PRAVNIKI

Na fakulteti se tega ne naučijo

Objavljeno 15. april 2012 21.25 | Posodobljeno 15. april 2012 21.24 | Piše: Tamara Barič

Izjemni uspeh študentov ljubljanske pravne fakultete na največjem mednarodnem tekmovanju.

Ekipa slovenskih študentk in študentov na Dunaju (foto: Janja Čevriz).

Skupina študentov ljubljanske pravne fakultete je postavila nov mejnik bodočim generacijam: na tekmovanju Willem C. Vis Moot, ki je največje tekmovanje študentov prava s področja gospodarskega prava in arbitraže, poteka pa na Dunaju ter v Hongkongu, so se uvrstili med najboljše bodoče pravnike na svetu. Jan Antoni, Ana Budimir, Polona Bregar, Janja Čevriz, Živa Nučič, Gregor Prodan, Simon Tecco in Matic Vončina so bili na začetku le ena od 282 ekip iz 68 držav. Po osvojenem drugem mestu za najboljši memorandum za tožnika, kjer jih je prehitela le avstralska univerza Bond, pa so se nenadoma znašli v ospredju zanimanja.

Priprave

Tekmovanje se začne oktobra, naši študentje pa so se nanj začeli pripravljati že avgusta. Pri tem so jim pomagali nekdanji tekmovalci in mentor, prof. dr. Damjan Možina. »Spletli smo edinstvene vezi in to je verjetno najdragocenejše,« je obdobje intenzivnih priprav v imenu ekipe povzela Janja, ki je na Dunaju prejela posebno priznanje za odličnega govornika. Lani je podoben podvig uspel Juretu Lampiču, tokrat članu trenerske ekipe. Vsak tekmovalec je pripravam posvetil vsaj nekaj ur na dan, v zadnjih tednih pred tekmovanjem pa se je vse skupaj samo še stopnjevalo.

Številne vezi

Hongkong, mesto, ki nikoli ne spi, jih je najbolj navdušil, čas v Aziji pa jim je minil kot blisk. Poleg tega so na obeh tekmovanjih spoznali ogromno ljudi z vsega sveta, spletle so se številne vezi in nova prijateljstva. Da je tekmovanje odlična popotnica za nadaljnjo kariero, priča podatek, kje so danes bivši »mutiji«, kot jim pravijo ljubkovalno. Številni so angažirani pri najuglednejših slovenskih odvetniških pisarnah, nekateri pa so že na vodilnih položajih v podjetjih. »Udeležba je nedvomno odlična popotnica pri nadaljnjem delu, ker mlade pravnike nauči javnega zagovarjanja stališč, samostojnega dela in reševanja konkretnih pravnih situacij, česar se na fakulteti na žalost ne naučijo,« pravi odvetnica Nina Zidar Klemenčič, pri kateri je zaposlen nekdanji tekmovalec Rok Jerovšek. Dodaja, da pri odločanju o zaposlitvi mladega pravnika bolj kot povprečje štejejo njegova sposobnost samostojnega dela, zagnanost in veselje do opravljanja tega poklica.

Deli s prijatelji