotiti proti Hrvaški in petino časa čakati na razbeljenem asfaltu v dolgih kolonah?

Glede na zadnjo (majsko) javnomnenjsko anketo, ki jo je za Slovenske novice tudi tokrat pripravil Delov Oddelek za tržne raziskave, Slovenci podpirajo tako strog nadzor, menijo sicer, da Evropa zaradi tega ne bo nič bolj varna, čakali v dolgih kolonah resda ne bi, jih pa to ne bo odvrnilo od letošnjega letovanja na Hrvaškem. Približno 40 odstotkov Slovencev namreč že komaj čaka na toplo Dalmacijo, Kvarner in Istro. Tam, kjer se človek dobro počuti, obenem pa je že čez leto vsega hudega vajen, mu niti evropska uredba o strožjem nadzoru na zunanjih evropskih mejah, kot kaže, ne bo prišla do živega!  

Ali boste zaradi zastojev na meji omejili obiske ali dopustovanje na Hrvaškem?

Da 19 %

Ne 38 %

Ne vem še 15 %

To name ne vpliva, ker ne hodim na Hrvaško 28 %
 

 

Deli s prijatelji