GLAS LJUDSTVA

Na evropskih volitvah največ glasov SDS

Objavljeno 09. maj 2014 23.41 | Posodobljeno 09. maj 2014 23.42 | Piše: STA, Mo. S.

Rezultati ankete so pokazali, da bi se stranka PS za svoj stolček v Evropskem parlamentu morala še krepko potruditi.

Kandidati na listi SDS.

LJUBLJANA – Na prihajajočih evropskih volitvah bo največji delež glasov, 26 odstotkov, dobila stranka SDS z nosilcem Milanom Zverom, kažejo rezultati ankete, ki jo je za Planet TV izvedla agencija Episcenter.

Skupni listi NSi in SLS z nosilcem Lojzetom Peterletom bi svoj glas namenilo 20 odstotkov vprašanih, za SD pa bi se odločilo 10 odstotkov vprašanih. Lista nekdanjega predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa se je z devetimi odstotki uvrstila na četrto mesto, so pokazali rezultati ankete.

Stranka PS z nosilcem Jožetom Mencingerjem bi se po podatkih ankete s sedmimi odstotki uvrstila na peto mesto. Prav tako bi sedem odstotkov vprašanih glas namenilo listi Jelka Kacina, s petimi odstotki glasov vprašanih pa bi sledili listi Desus in SNS.

Sledijo liste Združena levica, za katero bi se odločili trije odstotki vprašanih, Piratska stranka, Sanjska služba in DL (vse z dvema odstotkoma glasov), Solidarnost in Zeleni Slovenije z enim odstotkom in Zares z 0,4 odstotka glasov.

SDS tri poslanska mesta

Glede na rezultate bi SDS zanesljivo dobil tri poslanska mesta, NSi + SLS dve mesti, SD in Šoltesova lista pa po eno mesto. Za osmega poslanca se trenutno bije boj med SDS, skupno listo NSi + SLS, listo Jelka Kacina in PS.

Evropskih volitev bi se sicer zanesljivo udeležila dobra četrtina ali 26 odstotkov vprašanih.

Podatki o raziskavi

Naročnik raziskave javnega mnenja je TSmedia, izvajalec pa agencija Episcenter. V telefonski raziskavi, opravljeni med 5. in 9. majem, je na vprašanja odgovarjalo 1161 polnoletnih oseb. Na vprašanje o kandidatih za evropske poslance so odgovarjali le tisti, ki so dejali, da bi se volitev zanesljivo udeležili. Takšen je bil 301 anketiranec.

Deli s prijatelji