OGORČENJE

Na cesti že devet 
bodočih zdravnikov

Objavljeno 14. junij 2013 13.52 | Posodobljeno 14. junij 2013 13.54 | Piše: Primož Škerl

Ogorčenje nad prepovedjo prostovoljne medicinske prakse.

Franc Vindišar in Marjan Ferjanc sta ogorčena zaradi nesmiselne prepovedi. Foto: Brane Piano/Delo

CELJE – V Splošni bolnišnici Celje (SBC) se kar ne morejo načuditi zakonski prepovedi opravljanja prostovoljne medicinske prakse, od katere so imeli največ koristi bolniki pa tudi bolnišnica in bodoči specializanti. Ob vse tesnejšem zategovanju pasu (SBC bo od zdravstvene zavarovalnice letos prejela pet milijonov evrov manj), tekoči izgubi v prvem četrtletju (330.000 evrov) in dejstvu, da so stroške v začetku leta oklestili za 1,25 milijona evrov, je SBC na robu solventnosti. Če se položaj ne bo bistveno spremenil, v naslednjih mesecih ne bodo mogli več jamčiti za plačevanje obveznosti. Medicinski volonterji so delali samo za malico.

»S prostovoljnim delom so bodoči zdravniki ostajali v stiku s stroko, spoznavali so delo v naši bolnišnici, mi pa njih. Kar nisem mogel verjeti, ko sem prebral, da nam je država prepovedala opravljanje zdravstvenih storitev kot prostovoljno delo. Družbenokoristno delo je še dovoljeno, potemtakem bi bodoči zdravniki bolnike lahko kvečjemu kratkočasili in jih tolažili, ne pa zdravili,« je ogorčen strokovni direktor SBC Franc Vindišar. Celjani so morali odsloviti devet medicinskih prostovoljcev. Gre za kadre, ki čas od končanega šolanja do začetka specializacije zapolnijo s prostovoljnim delom v zdravstvenih ustanovah, pri čemer spremljajo razvoj stroke in se privajajo na bodočo zaposlitev, lahko pa bi ostali doma in čakali na klic, razvoj na področju medicine in zdravstva pa bi šel mimo njih. Bi se takšnim zdravnikom pustili zdraviti?

»Če nisi v stiku z bolnišnico, nazaduješ. Prek razpisov zdravniške zbornice sicer dobivamo ljudi, a jih ne poznamo, oni pa ne vedo, kam prihajajo,« dodaja Vindišar. Direktor SBC Marjan Ferjanc je prav tako ogorčen, ker mladi zdravniki in zdravnice nimajo več možnosti nabiranja znanj in izkušenj, izgublja se nadvse pomembna postavka medsebojnega zaupanja, izginja utečen način kadrovanja, z omenjenim ukrepom je strokovno delo po dolgoletnem šolanju administrativno onemogočeno. »Preveč mladih strokovnjakov je nezaposlenih. Prostovoljstvo je rešitev za čas, ko čakajo specializacijo.«

image


Ne premeščajo, če ni nujno

Ferjanc in Vindišar sta zavrnila očitke v medijih, po katerih naj bi SBC svoje bolnike zaradi varčevanja premeščala v druge bolnišnice. Pojasnjujeta, da gre za strokovne razloge (rakava obolenja, nevrološki in infekcijski bolniki, otroška intenzivna terapija, porodnice s pričakovanimi težavami, dojenčki z anomalijami), zato vsako leto premestijo do 700 bolnikov, kar je samo 1,7 odstotka hospitaliziranih, večino tercialnih storitev pa opravijo sami, čeprav gre za drage posege.

 

Deli s prijatelji