MOČAN VETER

Na hišo padlo drevo, veter odnaša strehe, ruva drevesa in drogove

Objavljeno 25. december 2012 13.44 | Posodobljeno 25. december 2012 20.13 | Piše: A. L., Mi. S.

Gasilce kličejo na pomoč po širšem območju severovzhodne Slovenije. Veter namreč povzroča številne preglavice.

MARIBOR – Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. V delu Slovenije, predvsem na Štajerskem in Prlekiji, je močan veter danes povzročil kar nekaj težav in škode. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je veter podrl več električnih drogov in dreves. Gasilci pa so morali kar nekajkrat priskočiti na pomoč tudi zaradi poškodovanih oz. razkritih streh.

Odkrite strehe, ogrožena gospodarska poslopja

Okoli 17. ure je močan veter razkril del ostrešja stanovanjske hiše v Draži vasi v občini Slovenske Konjice. Gasilci so ostrešje prekrili. V Brezovi je veter razkril streho zidanice na površini okoli 25 kvadratnih metrov. Posredovali so gasilci PGD Šmartno v Rožni Dolini in streho ponovno prekrili. Strehe je odkrivalo tudi v naselju Hrastovec in Apačah. V Štražgonjci je veter ogrožal gospodarsko poslopje. Zaradi nevarnosti podrtja, so gasilci iz objekta odstranili vso kmetijsko mehanizacijo. Nagnjeni drog električne napeljave ogrožal stanovanjsko hišo v naselju Janežovci v občini Destrnik. Odkrilo je strehi stanovanjskih hiš v Destrniku in Ločkem Vrhu. Posredovali so gasilci PGD Destrnik in pristojne službe elektro podjetja.

Deset minut čez 15. uro so gasilci PGD Oplotnica posredovali na regionalni cesti Oplotnica–Slovenska Bistrica, saj je na cesto padlo večje drevo. Podrta drevesa so povzročala težave tudi v Šoštanju, v naselju Zakl in v Zgornji Hajdinji. Okoli 15. ure je veter ostrešje objekta v naselju Zavrh pri Galiciji v občini Žalec. V naselju Jelce  je močan veter porušil polovico hleva ki je padel na bližnjo stanovanjsko hišo. Aktivirani so bili gasilci PGD Slivnica. Ob 14.33 je močan veter nagnil drog električne napeljave na Hrašenskem Vrhu.

Ogromno dela za gasilce

Gasilci PGD Mozirje so v Mozirju odstranjevali poškodovane transparente, ki so ovirali promet. Ob 13.38 je odkrilo del panelnih plošč na osnovni šoli v Črenšovcih in streho v naselju Žižki. Posredovali so gasilci PGD Črenšovci in PGD Žižki in odpravili posledice.

Deset minut čez 12. uro se je podrl električni drog na Ulici Bratov Mernik v Zrečah, zaradi česar je prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo. V naselju Škalce je vetrolom tudi podrl drog električne napeljave in odkril ostrešje stanovanjske hiše.Posredovali so gasilci PGD Slovenske Konjice. V Tepanju je drevo padlo na žice električne napeljave.

Nekaj minut po poldnevu so gasilci PGD Velenja morali posredovati na Ljubljanski cesti v Velenju - razžagali in odstranili so drevo, ki je oviralo promet. Še enkrat so posredovali 45 minut kasneje, ko je drevo padlo na stanovanjsko hišo in poškodovalo ostrešje.

Malo pred opoldnevom so zaradi močnega vetra na pomoč poklicali iz Lenarta. Dobre pol ure prej so gasilce klicali iz Rač, saj je veter odkril streho stanovanjskega objekta na Grajskem trgu.

Drogovi padali kot domine

Električni vodniki so zaradi vetra ogrožali stanovanjsko hišo v Veliki Pirešici v občini Žalec. Gasilci PGD Velika Pirešica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč delavcem elektra pri utrditvi drogov električne napeljave. Drog električne napeljave se je okoli 10.20 pod silo vetra zrušil na Oplotniški cesti v Slovenskih Konjicah. Na pomoč so priskočili delavci Elektra Maribor, ki so odpravili posledice. Tudi v naselju Bordež (občina Šmarje pri Jelšah) so imeli težave z drogovi za električno napeljavo – nagnil se je na bližnje drevo.

V Letušu je veter ob 9.31 v bližini bencinskega servisa nagnil drog električne napeljave. Na pomoč so priskočili zaposleni v pristojnem elektro podjetju. Minuto prej so na pomoč poklicali gasilce v Sladki Gori. Veter je močno nagnil drevesi, ki sta ogrožali stanovanjsko hišo.

Drevo se je podrlo na hišo

Ob pol devetih zjutraj je veter nagnil droge telefonske napeljave v naselju Lukovica, medtem ko je v Bučečovcih obvisel električni drog nad cestiščem. V Ljutomeru na Prešernovi ulici se je kmalu po 9. uri zaradi vetra nagnil drog telefonske napeljave. V Cvenu se je podrlo drevo na cestišče, v Precetincih pa je viseči drog električne napeljave ogrožal tri stanovanjske hiše.

Ob 9.02 je močan veter podrl več dreves, ki so padla na cesto Slovenska Bistrica–Devina, Hošnica–Kočno in Slovenska Bistrica–Poljčane v naselju Videž v občini Slovenska Bistrica. Enega od objektov vojašnice v Slovenski Bistrici je ogrožalo drevo, eno drevo se je podrlo na Cesti zmage in Partizanski ulici, kar štiri pa na Pionirski ulici. Na Pragerskem se je podrlo drevo na Ptujski cesti, veter pa je odkril ostrešje stanovanjske hiše. Aktivirani so bili gasilci PGD Slovenska Bistrica, Laporje, Videž, Pragersko in Zgornja Bistrica.

Že ob 8.42 se je drevo podrlo na stanovanjsko hišo v naselju Mostečno, v Makolah pa je veter odkril streho stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Makole in podrto drevo odstranili.

Deli s prijatelji