SEJEM

Na Florijana klobasa in potica velikanka

Objavljeno 12. maj 2015 09.46 | Posodobljeno 12. maj 2015 09.46 | Piše: Primož Hieng
Ključne besede: god sv. Florijana

V Trzinu so god svojega zavetnika zaznamovali s 16. sejmom.

V potico velikanko je prvi zarezal trzinski župan Peter Ložar (levo). Foto: Primož Hieng

Trzinci so minuli konec tedna več kot dostojno proslavili god svojega farnega zavetnika in zaščitnika pred ognjem, sv. Florijana. Tokrat so ob nekoliko muhastem vremenu izpeljali že šestnajsti Florijanov sejem z vrsto spremljajočih dogodkov.

Ko so v soboto skupaj s člani domače folklorne skupine predstavili potico velikanko in ko je nekdanji kuhar Josipa Broza - Tita z Brda pri Kranju Emil Milan Kuferšin na prizorišče pripeljal še klobaso rekorderko, se je pošteno ulilo. Kuferšin, ki je svoja srečanja z nekdanjim jugoslovanskim predsednikom popisal v zajetni knjigi Bil sem kuhar maršala Tita, je povedal, da je bil Trzin nekdaj znan po številnih in odličnih mesarjih. »Trzinska klobasa je ponos našega kraja, in nekateri menijo, da je to čisto prava predhodnica znamenite kranjske klobase,« pravi Kuferšin.

Toliko časa je še bilo pred močnim nalivom, da je spregovoril trzinski župan Peter Ložar in slavnostno odrezal prvi kos kar šestnajst kilogramov težke orehove potice. Nato so se obiskovalci Florijanovega sejma postavili v vrsto, da je vsak dobil svoj kos ter se posladkal z eno od kulinaričnih znamenitosti druge najmanjše slovenske občine.

Peter Ložar, ki občini Trzin poveljuje šele dobrega pol leta, je ob tem dejal, da rezi v občinski proračun niso tako hudi, kot menijo nekateri, je pa zato še z večjim veseljem zarezal v potico, ki jo je preprosto poimenoval kar velikanka. Ob tem so se mu zahvalili, ker ni zarezal v proračun Florijanovega sejma in v občinsko blagajno za nakup novega gasilskega vozila. »To je velik dan za Trzin, saj bomo imeli z novo gasilsko pridobitvijo zares popolno opremo,« je še povedal župan.

Nedelja, prva po godu sv. Florijana, je bila praznična, ne le zaradi tradicionalne gasilske maše, ki so jo gasilci v slavnostnih uniformah obiskali skupaj s kolegi iz sosednjih društev, Mengeško godbo in narodnimi nošami, temveč tudi zaradi prevzema novega gasilskega vozila, ki so ga seveda blagoslovili. Novo vozilo so domači gasilci čakali že nekaj časa, saj ga za dobro izpeljane intervencije več kot nujno potrebujejo.

Spremljajoči program sejma je bil tudi tokrat pester in zanimiv za mlade in starejše, saj so med drugim izpeljali otroško olimpijado, člani domačega planinskega društva Onger so postavili pravo plezalno steno, na odru Florijanovega sejma pa so se predstavile domače in gostujoče plesne, glasbene in igralske skupine. Zaplesali so še člani folklorne skupine Skirca, ki si je nadela ime po še eni trzinski znamenitosti in dragoceni arheološki najdbi, kamniti sekirici, ki je žal zaradi neprevidnosti končala v neki zasebni muzejski zbirki.

Kot se za sejem spodobi, so organizatorji, člani turističnega društva Kanja iz Trzina, postavili približno šestdeset sejemskih stojnic z najrazličnejšo ponudbo. Nekateri menijo, da je Trzin še del Gorenjske, temu primerno pa so obiskovalci žal redkeje posegali v žepe oziroma odpirali svoje denarnice.

 

Deli s prijatelji