ODLOČANJE

Na Dob ali ne? Bavčar znova na višjem sodišču

Objavljeno 12. februar 2015 17.50 | Posodobljeno 12. februar 2015 17.50 | Piše: STA, T. L.

Ukrepi okrožnega sodišča, ki bi se lahko odločilo tudi za privedbo iz bolnišnice v zapor, še niso znani.

Igor Bavčar, nekdanji minister za notranje zadeve

LJUBLJANA – O odhodu nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja, obsojenega na sedem let zapora, na prestajanje zaporne kazni znova odloča ljubljansko višje sodišče, saj se je Bavčar pritožil na zavrnjeno prošnjo za odlog prestajanja kazni. Nadaljnji ukrepi okrožnega sodišča, ki bi se lahko odločilo tudi za privedbo iz bolnišnice v zapor, še niso znani.

Bavčar je lansko jesen zaprosil za odlog prestajanja kazni zaradi zdravstvenih težav, vendar pa ga je okrožno sodišče do zdaj že večkrat zavrnilo, nekdanji predsednik uprave Istrabenza pa se je znova obrnil na višje sodišče, so pojasnili na okrožnem sodišču.

Bavčar je bil pred dnevi operiran v izolskem Medicorju, zaradi hospitalizacije pa se pred dvema tednoma ni zglasil na prestajanje kazni v zaporu na Dobu.

Kot je znamo, sta bila Bavčar in nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot v zadevi Istrabenz lani obsojena na zaporno kazen. Bavčar je za pranje denarja dobil sedem let zaporne kazni, Šrot, ki kazen zapora že prestaja, pa za kaznivo dejanje zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti pet let in 10 mesecev.

Do kaznivih dejanj je prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Deli s prijatelji