NEPREMIČNINE

Na Floridi ceneje kot na naši obali

Objavljeno 30. april 2012 11.02 | Posodobljeno 29. april 2012 21.50 | Piše: Irena Divković Milanović

Premožnejši Slovenci so močno zaljubljeni v Florido.

LJUBLJANA – Slovenci z višjim premoženjskim statusom preprosto radi vlagajo na Floridi. Razlogov je več, eden pa je gotovo prihranek, saj dobijo nepremičnino za manj denarja kakor na slovenski ali hrvaški obali.

Zato ne preseneča, da so v najsončnejši predel ZDA Slovenci, tudi ne ravno bogatuni, vložili že milijone in milijone dolarjev. Poročali smo že o nepremičninskih podvigih znanih in manj znanih tajkunov in podjetnikov, od Tomaža Lovšeta, Rada Snežiča, Marka Moharja, Mira Brkoviča pa do Boštjana Šobe in Sabine Hribernik. V tej zgodbi pa predstavljamo nepremičnine nekaj Ljubljančanov in sorazmerno neznanih prebivalcev slovenske metropole. Pa začnimo. Mitja Bezjak in Peter Kodelja sta poslovna partnerja v podjetju Cantal Marine. Uvažata jahte znamke Linnsen, ponujata pa različne modele razkošnih plovil. Glede na vsebino spletnih strani jima gre prodaja v Sloveniji kljub krizi zelo dobro. Dvojec rad nastopa v navtičnih časnikih, posle pa sta razširila na Hrvaško, kjer sta z Ljubljančanom Bojanom Žvanutom ustanovila Marine Charter, sama pa še Linssen Yachts Charter, oboje v Premanturi pri Puli.

Očarljiva trisobna družinska hiša

Ker je Florida znano središče posla z navtiko in turizma, ne preseneča, da sta podjetnika iz Ljubljane na začetku oktobra 2010 tam skupaj vložila v nepremičnino, in sicer v Cape Coralu za 114.000 dolarjev, prodalo pa jima jo je podjetje Cape Acquisition 2 LLC. V lokalnih časopisih je bil kot kupec imenovan samo Bezjak, po zemljiških knjigah sodeč pa je Kodelja solastnik prostorne vile, večje od 120 kvadratnih metrov. Nepremičnina je opisana kot očarljiva trisobna družinska hiša z dvema kopalnicama. Cape Coral stoji blizu Fort Myersa, v bližini pa so značilne floridske plaže.

V njuni soseski je v dražjo nepremičnino 7. maja 2008 investirala Ljubljančanka Anka Peršin. Za 199.900 dolarjev je kupila razkošno stanovanje v Alvi blizu Cape Corala. Po ameriškem sodnem spisu sodeč je na istem naslovu prijavljen Anton Peršin. Stanovanjsko naselje se imenuje Ashton Oaks at River Halls, v bližini pa so slovita golfska igrišča z umetnimi jezeri. Ker so cene nepremičnin povsod po ZDA in tudi na Floridi upadle, ne preseneča, da je stanovanje zdaj na prodaj za 169.000 dolarjev. V opisu nepremičnine je navedeno, da gre za elegantno dvosobno stanovanje, veliko skoraj 190 kvadratnih metrov, priložene fotografije pa potrjujejo, da je resnično razkošno opremljeno. Zunanjost je skrbno urejena in elegantna, z zelenimi površinami, prekritimi s palmami.

90 kvadratov v elitnem naselju

Veliki met na floridskih tleh se je posrečil tudi družini Baretić-Kolar. Njena floridska streha nad glavo ni niti približno tako razkošna kot prejšnja nepremičnina: v floridskem Clearwaterju stoji skromno stanovanje, a v elitnem naselju. Površina konda, ki so ga kupili 5. maja 2010, znaša manj kot 90 kvadratnih metrov, stoji pa v kompleksu Tradewinds. Kot lastniki so vpisani Elizabeta Baretić - Kolar, Gorazd Kolar ter Jana Vidmajer - Kolar in Klemen J. Kolar. Stanovanja v Tradewindsu se oglašujejo kot veličasten kraj za oddih, v kompleksu so bazeni, urejena sprehajališča in druge športne površine, na lokaciji St. Pete Beach pa sta dolga peščena plaža in vrsta zunanjih bazenov. Elizabeta se ponaša z nazivom dr. med. in je predsednica Združenja univerzitetnih izobraženk, njen mož Gorazd pa je prof. dr. in ugleden oftamolog. Jana je ustanoviteljica podjetja Herba Medica iz St. Louisa, Klemen pa je menedžer na univerzi v Washingtonu.

Vrednost njihove nepremičnine znaša manj kot 40.000 dolarjev, kar znova potrjuje, da si niti zdravniki in znanstveniki ne morejo vedno privoščiti dragih domovanj. Po drugi strani pa smo že pisali o popolnih neznancih, ki uživajo v pravem razkošju, tako da je očitno res bolje biti premožen in anonimen.

Deli s prijatelji