STAVKA

Na cesto? Signali slabi, Štrukelj tipa med članstvom

Objavljeno 13. november 2014 21.46 | Posodobljeno 13. november 2014 21.46 | Piše: STA, T. L.

Sviz za 3. december načrtuje demonstracije v Ljubljani.

Branimir Štrukelj.

LJUBLJANA – Šolski sindikat Sviz med svojim članstvom poizveduje, kdo bi se bil pripravljen udeležiti demonstracij, ki jih pripravljajo za 3. december v Ljubljani. Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je potrdil, da so shod že prijavili policiji, izvedli pa ga bodo, če vlada ne bo umaknila predlaganih posegov v normative v šolstvu. Ukrepi na področju izobraževanja, predvideni v interventnem zakonu, ki ga je vlada v presojo poslala občinam, bi namreč po oceni Štruklja pomenili odpuščanja.

Odločitev v tednu dni

Odločitev, da bodo šolniki izvedli demonstracije pred vlado, bi lahko dokončno sprejeli v tednu dni, še ocenjuje glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Štrukelj je danes na novinarski konferenci že izrazil zahtevo, da vlada na današnji seji obravnava tudi vprašanje interventnega zakona, ki ga je pripravilo ministrstvo za javno upravo. Zakon po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja sicer še ni medresorsko usklajen.

Vlada o tem danes ni sprejela nobenega sklepa, je pa razpravljala o pogajalskem procesu s sindikati javnega sektorja glede varčevalnih ukrepov. Vladna ekipa danes ni sprejela novih pogajalskih izhodišč, minister Koprivnikar jih je le seznanil, na kateri točki je pogajalski proces s sindikati javnega sektorja. Po seji vlade je zagotovil, da bodo v prihodnjih dneh pripravili nove predloge ukrepov in obenem priznal, da strani še zdaleč nista usklajeni.

Štrukelj je v izjavi ocenil, da so signali s seje vlade slabi.

Ob načrtovanem zmanjšanju prihodkov občinam je bila v prihodnjem letu znova obujena ideja o posebnem zakonu, s katerim bi občinam znižali tudi nekatere stroške. V naboru mogočih ukrepov, ki jih je ministrstvo za javno upravo poslalo občinam, pa so tudi tokrat nekateri s področja izobraževanja.

Občinam poslani osnutek interventnega zakona še vedno vključuje več predlogov na področju vzgoje in izobraževanja. Posegel bi v zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, zakon o osnovni šoli ter zakon o vrtcih, in sicer v delih, ki se dotikajo šolskih okolišev, statusa osnovnih šol, brezplačnega prevoza v šolo in vrtcev.

V petek s Cerarjem

Štrukelj bo na morebitne posledice tega, kar se zdaj dogaja z izobraževanjem, na petkovem srečanju opozoril premierja Mira Cerarja. Ob tem pa dodaja, da je interventni zakon postal del pogajalskega procesa glede celotnih varčevalnih ukrepov v javnem sektorju, saj pomeni odpuščanja.

Po Štrukljevih ocenah je mogoče, da bodo odločitev o demonstracijah sprejeli na kongresu Sviza, ki bo prihodnji četrtek in petek, s čimer bi odločitev imela po njegovih besedah visoko stopnjo legitimnosti.
 

Deli s prijatelji