PATRULJA

Na drevesu kadaver, pod njim pa strup

Objavljeno 13. april 2014 10.01 | Posodobljeno 13. april 2014 10.01 | Piše: Špela Ankele

Ekološka patrulja blizu jeseniške železarne iskala smeti, našli so obešeno žival.

V gozdu so našli večjo količino strupa za glodavce. Foto: Foto: Alpe Adria Green

JESENICE – Ta teden se je ekološka patrulja, v kateri so bili kot po navadi trije ali štirje prostovoljci, znova odpravila na teren. Takšne patrulje mednarodni okoljski center Alpe Adria Green (AAG) pripravlja že zadnjih deset let, vse odkar so na Jesenicah ustanovili to nevladno organizacijo. »Ekološke patrulje organiziramo, ker redno ugotavljamo onesnaženost krajev, iščemo, ali so kje odvržene nevarne snovi, in podobno,« je pojasnil Vojko Bernard, predsednik organizacije AAG.

Namesto smeti pa so med Koroško Belo in Potoki, in to ne tako daleč od jeseniške železarne, tokrat odkrili večjo količino odvrženih vreč, v katerih je bil strup za glodavce. »Strup bi lahko ogrozil zdravje ljudi in povzročil smrt živali. V bližini te lokacije je tudi pašnik, na katerem se pasejo domače živali,« so pojasnili v organizaciji AAG. Ko je njihova ekološka patrulja nadaljevala raziskovanje, so našli še odvržene smeti (pločevinke in računalniško tehniko), a pred njimi se je zarisal še veliko bolj nevsakdanji prizor – na eno od dreves je bilo obešeno razpadajoče živalsko truplo!


Ni suma kaznivega dejanja

»Pojasnimo lahko, da policisti prijave, o kateri sprašujete, niso prejeli, so pa po objavi v medijih takoj začeli zbirati obvestila pri pristojnem inšpekcijskem organu glede morebitnega obstoja suma kaznivega dejanja. Tega z dosedanjim zbiranjem obvestil niso ugotovili,« je pojasnil Bojan Kos, predstavnik gorenjskih policistov za odnose z javnostmi.

 

Psa zverinsko mučili

V organizaciji predvidevajo, da je na drevesu visel pes, ki so ga neznanci »zverinsko mučili in obesili s tacami na drevo, kjer je ubožec verjetno poginil«. Kot je povedal Vojko Bernard, njihove ekološke patrulje v vseh desetih letih niso naletele na kaj podobnega: »Do zdaj smo našli predvsem odpadke, med njimi tudi takšne, ki so škodljivi za okolje, opazili smo še kakšen nedovoljen izpust onesnaženih voda. Česa takega, kot smo videli ta teden, doslej nismo našli.« O živalskem truplu, za vrv obešenem na vejo, je okoljska organizacija AAG nemudoma obvestila inšpekcijske službe v Radovljici in Kranju.

Je pes ali lisica?

Na veterinarski upravi so nam potrdili, da so prejeli prijavo o živalskem truplu, obešenem na eno od dreves v okolici Jesenic, dan pozneje pa je inšpektor opravil ogled. »Na kraju dogodka ni mogel z gotovostjo potrditi vrste živali, prav tako ni našel mikročipa, prek katerega bi lahko opravil identifikacijo živali ter morebitnega lastnika. Opravil je tudi poizvedbo v okolici. Glede na trditve okoliških prebivalcev sklepamo (kadaver naj bi bil tam manj kot deset dni), da je bila žival že mrtva, ko so jo obesili,« je pojasnil Matjaž Emeršič, predstavnik veterinarske uprave za odnose z javnostmi. Dodal je, da je uradni veterinar poklical higienika (oziroma Veterinarsko higiensko službo), ta je truplo odpeljal v neškodljivo uničenje: »Postopek še ni v celoti zaključen, o morebitnih nadaljnjih ukrepih vas lahko obvestimo.«

Neuradno se je razvedelo, da naj na vrvi ne bi visel pes, temveč lisica. Ta naj bi bila mrtva, še preden so jo obesili na drevo, saj je bila živali – in to menda z izurjeno roko – odstranjena koža. Dobro obveščeni so nam pojasnili, da so lisice v starih časih obešali na drevesa, da bi krmili mesojede ptice. A v preteklosti je bilo kaj takega dovoljeno, zdaj pa je prepovedano, kar seveda vedo tudi jeseniški lovci.

Eden od njih nam je povedal: »O dogodku nismo bili uradno obveščeni, sem si pa ogledal javno objavljene fotografije in zdi se mi, da ne gre za lisico, temveč za psa. A naj bo eno ali drugo – dogodek je nenavaden, saj je obešanje živalskih trupel prepovedano. Lovci tega ne počnemo!« Prav tako lovci, ki sicer redno pregledujejo gozdne terene, v okolici Jesenic doslej menda še niso naleteli na to, da bi po gozdovih kdo nastavljal strup. Nevsakdanjo jeseniško zgodbo, pri kateri policisti niso našli suma kaznivega dejanja mučenja živali, bo moral zdaj najverjetneje razvozlati lovski inšpektor.

Deli s prijatelji