NEPREMIČNINSKO

Na Floridi samo Lovše brez slovenskih sosedov

Objavljeno 13. januar 2012 20.04 | Posodobljeno 13. januar 2012 20.05 | Piše: Irena Divković Milanovič

Naši podjetniki, zdravniki in politiki kljub krizi kupujejo nepremičnine na jugu ZDA.

Mitja Trampuž živi in dela povsod. (Foto: S. N.)

LJUBLJANA – Florida je magnet ne le za povprečne Američane in Ruse, katerih invazija je ZDA doletela po padcu železne zavese, temveč tudi za vse več Slovencev. Poleg večno toplega podnebja, ameriškega sloga življenja in dolgih peščenih plaž so razlog za obleganje tamkajšnjih nepremičnin nedvomno cene.

Na Floridi je mogoče kupiti vilo ali stanovanje v kondo kompleksu za mnogo manj denarja kot ob Jadranu. Nepremičnine tudi za kupce z manj debelimi denarnicami sicer stojijo zunaj najbolj mondenih središč, kot so Miami, Palm Beach ali Naples, a k ceni je seveda treba dodati še letni davek in številne druge stroške. Le Tomaž Lovše, ki je za vilo na obali Mehiškega zaliva, v Naplesu, odštel 14 milijonov dolarjev, živi brez slovenskih sosedov, drugi Slovenci običajno pritegnejo še prijatelje in družino. No, na isti lokaciji v Naplesu, v razkošni vili z bazenom, živi najstarejša hči nekdanjega trenerja slovenske Mure, nogometne legende Miroslava Blaževića - Ćira. Nesojeni kandidat LDS za piranskega župana Miroslav Brkovič pa je prijavil kar nekaj Slovencev na naslovu svoje razkošne vile v floridskem Davieju v razkošnem klubu Rolling Hills Golf & Tennis Club, preden so sami investirali v tamkajšnje nepremičnine: zakonca Vojko in Marka Macuro, Janka Turnška ter Klemna in Jozefa Felicijana. Vojka je pisateljica in igralka golfa, njen Marko je ljubljanski ortoped, specializiran za poškodbe ahilove tetive, prej pa je bil tudi košarkar Zagorja. Turnšek je lastnik Elektra Turnšek, ki si je naziv ekokmeta prislužil, potem ko je njegovo podjetje kupilo zemljišče okoli dvorca Prešnik.

Minuto od ameriških Benetk

Vsi Brkovičevi znanci so potem kupili skromna stanovanja na Sunrise Lakes Boulevarju, nekoč Sunrise Golf Villageu, v mestu Sunrise. Velika prednost lokacije je zgolj minuta vožnje do Fort Lauderdala, bolj znanega kot ameriške Benetke, kot se uradno oglašuje. Naselje ima apartmajski značaj s skromnejšimi skupnimi prostori, a vseeno so v njem bazeni in športni prostori. V bližini stoji občutno razkošnejše naselje z zelenicami za golf, sicer še v tretji gradbeni fazi, tako da ne gre dvomiti, da se bo tudi tja preselil kakšen elitnejši Slovenec.

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: No, ljubezen Slovencev do ameriškega zatočišča upokojencev pa tudi bogatih očitno ne jenja. Vse dokler se za vsak žep na jugu ZDA najde alternativna streha nad glavo, za počitek ali pa umik.

Deli s prijatelji