NA IZLET

Na Goričko z jadralno desko

Objavljeno 05. november 2013 23.10 | Posodobljeno 05. november 2013 23.12 | Piše: Drago Medved

Krajinski park Goričko skriva lepe in urejene kraje, ki so daleč od podobe zaostalosti in nerazvitosti tega dela Slovenije.

Tokrat vas vabim na Goričko, povsem na zahodno stran ob avstrijski meji, kjer se začenja Krajinski park Goričko. Odkriva lepe, urejene kraje, ki nikakor ne dajejo podobe zaostalosti in nerazvitosti.

Prvo naselje, ki si ga morate ogledati v tej smeri, je Cankova. V središču je vse na enem kraju: župnijska cerkev sv. Jožefa, osnovna šola, krajevni uradi, park, avtobusna postaja, vodomet ter kipa jezikoslovcu in muzealcu Avgustu Pavlu. Na bližnji domačiji je tudi spominska plošča, v vaško-gasilskem domu pa je urejena spominska soba. V zgodovino se je zapisal kot pesnik, jezikoslovec in prvi prevajalec slovenskega slovstva v madžarščino. Tu je tudi spomenik župniku in prekmurskemu nabožnemu pisatelju Jožefu Borovnjaku, ki je veliko naredil za dvig narodne zavesti. Lepo obnovljen panonski vodnjak – stüdenec na čigo – pa se kar sam ponuja na ogled.

Čeprav cerkev ne slovi po kaki častitljivi srednjeveški arhitekturi, je vredna ogleda. Tam, kjer stoji danes, so leta 1718 sezidali kapelo v čast sv. Jožefu. Zidovi stolpa in del ladje so ostanki prvotne kapele. Cerkev je dala sezidati družina grofa Nadassdyja iz Gornje Lendave – današnjega Grada. Med letoma 1898 in 1900 so dozidali sedanji stranski kapeli in svetišče. Cerkveni zvonik je dobil baročno obliko leta 1903. Leta 1970 je akademski slikar Stane Kregar naslikal fresko svete družine.

Na robu trga stoji Vila Vogler oziroma bivša gostilna Vogler, ki ima na severozahodnem vogalu lep kovan izvesek. S pripadajočimi gospodarskimi poslopji velja za dobro ohranjen primer stavbne dediščine, ki se je svojstveno vključevala v gospodarsko, družbeno in kulturno življenje prostora. Danes sta v njej urejeni kavarna in turističnoinformacijska točka.

Pot nas pelje naprej do kraja Koróvci, kjer je znamenita turistična in gozdna učna pot Fuks graba, sicer del Korovske gore, v naselju pa je tudi kapela sv. Duha. A to še ni vse.

Ekipa Pokrajinskega muzeja Murska Sobota je leta 1988 na vzpetini severno od vasi Korovci z imenom Pod gorov evidentirala naselbino iz bakrene dobe. Leta 1941 so na posestvu Toplakovih v Korovcih ob podiranju drevesa odkrili okrašeno preluknjano kladivasto sekiro. Verjetno so jo nekoč uporabljali v kultne namene in nima primerjav ne v slovenskem ne bližnjem evropskem prostoru. Stara je 5000 let, ogledate pa si jo lahko v Pokrajinskem muzeju v Murski Soboti. Na dobro ohranjeni domačiji Bransberger je od leta 1997 urejen etnološki muzej, kjer so razstavljena gospodinjska in kmečka orodja iz začetka 20. stoletja. V posebnem prostoru je bila že leto prej urejena tudi galerija s stalno razstavo likovnih del lastnika Ernesta Bransbergerja in drugih slikarjev. Informacije o ogledu so vam na voljo pri Turističnem društvu Korovci, kjer vam jih bo posredovala Danica Wolf (telefon 031 469 923).

Kmalu se boste peljali mimo Ledavskega jezera, na katerem veselo deskajo deskarji. Umetno akumulacijsko jezero je nastalo z zajezitvijo reke Ledave, da bi varovali nižje ležeče vasi in Mursko Soboto pred poplavami. Skozi leta se je zlilo z okoljem ter ponudilo domovanje številnim živalskim in rastlinskim vrstam. Ko boste prispeli na Pertočo, boste na hribu uzrli cerkev sv. Helene. Oglejte si jo, v njej so veličastni mozaik patra Marka Rupnika, ki ga je izdelovalo 14 ustvarjalcev in meri 92 kvadratnih metrov. V notranjosti je tudi glineni križev pot, delo Wolfganga Koglerja, kartuzijana iz Pleterij. Klasični oltar je zdaj v kapeli.

Še nekaj kilometrov se potrudite do kraja Večeslavci, v katerem zavijete levo na Gomilo, kjer si lahko ogledate Perišov ali Turški spomenik iz leta 1644, ki je obnovljen.

Ni zmanjkalo krajev, temveč prostora na tej strani. Zato se bomo še kdaj vrnili.

Deli s prijatelji