RUŠENJE

Na Hrvaškem sredi septembra s stroji nad črne gradnje

Objavljeno 30. avgust 2012 11.39 | Posodobljeno 30. avgust 2012 11.39 | Piše: S. J., STA

Po zadnjih podatkih naj bi bilo med Slovenci, ki imajo nepremičnine na Hrvaškem, le malo črnograditeljev.

Inšpektorji bodo določili objekte za rušenje.

ZAGREB – Hrvaški minister za gradbeništvo in prostorno ureditev Ivan Vrdoljak je v sredo v Varaždinu napovedal, da bodo čez dva tedna začeli rušiti nelegalno zgrajene objekte, ne le na obali, temveč tudi na celini. Najprej bodo začeli rušiti črne gradnje, ki so bile zunaj zazidljivih območij zgrajene po 21. juniju 2011.

Nad črne gradnje ob pomoči satelitskih posnetkov

Prav 21. junija lani so pripravili satelitske posnetke hrvaškega ozemlja, na podlagi katerih bodo lahko ugotovili, kateri objekti so bili po tem datumu zgrajeni nezakonito.

Vrdoljak je že konec julija napovedal, da bodo septembra, po glavni turistični sezoni, začeli s stroji rušiti nelegalno zgrajene objekte ob jadranski obali. Takrat je dejal, da bodo najprej porušili objekte, ki še niso do konca zgrajeni, nato pa tudi tiste, ki najbolj ovirajo razvoj lokalnih skupnosti.

Vrdoljak ne bo Cezar

V Varaždinu, kjer je obiskal festival, je minister potrdil, da je prva različica seznama objektov za rušenje že pripravljena, sam pa ne namerava biti »kot Cezar, ki bi s palcem navzgor ali navzdol« odločal, katere objekte bodo umaknili.

»Inšpektorji bodo izbirali objekte, za katere bodo ocenili, da so prednostni za rušenje, kot tudi tiste, ki predstavljajo najbolj očiten primer nesramnosti lastnikov,« je pojasnil. Kot je dodal, bo od inšpektorjev zahteval le, naj vsekakor začnejo rušiti septembra.

Od začetka avgusta je sicer v veljavi nov zakon o legalizaciji črnih gradenj, ki ga je vlada prejšnji teden dopolnila z uredbo o plačilu nadomestil za nezakonito zgrajene objekte.

En mandat za ureditev ilegalnih gradenj ne bo dovolj

Vrdoljak je pred kratkim dejal, da bi potreboval dva ministrska mandata za ureditev problematike nelegalnih gradenj. Po oceni hrvaške gradbene inšpekcije je v državi približno 400.000 nezakonito zgrajenih objektov. Približno polovica je stanovanjskih zgradb, vključno s počitniškimi hišami in apartmaji.

Na podlagi ocen, ker uradnih podatkov ni, naj bi imeli slovenski državljani na Hrvaškem okoli 110.000 nepremičnin, največ v Istri. Večina naj bi sicer bila pravno-lastninsko urejenih, črnograditeljev naj bi bilo malo.

Deli s prijatelji