(NE)VARNO

Na dopust: s katerimi letalskimi prevozniki raje ne letite

Objavljeno 16. julij 2013 18.19 | Posodobljeno 16. julij 2013 17.25 | Piše: Mo. S.

Če potujete zunaj EU, predvsem v katero od afriških držav, pred nakupom letalskih vozovnic preverite listo letalskih prevoznikov, ki ne dosegajo varnostnih standardov.

Med letom v oddaljen kraj se je dobro pripraviti na utrujenost, ki sledi.

LJUBLJANA – Na višku turistične sezone je potnikov letalskega prometa veliko, zato je varnost tovrstnega prometa še kako pomembna. Evropska komisija je objavila posodobljen seznam letalskih prevoznikov, za katere velja prepoved letenja ali druge omejitve delovanja znotraj Evropske unije (EU).

Filipini se vračajo

Med prevozniki, ki so v zadnjih letih izboljšali varnostni nadzor, je Philippine Airlines, ki je prvi filipinski letalski prevoznik, ki mu je po letu 2010, ko je za to državo začela veljati prepoved letenja, znova dovoljeno leteti v evropskem zračnem prostoru. Za vse druge letalske prevoznike, ustanovljene na Filipinih, prepoved letenja ostaja, poročajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). S tako imenovanega črnega seznama EU se je poslovila tudi venezuelska družba Conviasa, ki je uspešno odpravila vrsto pomanjkljivosti, zaradi katerih so ji aprila 2012 prepovedali leteti v EU.

Kateri prevozniki so še vedno na črni listi?

Na posodobljenem seznamu je 278 prevoznikov, ki jim je v EU prepovedano leteti, in sicer gre za vse letalske prevoznike iz naslednjih 20 držav: Afganistana, Angole, Benina, Republike Kongo, Demokratične republike Kongo, Džibutija, Ekvatorialne Gvineje, Eritreje, Gabona (razen treh letalskih prevoznikov, ki lahko letijo pod določenimi pogoji in omejitvami), Indonezije (razen petih prevoznikov), Kazahstana (razen enega prevoznika, ki lahko leti pod določenimi pogoji in omejitvami), Kirgizistana, Liberije, Mozambika, Filipinov (razen enega prevoznika), Sierre Leone, São Toméja in Principa, Sudana, Svazija in Zambije. Poleg teh sta na seznamu še dva posamezna letalska prevoznika: Blue Wing Airlines iz Surinama in Meridian Airways iz Gane. Vseh skupaj jih je tako 280.


Preverite

Če potujeta zunaj EU, predvsem v katero od afriških držav, pred nakupom letalskih vozovnic obvezno preverite listo letalskih prevoznikov, ki ne dosegajo zadostnih varnostnih standardov, da bi lahko leteli v EU.

Pod strogimi pogoji in z omejitvami delovanja lahko v EU letijo Air Astana iz Kazahstana, Afrijet, Gabon Airlines in SN2AG iz Gabona, Air Koryo iz Demokratične ljudske republike Koreje, Airlift International iz Gane, Air Service Comores s Komorskih otokov, Iran Air iz Irana, TAAG Angolan Airlines iz Angole in Air Madagascar z Madagaskarja.

Deli s prijatelji