NADZOR

Na cestah napisali za več kot dva milijona glob

Objavljeno 04. marec 2015 16.54 | Posodobljeno 04. marec 2015 16.54 | Piše: D. P.

Ugotovili so, da je največ kršitev zaradi prekoračitve neprekinjenega časa vožnje, prekoračitve dnevnega časa vožnje in nezadostnega dnevnega počitka, zlorabe tahografa, tahografskega vložka ali vozniške kartice.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Mobilne enote finančne uprave so od julija lani na slovenskih cestah zabeležile skoraj dva tisoč kršitev. Osredotočile so se na potencialno nevarne voznike, ki huje kršijo pravila o času vožnje in obveznem počitku ter ogrožajo varnost drugih udeležencev v prometu. Največ kršitev je zaradi prekoračitve neprekinjenega časa vožnje, prekoračitve dnevnega časa vožnje in nezadostnega dnevnega počitka, zlorabe tahografa, tahografskega vložka ali vozniške kartice.

Za dva milijona kazni

Voznik pogosto ne more predložiti izpisov aktivnosti za tekoči dan oziroma 28 dni. Pri nadzornih pregledih v cestnem prometu so finančni preiskovalci v mobilnih enotah v zadnjega pol leta (od sredine julija 2014 do konca januarja 2015) odkrili skoraj dva tisoč kršitev in zanje izrekli prek dva milijona evrov glob. Za večje kršitve so odredili napotitev na izredni pregled tahografa, začasno odvzeli vozniško dovoljenje in registrske tablice vozila, zasegli voznikovo kartico in prepovedali vožnjo do izpolnitve dnevnega oziroma tedenskega počitka. Pri hujših kršitvah prevoznikov, ki so ob pomoči vgrajenih naprav in pripomočkov prikrivali dejavnosti vožnje, počitka in odmorov, je bila najvišja izrečena kazen 16.000 evrov pravni osebi in 4000 evrov odgovorni osebi.

»Povečan nadzor pripomore k večji varnosti tovornega in avtobusnega prometa na slovenskem cestnem križu ter odkrivanju prevoznikov, ki ne spoštujejo predpisanih časov počitkov in s tem spravljajo v življenjsko nevarnost sebe in druge udeležence v prometu, ter zmanjšuje izkrivljanje konkurence v dejavnosti cestnega prevoza,« so zapisali v pojasnilu namena temeljitega nadzora.

Deli s prijatelji