DOLGA POT

Na fantovščino pešačil 420 km

Objavljeno 18. oktober 2015 13.10 | Posodobljeno 16. oktober 2015 00.17 | Piše: Janez Mužič

Člani avstrijskega društva Princi iz Pirana so veseljačili na Tartinijevem trgu.

Avstrijska druščina je tako vzljubila naše obmorsko mesto, da je ustanovila društvo Princi iz Pirana. Foto: Janez Mužič

PIRAN – Piranski Tartinijev trg je priljubljeno prizorišče najrazličnejših organiziranih, a tudi spontanih dogodkov. Nad mestom očarane skupine turistov kar mimogrede kaj zapojejo ali zaplešejo, pred dnevi pa je bilo še zlasti živahno okoli štafelaja ob spomeniku Giuseppeja Tartinija, kjer se je neki možakar ob komentarjih in zbadanju veseljakov trudil narisati omenjeni trg. Druščina hudomušnežev ga je spodbujala z igranjem na harmoniko in kitaro.

Izkazalo se je, da je to izključno moška družba iz avstrijskega Judenburga, ki jo je v Piran povabil njihov avstrijski prijatelj ter nekdanji župan tega mesta Wolfgang Toperczer. Kot je povedal, prihaja sem že 25 let in še posebno pogosto, odkar ima tu stanovanje. Rad povabi avstrijske prijatelje, s katerimi so tudi zaradi njihovega navdušenja nad mestom ustanovili društvo, ki so ga poimenovali Princi iz Pirana.

Ker se je eden od članov, Robert Hubert, odločil za zakonski stan, je bila razumljiva odločitev, da bodo imeli fantovščino v tem obmorskem mestu. Seveda ni manjkalo veseljačenja, ženinu pa so pripravili tudi nemalo hudomušnih nalog, po katerih si bo piranski dogodek še kako zapomnil. Med njimi je bila tudi ta, da nariše Tartinijev trg. Piranski slikar Marko Jezernik je pripravil vse potrebno za podvig, ob katerem so za zbadljivo dogajanje poskrbeli drugi piranski princi.

Da so zanimiva druščina, je med drugim dokazal Marko Marmehel, ki je iz avstrijskega Judenburga prišel na fantovščino kar peš. Za 420 kilometrov dolgo pot je potreboval 18 dni.

Nekdanji župan Judenburga Wolfgang Toperczer, ki vse bolj postaja še Pirančan, se trudi ustvarjati most med svojim avstrijskim mestom in Piranom. Za gostovanje v Judenburgu se tako že dogovarjata pevski zbor Georgius iz Pirana in zbor Pergola iz Sv. Petra, a tudi člani skupine mandolin Serenate, ki delujejo pri Skupnosti Italijanov Giuseppeja Tartinija Piran.

Deli s prijatelji