SVET ŠTEVILK

Na dno morja za štiri desetake

Objavljeno 13. julij 2013 00.00 | Posodobljeno 13. julij 2013 00.00 | Piše: T. P.

Poletje si je skoraj nemogoče zamisliti brez morja, a medtem ko nekateri najraje poležavajo na plaži in se nastavljajo vročim sončnim žarkom, se drugi odločijo za malce aktivnejše uživanje na slankastem zraku.

Fotografija je simbolična.

Zato smo tokrat pogledali, kako globoko moramo v naših bližnjih, v poletnem času priljubljenih morskih destinacijah seči v žep, če želimo odkrivati tamkajšnje podvodne lepote. Ker pa se te v Sredozemlju običajno skrivajo malce globlje in ne ob obali kot na tropskih otokih, smo se usmerili na malce dražje potope, ko nas na izhodišče popelje čoln. Cene se seveda razlikujejo tudi glede na to, ali imamo svojo opremo ali si jo moramo izposoditi.

Slovenija: Resda imamo zgolj dobrih 43 kilometrov obale, vendar se nam pod morsko gladino odpre nov, mnogo večji in povsem nepričakovan svet. Za potop, ko bomo v opremi skoraj povsem neprepoznavni skočili s čolna, bomo odšteli 25 evrov in še dodatnih pet, če želimo skrivnosti našega morja odkrivati pod okriljem noči. Seveda z domnevo, da imamo svojo opremo, saj so v ceno vključeni zgolj vodenje, polna jeklenka in uteži. V nasprotnem primeru se strošek seveda zviša, kot tudi če se namesto v slano vodo Jadrana potopimo v sladke skrivnosti Blejskega ali Bohinjskega jezera, za odkrivanje katerih bomo odšteli desetaka več.

Hrvaška: Naša južna soseda se tudi izkušenim potapljačem, ki so se že potopili v vode skoraj vsakega morja in oceana, s podvodnimi lepotami za vselej zapiše v srce. Kar ima seveda svojo ceno. Odkrivanje podvodnega sveta na Braču sicer stane toliko kot pri nas, toda na priljubljenem Hvaru, kjer lahko potapljač pri Peklenskih otokih drsi skozi gozd gorgonarij, nam bo to denarnico stanjšalo še za dodatnega desetaka, medtem ko potop z vso izposojeno opremo stane 45 evrov. Podobno kot v bližini Rovinja, znanega po izvrstnih izletih k razbitinam, kjer nas avantura olajša za 40 evrov ali za dodatnih dvajset, če si želimo ogledati potopljeno zgodovino, precej oddaljeno od obale.

Grčija: Vse več ljudi počitnikuje na katerem izmed grških otokov, kjer morajo ljubitelji podvodnega sveta globoko seči v žep. Že zgolj odkrivanje z obale nas na Iosu namreč olajša za 40 evrov, medtem ko za potop s čolnom odštejemo še 15 evrov več oziroma 25 več, če se odpravimo na skrivnostni nočni potop. Cene so podobne na Santoriniju, na Antiparosu pa nas nočno potapljanje olajša za 45 evrov oziroma za vsaj 40 čez dan.

Malta: Potapljanje ob majhni otoški državi v Sredozemskem morju nas bo oljašalo za vsaj 40 evrov. Če se seveda ne odločimo za sredozemski raj, za otočka Gozo ali Comino v malteškem arhipelagu, kjer se zaradi daljše vožnje potop podraži za kakšnega dvajsetaka. Za prav toliko pa se tudi podraži, če se odločimo zaplavati pod gladino v objemu noči.

Deli s prijatelji