STAVKA

Na Dobu se obeta stavka

Objavljeno 29. marec 2013 22.00 | Posodobljeno 29. marec 2013 22.00 | Piše: STA, S. J.

63 zaposlenih je zaradi nelikvidnosti JGZ ostalo brez marčevskih plač.

LJUBLJANA –  Zaposleni v gospodarski enoti Javnega gospodarskega zavoda (JGZ) Pohorje, ki delajo v Zavodu za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) na Dobu, so za prihodnji petek napovedali stavko. Stavko so napovedali, ker je 63 zaposlenih zaradi nelikvidnosti JGZ ostalo brez marčevskih plač. Na ministrstvu že urgentno urejajo stvari, da zagotovijo sredstva za plače.

JGZ je stacioniran v ZPKZ Dob in omogoča delo več kot tretjini tam zaprtih oseb, ukvarjajo pa se z obdelavo aluminija. Finančna sredstva zagotavljata država in ministrstvo za pravosodje na proračunskih postavkah za potrebe zaposlovanja zapornikov.

Ogroženo je zaposlovanje zapornikov

V sindikatu so ob napovedi stavke v sporočilu za javnost opozorili, da je zaradi dogajanja ogroženo tudi zaposlovanje zapornikov. Ob tem menijo, da so na zdajšnjo situacijo opozorili pravočasno. Kot so pojasnili, je sindikalni predstavnik Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Frančišek Verk situacijo maja lani predstavil pravosodnemu ministru Senku Pličaniču. Ta pa opozoril ni upošteval, so zapisali v sindikatu.

»Skrajno neresno in neodgovorno je, da vlada še do danes ni potrdila letnih finančnih planov JGZ za leti 2012 in 2013, saj gre za zagotavljanje dela zapornikom in skrb za nemoteno in predvsem varno funkcioniranje slovenskega zaporskega sistema,« so zapisali v sindikatu. In ker finančni načrt ni potrjen, se po besedah predsednika osnovne organizacije sindikata ZPKZ Dob Mitje Jerasa finančna sredstva v proračunu JGZ niso sprostila in ne morejo izplačati plač.

»Glede na dejstvo, da se do danes ni premaknilo nič, ne smemo dopustiti, da plač ne bo tudi v aprilu,« so zapisali v sindikatu in dodali, da od pristojnih zahtevajo, da bodo takoj poiskali rešitev, s katero bodo zaposleni dobili plače. »Želimo pa si, da bo opozorilo zaleglo in napovedana stavka ne bo potrebna,« so še zapisali.

Na ministrstvu so za probleme vedeli

Tudi Jeras pravi, da so ministrstvo vseskozi opominjali na problematiko, nazadnje so po Jerasovih navedbah od ministrstva v sredo dobili zagotovilo, da naj bi se zadeva v nekaj dneh uredila. Na ministrstvu so za STA pojasnili, da se zavedajo težke situacije in urgentno urejajo stvari, da zagotovijo potrebna sredstva za plače.

Jeras pa ostaja optimist in upa, da stavke ne bo treba organizirati. V primeru, da odločitve ne bo, bodo zaposleni v petek prišli na delo v zaprti del zavoda, delalo pa se ne bo. Sindikat ima nalogo, da že med tednom poizkuša vzpostaviti ali stopnjevati pritisk, da se bo minister vendarle odločil, je Jeras še povedal za STA. Sam meni, da bo minister najverjetneje rešitev našel v prerazporeditvi finančnih sredstev.

»Ima pa tudi drugo možnost: če se ne odloči za financiranje, razglasi ukinitev dejavnosti, kar pomeni ustavitev dela za vse zaprte osebe, to pa je skoraj nedopustno,« je nadaljeval Jeras.

Vendar si Jeras ne predstavlja, da zaporniki ne bi hodili delat, saj delo pomeni način resocializacije v času prestajanja zaporne kazni.

Deli s prijatelji