SPREMEMBE

Na Hrvaškem po 1. juliju

Objavljeno 30. junij 2013 11.41 | Posodobljeno 30. junij 2013 11.41 | Piše: Blaž Kondža

Naša južna soseda bo jutri vstopila v Evropsko unijo.

Policijska kontrola dokumentov na mejnih prehodih s Hrvaško do njihovega vstopa v schengen ostaja. Foto: Janoš Zore

Letošnji poletni oddih bo večina preživela v Evropski uniji, namreč – med Slovenci najbolj priljubljena obmorska turistična destinacija Hrvaška bo jutri postala članica EU. Težko pričakovani vstop bo prinesel številne spremembe, tudi za turiste, ki bodo letovali na Hrvaškem. Mejne kontrole bodo le na enem kraju, pri čemer bomo ob prečkanju meddržavne meje deležni zgolj policijskega pregleda dokumentov – dvojno ustavljanje, enkrat na slovenski in potem še na hrvaški strani, kot tudi carinska kontrola za potnike od 1. julija odpadejo. Predložitev osebnih dokumentov na meji bo še potrebna, ker Hrvati še niso vstopili v schengenski sistem, zato se bo ta kontrola še vedno izvajala. Tudi hišni ljubljenčki bodo odslej potovali brez posebnih zapletov na meji.

Cariniki se poslavljajo

Jutri se z mejnih prehodov umikajo tudi cariniki, saj članstvo Hrvaške v EU pomeni, da je ta postala del skupnega evropskega trga, kjer se blago med članicami EU pretaka svobodno in brez carin. Kranjskih klobas in kraškega terana, ki smo jih turisti in kampisti doslej prevažali tako rekoč v maniri Martina Krpana, od jutri ne bomo več skrivali pred radovednimi pogledi carinikov. Prav tako bomo lahko čez mejo brez težav peljali vino, pivo, žganje in tobačne izdelke. Omejitve pretoka tako imenovanih trošarinskih izdelkov med članicami EU sicer so, a so količine postavljene visoko nad osebno porabo: denimo 800 cigaret, 110 litrov piva. Prav tako ne bo nadzora nad prenosom hišnih živali, rastlin in živil. Še vedno pa moramo ob prehodu meje prijaviti lovsko puško (ali drugo orožje), če se bomo k sosedom odpravili na lov. Zato si velja prebrati nova carinska pravila, ki so objavljena na spletnih straneh državnih organov (www.carina.si).

Konec nakupovanja brez davka

Omenimo še, da se s 1. julijem konča tudi nakupovanje brez davka (tax free) na Hrvaškem (in obratno), pri katerem nam hrvaški trgovec vrne plačani DDV. Ker velja tudi obratno, lahko predvidevamo, da se Hrvati ne bodo več tako pogosto odpravljali na nakupovalne izlete v Slovenijo. Zdaj bomo za takšno kupovanje morali odpotovati denimo v Bosno in Hercegovino, Črno goro, Srbijo, če naštejem le nekaj destinacij. Seveda pa bo na teh mejah carinska kontrola, tu bomo tudi urejali vse formalnosti, povezane z vnosom in iznosom blaga iz EU.

Uredite status plovil in prikolic

Slovenci, ki imajo na Hrvaškem počitniške prikolice, plovila ali druga registrirana prevozna sredstva, ki so bila na hrvaškem ozemlju pred 1. julijem 2013, morajo zanje urediti carinski status EU. Uvožena so bila po carinskem postopku začasnega uvoza, ki ga je treba po vstopu Hrvaške v EU zaključiti. Kot pravijo slovenski cariniki, moramo za avtomobil oziroma počitniško prikolico urediti status v roku šestih mesecev, za plovilo pa je rok daljši, in sicer 18 mesecev.

Kako to uredimo? Postopek začasnega uvoza zaključimo tako, da denimo počitniško prikolico vrnemo v Slovenijo – če je ta v Sloveniji tudi registrirana, nam ob prihodu nazaj ne bo treba urejati carinskega statusa. Če pa bo prevozno sredstvo ostalo na Hrvaškem, moramo pri hrvaških carinskih organih vložiti carinsko deklaracijo za sprostitev v prost promet. Pri plovilih med drugim velja, da bomo oproščeni plačila uvoznih dajatev in DDV, če bomo lahko carinskemu organu dokazali, da je od začetka prve uporabe plovila do vstopa Hrvaške v EU preteklo več kot osem let.

Cenejše telefoniranje

Naš družinski proračun bo še najbolj občutil znižanje cen gostovanja v hrvaških mobilnih omrežjih. Hrvaški ponudniki mobilne telefonije bodo morali upoštevati evrotarifo, ki velja za gostovanje v celotni EU, zato se bodo pogovori med poletnim oddihom krepko pocenili. Po informacijah domačih mobilnih operaterjev bodo cene po 1. juliju tudi do 80 odstotkov nižje. Če bomo klicali s Hrvaškega v Slovenijo, nas bo stalo 28,8 centa na minuto, minuta sprejetega klica bo 8,4 centa.


Omejitve pri vnosu trošarinskih izdelkov

Kljub umiku carinske kontrole bodo še vedno veljale določene omejitve pri vnosu trošarinskih izdelkov (izdelkov, za katere plačamo trošarino) v Slovenijo s Hrvaškega (ali katere koli druge članice EU). Velja tudi obratno. Tako bomo lahko brez plačila trošarine fizične osebe prenesli:

▶ 800 cigaret,
▶ 400 cigarilosov,
▶ 200 cigar,
▶ 1 kg drobno rezanega tobaka ali drugega tobaka za kajenje,
▶ 10 litrov žganja,
▶ 20 litrov vmesnih pijač,
▶ 90 litrov vina, vključno z največ 60 litri penečega se vina,
▶ 110 litrov piva.

 

Deli s prijatelji