BRAJNIKOV MEMORIAL

Na dirki preživetja vročina, sodra in strele

Objavljeno 17. junij 2014 22.58 | Posodobljeno 17. junij 2014 22.59 | Piše: Špela Ankele

Pred 21 leti je Mitja Brajnik s skupino podobno mislečih pripravil Pohod razuma, volje in moči.

Tomas Globočnik je že osemkrat tekmoval na Brajnikovem memorialu. Foto: Špela Ankele

Minuli konec tedna so se, enaindvajsetič zapored, jekleni in bistri pomerili na pohodu razuma, volje in moči. Ta dvodnevna dirka preživetja, ki jo slovenski policisti največkrat imenujejo Brajnikov memorial, je po mnenju mnogih eno od najzahtevnejših tovrstnih tekmovanj pri nas. Od udeležencev zahteva izjemno telesno pripravljenost, poleg tega pa morajo pokazati tudi dobro mero znanja in taktičnosti. Pohod razuma, volje in moči je menda vsako leto zahtevnejši, zato bi brez težav lahko zapisali, da so zmagovalci vsi, ki pridejo v cilj.

A do cilja je treba narediti marsikaj. Letos se je, kot že nekajkrat doslej, tekmovanje začelo s skokom v Blejsko jezero, ki so mu te dni namerili nič kaj poletnih 22 stopinj Celzija. Po osemsto metrih plavanja so tekmovalci odkolesarili proti Radovljici in Dragi. Tu so se obuli v pohodniške čevlje in zagrizli v breg, saj jih je pot vodila vse do Begunjščice in Robleka ter nato prek Poljške planine do Završnice. Nato je bil spet čas za kolesarjenje, in sicer vse do Pokljuke, kjer se je končal prvi tekmovalni dan. No, še pred počitkom so tekmovalci, ki so v roke dobili malokalibrsko puško, na pokljuškem strelišču izvedeli, kako mirna je njihova roka po vseh naštetih naporih.

Drugi tekmovalni dan ni bil nič manj naporen, saj je bilo sprva treba opraviti gorski pohod, sledilo je kolesarjenje, nato prečenje Save, tek čez Ribensko goro, pod katero je tekmovalce za piko na i pričakala še skrivnostna naloga. Ta je letos mnogim prinesla nemalo težav, kajti po vseh teh preizkusih so morali zbrati še dovolj natančnosti, da so – oblečeni v neprebojni jopič in s čelado na glavi – natančno zalučali plastične bombe v manjši lesen zabojnik.

Med ženskami zmago odnesle vojakinje

Letos se je na pot podalo 29 štiričlanskih ekip. Po večini so jih sestavljali policisti, ki so se jim tokrat pridružili še vojaki, pravosodni policisti, gorski reševalci in pripadniki uprave za zaščito in reševanje. Med vsemi vzdržljivimi je bilo tudi pet vrhunskih športnikov in nekdanjih olimpijcev, ki zdaj nosijo eno od naštetih uniform. Na letošnjem Brajnikovem memorialu sta tako tekmovala tudi nordijska kombinatorca Marjan Jelenko in Damjan Vtič ter upokojeni biatlonci Jure Velepec, Jože Poklukar in Tomas Globočnik. Zadnji, ki je bil na tem zahtevnem tekmovanju že osemkrat, nam je povedal: »Pred leti je bil Brajnikov memorial predvsem pohod in preizkus vzdržljivosti, zdaj pa vse bolj postaja tekma. S preostalimi tremi člani ekipe smo si ogledali progo, s pripravo na tekmovanje pa je tako – ali treniraš in si športnik vse življenje ali pa se takega preizkusa sploh ne lotiš.«

Katja Kobentar, ki je tekmovala v mešani ekipi logistične brigade, je po prihodu v cilj dejala: »Tekmovanje je zahtevno, ker je dolgo. Letos je bil po moji oceni najzahtevnejši pohod na Begunjščico, ki smo ga opravili prvi dan.« Podobno je ugotavljala tudi Simona Kutnjak iz Policijske uprave Kranj – zanjo je bilo letošnje tekmovanje že dvanajsto: »Vsekakor je bila letos Begunjščica najbolj naporna, in to zaradi vremena. V prvem delu pohoda nas je spremljala vročina, nato pri vrhu še dež, sodra in strele. Pot je bila blatna in spolzka, neprijetna.«

Že večkrat je Brajnikov memorial opravil tudi Janez Zupančič iz specialne enote Generalne policijske uprave. O pripravi na tako zahtevni preizkus je povedal: »Vsi v naši ekipi smo športniki, saj se ukvarjamo s kolesarjenjem, dva člana sta triatlonca, četrti je tudi vsestranski športnik. Sicer pa je naše delo tako, da nam redne treninge po eni strani omogoča, po drugi pa tudi moramo biti za delo, ki ga opravljamo, odlično telesno pripravljeni.«

In ravno njegova ekipa je dokazala, da so najbolje pripravljeni, saj so med moškimi zmago (znova) odnesli člani specialne enote policije, sledili so jim člani ekipe 1. brigade Slovenke vojske in ekipa pravosodnih policistov. Med ženskami so zmago odnesle vojakinje, ki so bile tudi edina ženska ekipa, letos prijavljena na tekmovanju. Je bilo pa zato več mešanih ekip – med njimi je s progo najhitreje opravila vojaška ekipa 1. brigade 132. gorskega polka.

 

Brajnikov memorial

Pred enaindvajsetimi leti je Mitja Brajnik, tedanji načelnik inšpektorata policije na Upravi za notranje zadeve Kranj, s skupino podobno mislečih pripravil prvi Pohod razuma, volje in moči. Po njegovi tragični smrti 10. junija 1997 pod Okrešljem se je zahtevno merjenje moči in poguma preimenovalo v Brajnikov memorial. Tako se ob obletnici tragičnega dogodka številni policisti in njihovi športni somišljeniki v prvi polovici junija spomnijo Mitje Brajnika – policista, gorskega reševalca, očeta treh otrok in velikega ljubitelja gora.

 

Deli s prijatelji